Cum Scapi de Furnici: Solutii si Remedii Naturale

Cum Scapi de Furnici: Strategii Eficiente pentru o Casă fără Insecte

Infestarea cu furnici este o problemă comună în multe gospodării din întreaga lume, nu doar în România. Aceste insecte mici pot intra în case în căutare de hrană și adăpost, creând disconfort și, uneori, daune materiale.

Cu toate acestea, cu o abordare corespunzătoare, puteți preveni și gestiona infestările de furnici fără să apelați la soluții chimice nocive. Importanța abordării prompte a acestor probleme nu poate fi subestimată, deoarece furnicile pot reproduce rapid și pot deveni o adevărată bătaie de cap.

În acest articol, vă vom prezenta câteva strategii eficiente pentru a scăpa de furnici. Vom explora metode naturale și sigure, precum și măsuri preventive pentru a evita reapariția lor.

Indiferent dacă vă confruntați deja cu o infestare de furnici sau doriți să evitați ca aceasta să apară, veți găsi informații utile și soluții practice pentru a vă menține casa curată și confortabilă. Iată ce puteți face!

De ce este important să identificați speciile de furnici?

Identificarea corectă a diferitelor specii de furnici te ajută să alegi metodele de îndepărtare ale acestora. Iată o listă a celor mai comune tipuri de furnici găsite în gospodării:

 1. Furnicile de bucătărie (Linepithema humile): Aceste furnici sunt mici, de obicei între 1,5 și 2,5 mm, și au culoare de la galben la maro. Ele sunt atrase de alimente dulci și grase și sunt adesea văzute în bucătărie.
 2. Furnicile argintii (Argentine ant – Linepithema humile): Aceste furnici sunt mici și de culoare argintie și pot forma colonii uriașe. Ele pot intra în casă în căutare de hrană și apa.
 3. Furnicile negre (Black ant – Lasius niger): Aceste furnici sunt de culoare neagră și pot varia în dimensiune. Ele se hrănesc cu o varietate de alimente și pot fi găsite în aproape orice locuință.
 4. Furnicile roșii de grădină (Red imported fire ant – Solenopsis invicta): Aceste furnici sunt mici, de culoare roșie sau maro-roșcată, și sunt cunoscute pentru mușcăturile lor dureroase. Ele pot fi găsite în grădini și pe peluze.
 5. Furnicile de lemn (Carpenter ant – Camponotus spp.): Aceste furnici sunt mai mari și pot varia în culoare de la maro la negru. Ele sapă galerii în lemn și pot cauza daune structurale.
 6. Furnicile de grădină (Garden ant – Lasius spp.): Aceste furnici sunt de dimensiuni medii și pot varia în culoare de la negru la maro. Ele se găsesc adesea în grădini și în jurul plantelor.
 7. Furnicile odihnitoare (Pavement ant – Tetramorium spp.): Aceste furnici sunt mici, de culoare maro și sunt adesea găsite pe trotuare și pavaje. Ele preferă gustul si mirosul alimentelor grase.

Identificarea corectă a speciilor de furnici vă poate ajuta să determinați ce tip de măsuri preventive sau de îndepărtare să luați. De exemplu, furnicilor de bucătărie le plac alimentele dulci, în timp ce furnicilor odihnitoare le plac alimentele grase.

Dacă te confrunți cu insecte pe saltea, află cum scapi de ploșnițe! În plus, unele furnici apar în colonii în pereți sau în lemn, ceea ce necesită abordări specifice pentru a rezolva problema.

Sfaturi de prevenție a apariției furnicilor

Prevenirea infestărilor de furnici este crucială pentru menținerea unei case fără dăunători. Iată câteva sfaturi proactive pentru a vă ajuta să preveniți apariția furnicilor:

furnici negre în grup

Mențineți curățenia în bucătărie

 • Nu lăsați alimente nesigilate sau mâncare rămasă pe blatul bucătăriei sau pe masă.
 • Spălați imediat vasele murdare și ustensilele de gătit cu o solutie corespunzătoare pentru vase, pentru a elimina orice reziduuri de mâncare.
 • Sterilizați regulat coșurile de gunoi și asigurați-vă că sunt închise ermetic.
 • Folosiți un mop cu aburi pentru igienizarea suprafețelor.

Sigilați punctele de intrare (uși și ferestre)

 • Verificați ferestrele, ușile și orice crăpături din ziduri sau fundație și asigurați-vă că sunt etanșe. Furnicile pot pătrunde în case prin cele mai mici fisuri, iar dacă nu te ocupi de etanșarea acestora, poti scapa foarte greu de aceste insecte, deoarece ele vor continua să vină.
 • Montați plase de țânțari sau benzi de etanșare în jurul ferestrelor și ușilor pentru a preveni intrarea lor.

Depozitați corespunzător alimentele

 • Păstrați alimentele în containere ermetice sau în pungi sigilate.
 • Evitați să lăsați alimente deschise sau ambalaje de produse alimentare în dulapuri sau pe rafturi, mai ales pungile de zahăr, sticlele de suc sau alte alimente dulci.

Curățați regulat locurile din casă

 • Spălați regulat podeaua cu apă și o solutie de spălat podele pentru a elimina urmele de alimente sau mirosurile care pot atrage furnicile.
 • Curățați aparatele electrocasnice, cum ar fi cuptorul și cuptorul cu microunde, pentru a îndepărta orice reziduuri alimentare.
 • Asigurați-vă că băile sunt uscate și curate pentru a preveni furnicile de grădină care caută apă.

Păstrați grădina în ordine

Eliminați gunoiul și resturile din grădină și asigurați-vă că aceasta nu este un loc potrivit pentru furnici de grădină sau alte dăunătoare. Dacă aveți mere, puneți-le mai departe de ferestre și uși, într-un recipient sigilat.

Folosiți conservanți naturali

Folosiți conservanți naturali, cum ar fi ulei esențial de mentă, lămâie sau lavandă, pudră de scorțișoară sau usturoi, deoarece pot ajuta la respingerea furnicilor. Puneți câteva picături pe traseele lor obișnuite. [1]

Remedii naturale pentru a ține furnicile departe

Există câteva remedii naturale și ecologice pe care le puteți folosi pentru a ține furnicile departe de casa dumneavoastră. Acestea includ:

furnici pe trotuar

Otet alb

Oțetul alb din vin sau mere este un insecticid eficient pentru a respinge orice furnica datorită mirosului său puternic.Puteți face o soluție de oțet amestecând o parte oțet cu două părți apa și stropind-o în zonele în care apar furnicile sau pe traseele lor obișnuite din jurul casei. Asigurați-vă că nu stropiți oțet direct pe suprafețe sensibile, cum ar fi mobilierul din lemn sau blaturile de bucătărie, deoarece poate deteriora aceste suprafețe.

Sucul de lămâie

Lămâia are un miros plăcut pentru oameni, dar este dezagreabil pentru furnici și cuibul lor. Stoarceți sucul de la câteva lămâi și umeziți cârpe sau bureți cu el. Ștergeți suprafețele pe care furnicile își fac apariția.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este o pudra care poate fi folosită pentru a bloca traseele furnicilor și pentru a le descuraja să mai revină. Presărați bicarbonat de sodiu în locurile în care insectele intră în casă sau pe traseele lor. Acest remediu le poate face dificilă mișcarea și le poate descuraja să rămână în zonă.

Uleiuri esențiale

Unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de menta, lavandă, eucalipt sau arbore de ceai, pot fi utile pentru a respinge furnicile. Adăugați câteva picături de ulei esențial în apă și stropiți soluția rezultată în jurul punctelor de intrare ale furnicilor sau pe traseele lor. Puteți să așezați și dischete de bumbac înmuiate în uleiuri esențiale în zonele problematice. Atenție, nu este recomandat să lăsați dischetele lângă plante.

Momeala și spray-uri comerciale pentru furnici

În cazul în care nu reușiți să controlați infestarea de furnici cu remedii naturale sau preventive, există și momeală și spray-uri comerciale specializate care vă pot ajuta să scăpați de furnici.

Iată câteva dintre opțiunile disponibile:

 • Spray insecticid Baygon Extra Precision: Baygon Spuma creează o barieră activă împotriva insectelor târâtoare, inclusiv gândaci și furnici. Spuma invizibilă se aplică ușor în crăpături și pe cadrele de lemn ale ușilor și ferestrelor. Se extinde rapid pentru a umple golurile și este eficientă în combaterea infestărilor.
 • Spray insecticid cu aerosol Sano: Sano K300, un spray insecticid cu aerosol de 630ml, este eficient împotriva insectelor târâtoare, în special furnicile. Poate fi aplicat în dulapuri de bucătărie, sub chiuvete, în crăpături și colțuri, în jurul coșului de gunoit. Se recomandă repetarea tratamentului la fiecare 1-2 luni sau la apariția insectelor.
 • Spray impotriva gandacilor Bros: Acest spray eficient luptă împotriva tuturor speciilor de furnici și gândaci. Cu aplicare ușoară, asigură rezultate rapide și de durată. Nu conține substanțe toxice, fiind sigur pentru oameni și animale.
 • Spray impotriva gandacilor si furnicilor Aroxol: Acesta este un insecticid puternic, cu o formulă inovatoare ce ucide rapid insectele târâtoare, precum gândacii, furnicile și puricii. Asigură protecție durabilă, prevenind reapariția timp de până la 4 săptămâni.
 • Spray impotriva gandacilor si furnicilor Baygon: Baygon oferă soluții accesibile și eficiente împotriva gândacilor. Sprayul Baygon Protector, cu formula sa 2 în 1, elimină rapid gândacii și furnicile, asigurând protecție durabilă de 4 săptămâni împotriva reapariției lor. Eficient și împotriva altor insecte taratoare.

furnica pe iarba

Capcane pentru furnici DIY

Pentru a crea capcane DIY eficiente pentru furnici, amestecați zahăr și borax în proporții egale și plasați amestecul în recipiente mici, cum ar fi capacul unei sticle sau o tavă de folie.

Adăugați apă pentru a forma o pastă și amplasați capcanele în zonele în care apar furnicile. Asigurați-vă că păstrați capcanele în afara domeniului de acces al copiilor și animalelor de companie, deoarece boraxul poate fi toxic.

Monitorizați și înlocuiți periodic capcanele, iar acestea vor ajuta la reducerea infestării de furnici într-un mod sigur și eficient.

Control profesional al insectelor dăunătoare

Este necesar să apelați la servicii profesionale de combatere a insectelor atunci când infestarea devine prea mare sau persistentă, există un cuib ascuns sau când dăunătorii prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea și siguranța dumneavoastră.

Dacă infestarea este extinsă și nu ați reușit să o controlați cu remedii de bricolaj, atunci este momentul să apelați experții. Mai mult, anumite furnici pot transmite boli sau pot provoca reacții alergice grave.

Beneficiile angajării experților:

 • experții în combaterea dăunătorilor au o înțelegere profundă a biologiei și comportamentului insectelor, ceea ce le permite să aplice tratamente eficiente.
 • aceștia au acces la produse și echipamente de calitate superioară, care pot fi mai eficiente decât cele disponibile pentru publicul larg.
 • profesioniștii vor dezvolta un plan personalizat pentru a vă rezolva problema specifică de combatere a dăunătorilor.
 • experții știu cum să folosească substanțele chimice în mod sigur, minimizând riscul pentru oameni și animalele de companie.

Pentru a alege o companie în care puteți avea încredere, urmați aceste sfaturi:

 1. Faceți cercetări amănunțite și verificați recenziile online ale companiei. Întrebați cunoștințele sau vecinii pentru recomandări.
 2. Asigurați-vă că firma are licență și asigurare pentru a vă proteja în caz de daune accidentale.
 3. Alegeți o companie cu experiență și un istoric de succes în tratarea problemei dvs. specifice.
 4. Cereți o evaluare gratuită a problemei dvs. și obțineți mai multe estimări înainte de a lua o decizie.

Concluzie

În concluzie, infestarea cu furnici poate fi o problemă comună în gospodării, dar cu o abordare corespunzătoare, puteți preveni și gestiona eficient această problemă fără a apela la soluții chimice nocive. Este crucial să identificați corect speciile de furnici pentru a alege metodele potrivite de îndepărtare și să adoptați măsuri preventive pentru a evita reapariția lor.

Utilizarea remedii naturale și ecologice, precum oțetul, sucul de lămâie și uleiurile esențiale, poate fi eficientă în respingerea furnicilor. În cazul infestărilor mari sau persistente, serviciile profesionale de combatere a insectelor sunt esențiale. Alegeți cu înțelepciune o companie de renume și luați în considerare siguranța dumneavoastră și a familiei.

Menținând curățenia și aplicând aceste sfaturi, vă veți putea menține casa fără furnici și dăunători. Sperăm că ți-am răspuns la întrebarea „Cum scap de furnici in casa?”. Acționați acum pentru un mediu mai sănătos și mai confortabil!

Surse

[1] Vinje, Eric. “How to Get Rid of Ants (Methods That Actually Work).” Planet Natural, 7 Aug. 2023, www.planetnatural.com/pest-problem-solver/lawn-pests/ant-control/.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 4 In medie: 3
Back to top button