Cum să scapi de plosnite de pat acasă?

Dacă există o infestare cu plosnite de pat (cimex lectularius), cel mai bine este să o descoperi din timp, înainte ca infestarea să se instaleze sau să se răspândească. Rezolvarea unei infestări minore, deși reprezintă un inconvenient, este mult mai puțin costisitoare și mai ușoară decât tratarea aceleiași infestări după ce aceasta se răspândește mai mult. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre plosnitele de pat și ce poți face impotriva plosnitelor!

Semne de infestare cu plosnite de pat

De obicei, plosnitele de pat intră în casa ta dintr-un alt loc infestat. Dacă locuiești într-un apartament sau complex, acestea pot călători de la o altă locuință din clădire. S-ar putea pune prima dată pe canapeaua ta tapițată. Sau le-ai putea transporta în bagaje sau într-o geantă pe care ai lăsat-o într-un loc care are plosnite. Plosnitele de pat sunt mici și se ascund bine în timpul zilei, în locuri greu accesibile, așa că este ușor pentru ele să intre în casa ta fără ca tu să știi.

O modalitate mai precisă de a identifica o posibilă infestare este să cauți semnele fizice ale ploșnițelor de pat. Atunci când faci curățenie in casa, schimbi lenjeria de pat sau pleci de acasă, caută:

  • pete ruginii sau roșiatice pe cearceafuri sau saltele cauzate de strivirea ploșnițelor de pat;
  • pete întunecate (cam de mărimea unui bob de orez), care sunt excremente de gândaci de pat și care pot păta țesătura ca și cum ar fi un pix;
  • oua și coji de la ouale plosnitelor (aproximativ 1 mm) și de culoare galben pal pe care nimfele le elimină pe măsură ce se măresc;
  • ploșnițe de pat vii, fie pe saltea, fie pe marginea saltelei, la imbinarea cusaturilor;

Semne de infestare cu plosnite de patPentru a le identifica, trebuie să cauți plosnitele de pat in locurile în care acestea se asund. Când nu se hrănesc, plosnitele de pat se ascund într-o varietate de locuri. În jurul patului, acestea pot fi găsite lângă țevi, cusături și etichete ale saltelei și ale somierelor, precum și în crăpăturile de pe cadrul patului și de pe căpătâiul patului.

  • În cazul în care camera este puternic infestată, este posibil să găsești ploșnițe de pat:
  • În locurile greu accesibile, in cusăturile scaunelor și canapelelor, între perne, în pliurile perdelelor;
  • În îmbinările sertarelor ;
  • În recipientele și aparatele electrice;
  • În spatele tapetului și tapiserie de perete;
  • La intersecția dintre perete și tavan;
  • Chiar și în vârful unui șurub de la o piesa de mobilier;
  • Deoarece ploșnițele de pat au o lățime cât un card de credit, ele se pot strecura în ascunzători foarte mici.

De asemenea, îți poți da seama că ai gândaci de pat dacă începi să capeți mușcături. Mușcăturile de insecte de pat sunt, de obicei, mici, ușor umflate și roșii. Acestea pot provoca mâncărimi și pot apărea până la 14 zile după ce ai fost mușcat. Dar diferite persoane au niveluri diferite de reacție la mușcăturile de ploșnițe de pat. Este posibil să apară o umflătură mare și roșie sau să nu aveti nicio reacție.

Ar trebui să iei masuri si sa te prezinți la medic dacă ai:

  • Multe mușcături;
  • Vezicule;
  • Infecție a pielii (mușcăturile sunt sensibile sau prezintă scurgeri, cum ar fi puroi)
  • O reacție alergică a pielii (piele roșie și umflată sau urticarie)

Ploșnițe de pat: identificare & caracteristici

Ploșnițele de pat sunt insecte mici, ovale, maro, care se hranesc cu sange de la animale și oameni. Ploșnițele adulte au un corp plat, de mărimea unei semințe de măr. După ce se hrănesc, însă, acestea se umflă și capătă o culoare roșiatică.

Ploșnițe de pat identificare & caracteristiciCorpurile lor aplatizate le permit să încapă în spații mici, cam de lățimea unui card de credit. Acest lucru înseamnă că pot ajunge aproape oriunde, atâta timp cât există sânge cu care să se hrănească.

Ploșnițele de pat nu fac cuiburi precum furnicile sau albinele, ci tind să trăiască în grupuri în locuri ascunse. Nu zboară, dar se pot deplasa rapid peste podele, pereți și tavane.

Femelele de ploșniță pot depune sute de ouă, fiecare de mărimea unui fir de praf, de-a lungul vieții. Ploșnițele imature, numite nimfe, își schimbă pielea de cinci ori înainte de a ajunge la maturitate. Acestea au nevoie de o masă de sânge înainte de fiecare schimbare de piele. În condiții favorabile, aceste insecte se pot dezvolta complet în doar o lună și pot produce trei sau mai multe generații pe an. Ele pot trăi de la aproximativ 10 luni până la un an de zile.

Mijloace de combatere a ploșnițelor de pat

Combaterea plosnitelor de pat este complexă și poate dura săptămâni sau luni, în funcție de amploarea infestării. Probabilitatea de reușită depinde de mai mulți factori, inclusiv de numărul de ploșnițe de pat pe care le ai, de cât de multă dezordine ai in casa,, dacă vecinii tăi au ploșnițe de pat. Iată care sunt pașii prin care poți scăpa de plosnitele de pat:

Împiedică răspândirea infestării

În primul rând, sigilează toate micile ascunzători cu ajutorul unei garnituri de silicon. Acest lucru elimină ascunzătorile și scoate insectele în exterior. Apoi, îndeparteazĂ obiectele infestate. Așează-le într-o pungă de plastic sigilată și tratează-le cu insecticide (le vei descoperi pe cele mai bune in secțiunea următoare).

Articolele care nu pot fi tratate trebuie plasate într-o pungă de plastic sigilată sau într-un recipient de depozitare și lăsate acolo timp de până la un an pentru a te asigura că orice insecte active sunt moarte. După care, cumpără huse de protecție care sigilează saltelele. Cu ajutorul husei, gândacii de pat vor fi prinși înăuntru și vor muri.

Cum scapi de plosnite: Solutii eficiente

Odată ce ai împiedicat răspândirea, trebuie să îți răspundem la întrebarea „Cum scapi de plosnite?”. Ia în considerare următoarele soluții impotriva plosnitelor:

Tratamentul termic cald

Poți sa scapi de plosnite cu un uscator de rufe, cu ajutorul soarelui sau chiar a unui uscător de păr. Temperatura care poate să omoare plosnitele de pat este peste 46 grade celsius. Totuși, nu încerca să ucizi plosnitele de pat prin creșterea temperaturii interioare cu ajutorul unui termostat – acest lucru nu funcționează și este periculos.Tratamentul termic cald

Soluția de a combate plosnitele la rece

O alta solutie impotriva plosnitelor de pat este în oglindă cu cea amintită anterior. Este recomandat să folosești un congelator unde să pui obiectele investate sau, dacă este iarnă, să lași geamurile deschise pentru a scădea temperatura din locuință până la 0 grade celsius sau mai puțin.

Aparatele de curățat/ călcat cu abur

Aparatele de curățare cu abur (umede sau uscate) pot pătrunde în crăpături și țesături pentru a trata covoarele, saltele, cadre de pat și alte obiecte de mobilier. Temperatura aburului trebuie să fie de cel puțin 54 grade celsius, dar nu ar trebui să aibă un flux de aer puternic, pentru că altfel poate provoca dispersarea ploșnițelor de pat.

Cele mai bune insecticide pentru plosnite de pat

Pentru a scapa de plosnitele de pat din locurile greu accesibile, poate fi necesar sa apelezi la cateva solutii chimice, precum tratamentele profesionale anti gandaci. Iată câteva recomandări:

  • Insecticid profesional Bayer Max Force IC gel: Este un insecticid eficient, potrivit pentru combaterea gândacilor de bucătărie și plosnitelor. Produsul este biodegradabil, nu pătează, nu lasă urme și nici miros. Se poate folosi atât în birouri, cât și în spații rezidențiale.
  • Insecticid Bayer K-Othrine WG: Este un insecticid piretroid, având ca substanță activă deltamethrin-ul, un izomer cu o eficacitate dovedită în distrugerea sistemului imunitar al insectelor dăunatoare.
  • Spray împotriva ploșnițelor Bros: Foarte ușor de utilizat, acest spray impotriva plosnitelor inlatura eficient atat ouale, cat si plosnita mama.
  • Pământ de Diatomee: Printre tratamentele recomantate pentru plosnitele mature se regăsește pământul de Diatomee. Acesta este un insecticid natural, mineral, ecologic, eficient și foarte economic.
  • Spray înghețare plosnita de pat: Acest spray omoară imediat ouale și plosnitele, congelându-le la -45 de grade celsius. Pentru o acțiune rapidă și eficare impotriva plosnitelor, poti opta pentru acest produs de omorat insecte.

Întrebări frecvente despre ploșnițele de pat

Pot scăpa personal de ploșnițele de pat?

Folosirea unei temperaturi mari este cea mai eficientă metodă de a ucide plosnitele de pat. Articolele infestate, cum ar fi lenjeria de pat sau îmbrăcămintea, pot fi puse într-un uscător la temperaturi mari timp de 30 până la 45 de minute pentru a ucide insectele de pat care sunt prezente sau pot fi prezente. În caz contrar, apelați la un specialist în combaterea plosnitelor de pat.

Cum pot fi omorâte ploșnițele de pat în mod natural?

Dacă te întrebi cum scapi de plosnite fără solutii chimice, atunci pământul de diatomee este o opțiune excelentă fără chimicale pentru a scapa de plosnite, dar si de o serie de alți dăunători. Această pudră naturală conține proprietăți care poate deshidrata plosnitele de pat, absorbindu-le grăsimea și uleiul și, într-un final, omorându-le.

Bicarbonatul de sodiu ucide ploșnițele de pat?

Din păcate, nu există nicio dovadă științifică că bicarbonatul de sodiu funcționează pentru a te scapa de plosnitele de pat. Se spune că bicarbonatul de sodiu ar deshidrata plosnitele, insa nu există nicio dovadă în acest sens.

Cât timp trăiesc ploșnițele de pat?

Durata de viață tipică a unei plosnite de pat este cuprinsă între 10 luni și un an. În general, plosnitele caută o masă de sânge la fiecare 4 sau 5 zile. Cu toate acestea, ele pot supraviețui de la câteva săptămâni până la un an fără să mănânce.

Pot trăi ploșnițele de pat în părul tău?

Spre deosebire de păduchi, plosnitele nu au anatomia care le permite să se agațe de păr, blană sau pene. Nu va trebui să îți faci griji nici că vei găsi oua de plosnita în părul tău. Deși ouăle specifice plosnitelor sunt lipicioase, nu sunt suficient de lipicioase incat sa poata sta de părul tău. In schimb, larvele pot sta in casa, pe saltea, haine, crapaturile din mobila etc.

Cum se reproduc ploșnițele de pat?

Masculii și femelele se împerechează prin ceea ce se numește inseminare traumatică. Inseminarea traumatică are loc practic prin înjunghierea abdomenului femelei cu un organ de reproducere întărit specific. Fertilizarea poate avea loc în orice loc de pe abdomen, iar gameții masculului se vor deplasa către ovarele sau gameții reproducători ai femeii. Odată ce are loc fertilizarea, femela conține ouă viabile timp de 5-7 săptămâni. După aproximativ trei zile de hrănire, femela începe să depună oua.

Concluzie

Infestarea cu gândaci de pat poate fi foarte enervantă. Deși acestea nu răspândesc boli, poți sfârși acoperit de mușcături roșii și mâncărimi. Dar poți lua măsuri pentru a preveni răspândirea gândacilor de pat, inclusiv inspectarea regulată a camerei tale pentru a detecta semne de gândaci de pat, verificarea bagajelor și a hainelor atunci când călătorești și păstrarea camerei tale fără grămezi de haine în care se pot ascunde.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 86 In medie: 3.9
Back to top button