Cati kw Consuma o Casa pe Zi

Dacă te-ai întrebat vreodată cât de multă energie consumă cu adevărat aparatele din casa ta, nu ești singurul. Odată cu creșterea costurilor la energie electrică, este momentul să acorzi mai multă atenție consumului de energie. Află din acest articol ce consum mediu are fiecare aparat electric și electrocasnic din casă și descoperă cum poți economisi la facturile de curent!

Ce electrocasnice consumă cea mai multă energie?

Când vine vorba de electrocasnice, unele dintre cele mai mari consumatoare de energie sunt:

 1. Aparatele de aer condiționat și încălzire (45-50%): Climatizarea și încălzirea pot reprezenta o parte semnificativă din factura de energie electrică, mai ales în regiunile cu variații extreme de temperatură.
 2. Apa caldă (12%): Încălzirea apei pentru dușuri, spălat vase și alte activități consumă energie.
 3. Frigiderul (8%): Frigiderul funcționează constant, așadar este unul dintre dispozitivele care folosesc cea mai multă energie din casă.
 4. Mașina de spălat și uscătorul de rufe (5%): Acestea pot folosi o cantitate semnificativă de energie, în special dacă le folosești frecvent.
 5. Aragazul și cuptorul (3%): Gătitul poate necesita o cantitate semnificativă de energie electrică sau gaz.
 6. Televizoarele și electronicele (2%): Televizoarele mari și electronicele pot folosi energie în mod constant, mai ales dacă sunt lăsate în modul stand-by. [1]

mai multe lămpi atârnate de tavan

Cum să calculezi cât de multă energie folosește un aparat înainte de a-l cumpăra?

Formula de bază este:

(Puterea electrică × orele de funcționare pe zi) ÷ 1000 = consumul zilnic de kilowați-oră (kWh)
[2]

Să presupunem că ești interesat să cumperi un televizor cu o putere electrică de 200 de wați și vrei să estimezi consumul zilnic de energie electrică.

Pe baza ei, putem calcula ce consum mediu are televizorul pe zi. Astfel:

(200 wați × 4 ore de funcționare pe zi) ÷ 1000 = consumul zilnic de kilowați-oră (kWh)

În acest caz, presupunem că televizorul va funcționa timp de 4 ore pe zi.

Calculul este:

(200 wați × 4 ore) ÷ 1000 = 0,8 kWh

Așadar, televizorul cu o putere electrică de 200 de wați, utilizat timp de 4 ore pe zi, va utiliza aproximativ 0,8 kWh de energie electrică în fiecare zi.

Cum știi care aparate sunt mai eficiente din punct de vedere energetic?

Verifică eticheta energetică a aparatului. Majoritatea electrocasnicelor noi au etichete energetice care oferă informații despre eficiența energetică medie. Alege aparate cu etichete energetice cu clasă A. Cu cât clasa este mai aproape de litera “A,” cu atât aparatul este mai eficient din punct de vedere energetic.

Ce înseamnă „eficient din punct de vedere energetic”?

„Eficient din punct de vedere energetic” se referă la capacitatea unor consumatori de a utiliza o cantitate cât mai mică de energie pentru a realiza o anumită funcție sau sarcină specifică. Acest termen indică faptul că dispozitivul produce un rezultat dorit cu un consum redus de energie.

Care este consumul mediu de energie într-o gospodărie medie din România?

Ministrul Energiei a declarat că 4,2 milioane de gospodării din România folosesc lunar, în medie, 54 kWh. Cu toate acestea, există și alte surse care menționează că există un consum energie Romania lunar între 124 și 283 kWh pe lună, ceea ce pare a fi un consum mai rezonabil, având în vedere că există studii care menționează că în medie, o gospodărie consumă între 800 și 1.000 kWh din energia electrică pe lună. [3,4]

Sfaturi pentru a economisi energie

Consumul mai mic de energie nu numai că te poate ajuta să ai o factură de energie mai scăzută, dar această strategie contribuie și la protejarea mediului înconjurător. Iată câteva sfaturi pentru a economisi energie:

 1. Înlocuiește becurile cu incandescență cu LED-uri sau becuri fluorescente compacte (CFL).
 2. Închide luminile atunci când nu sunt necesare.
 3. Înlocuiește consumatorii vechi cu modele eficiente din punct de vedere energetic.
 4. Redu temperatura termostatului în timpul iernii cu 1-2 grade. Deși nu e o valoare mare, de-a lungul a mai multor zile, vei avea un consum mai mic, iar temperatura resimțită nu se va schimba mult.
 5. Izolează-ți casa pentru a preveni pierderea de căldură iarna și pătrunderea căldurii vara.
 6. Întreține-ți sistemele de încălzire și răcire.
 7. Folosește electrocasnicele cu moderație.
 8. Oprește aparatele în modul stand-by.
 9. Folosește apa caldă cu moderație.
 10. Investește în panouri solare.

cablu electric

Consumul de energie lunar pentru cele mai importante electrice și electrocasnice din casă

Cat consuma un frigider

În funcție de dimensiune, un frigider mare va folosi aproximativ 180 de wați sau 1575 kWh anual. [5] Cat consuma un frigider clasa F
Un frigider din clasa de eficiență energetică F folosește aproximativ 276 kWh pe lună.

Cat consuma o lada frigorifica

O ladă frigorifică de dimensiuni mai reduse, cu un volum de aproximativ 200l sau mai mic, va avea un consum de 250 kwh/an, daca funcționează fără întrerupere.

Cat consuma un aer conditionat

În general, un aparat de aer condiționat va folosi între 3000 și 3500 de wați pe oră. În timp ce unitățile pentru ferestre folosesc între 900 și 1440 de wați pe oră, iar unitățile portabile consumă între 2900 și 4100. [6]

Cat consuma un aer conditionat pe caldura

De exemplu, dacă aparatul tău de aer condiționat are o capacitate de încălzire de 5.000 de wați (sau 5 kW) și funcționează timp de 10 ore, acesta va utiliza 50 kWh de energie electrică.

Ca să punem în perspectivă, cu un consum între 0-100 kWh/lună, în România, prețul plafonat este de 0,68 lei/kWh. Așadar, dacă folosești aparatul de aer condiționat pe căldură timp de 10 ore, acest lucru te va costa 34 de lei.

aparate de aer conditionat afara

Cat consuma o pompa de caldura aer apa

O pompă de căldură aer-apă cu un coeficient de performanță (COP) de aproximativ 3, ar necesita în jur de 7300 kWh/ an pentru a furniza căldură. În schimb, o pompă de căldură sol-apă, cu un COP de aproximativ 5, ar folosi mai puțin, în jur de 4400 kWh/ an, pentru a oferi aceeași cantitate de căldură.

Cat consuma o pompa de caldura

O pompă de căldură poate folosi între 0,86-9,00 kWh pe oră (intre 0,5848 lei/oră si 6,12 lei/oră), 6,86-72 kWh pe zi și 205,71-2160 kWh pe lună (adică un total între 139,0672 lei/lună și 1468,8 lei/lună doar în cazul acesta). [7]

Cat consuma un televizor

Cele mai recente televizoare LCD și LED sunt mult mai eficiente și sunt mai puțin consumatoare de energie, ceea ce este o ușurare. Un televizor modern utilizează între 50 și 100 de wați, în funcție de dimensiunea ecranului.

Cat consuma un cuptor electric

Consumul unui cuptor depinde de puterea acestuia. De exemplu, un cuptor de 2300W, va consuma într-o oră de funcționare continuă și uniformă maxim 2,3 kWh.

Cat consuma o centrala pe gaz

O centrală pe gaz are nevoie de electricitate tot timpul, chiar dacă nu folosește curent pentru încălzire. Din acest motiv, consumul va fi mai mic, de aproximativ 77W pentru o centrală de 24kW.

Cat consuma un calorifer electric

Spre exemplu, un calorifer de 2000 W si o utilizare de 8 ore/zi, consumă 16 kw într-o singură zi. Daca prețul mediu al unui kw este de 0.60 lei, vei plăti 9.6 lei pentru 8 ore de funcționare. La o utilizare zilnică timp de 30 de zile, ar veni un cost de 288 lei.

Cat consuma o mașină de spălat

În medie, mașinile de spălat folosesc între 400 și 1.400 de wați de electricitate. Folosind o mașină de spălat de trei ori pe săptămână, vei consuma aproximativ 140,4 kilowați-oră de electricitate pe an. [8]

masina de spalat

Cat consuma un uscator de rufe

Uscătoarele utilizează în medie între 1800 și 5000 de wați de energie, în funcție de ciclu si incarcatura. Acest lucru echivalează cu aproximativ 1,8 până la 5 kWh de energie electrică.

Cat consuma o plita cu inductie

O plita cu inducție cu o putere de 2kw, utilizată zilnic timp de 2 ore va avea un consum lunar aproximativ 120kw. Cu un preț al energiei de aproximativ 0.8 lei rezultă un cost lunar de aproximativ 100 de lei.

Cat consuma o plita electrica

De exemplu, dacă ai o plită electrică cu o putere nominală de 2.000 W (sau 2 kW) și o folosești timp de 2 ore pe zi, aceasta va adăuga la factura de energie 4 kWh pe zi.

Cat consuma un bec

Un bec de 60w utilizeazăintr-o ora 60Wh adica 0,06 KWh.

Cat consuma un bec cu infrarosu

Un bec de 150 de wați folosește0,15 kilowați-oră de energie electrică pe oră de funcționare.

mai multe lămpi atârnate de tavan

Cat consuma un bec led pe luna

5 becuri LED vor folosi lunar 2.7 kWh, în condițiile în care 5 becuri cu incandescență vor utiliza 18 kWh pe lună.

Cat consuma un laptop

Un laptop mediu utilizează între 3 și 200 de wați pe oră. Dacă îți folosești laptopul timp de 8 ore, vei utiliza între 24 și 1600 de wați pe zi.

Cat consuma o camera de supraveghere

În medie, o cameră de supraveghere obișnuită poate utiliza între 2 și 20 de wați pe oră. Cu toate acestea, modelele eficiente din punct de vedere energetic pot utiliza doar 1 watt pe oră.

Cat consuma un dezumidificator

Modelele mini pot folosi doar 22 de wați, în timp ce dezumidificatoarele cu volum mare ajung până la aproximativ 500 de wați. Un exemplu de dezumidificator care poate extrage până la 20 de litri pe zi, cu o putere de 480 de wați, ar folosi 0,48 kWh.

Cat consuma un semineu electric

Utilizarea unui șemineu standard de 1500 de wați timp de 4 ore pe zi timp de 30 de zile va genera un consum lunar de aproximativ 180 kWh.

Cat consuma un ventilator

Un ventilator obișnuit de 50 de wați, folosit timp de 8 ore pe zi timp, de 30 de zile va genera un consum lunar de aproximativ 12 kWh, în timp ce utilizarea unui ventilator de 100 de wați va genera un consum lunar de aproximativ 24 kWh.

ventilator

Cat consuma o patura electrica

Păturile electrice folosesc de obicei între 100 și 150 de wați de putere.De exemplu, dacă se folosește timp de 6 ore pe zi la 150 de wați, aceasta ar consuma 0,9 kWh.

Cat consuma un incarcator de telefon

Un încărcător de telefon obișnuit consumă în medie 5 wați. Apoi, există și încărcătoare de 10 și 30 de wați.

Cat consuma un cuptor cu microunde

Cuptoarele cu microunde utilizează în medie între 600 și 1000 de wați de electricitate. Utilizarea unui cuptor cu microunde timp de 15 minute pe zi va consuma aproximativ 6,1 kilowați-oră de energie electrică pe lună și 73 de kilowați-oră de energie electrică pe an.

Cat consuma un mașina de spălat vase

Un model de 1.800 W și un program de o oră va utiliza aproximativ 1,8 kWh de energie electrică.

frunza verde in bec

Surse

[1] Engel, John. “The 10 Home Appliances That Consume the Most Energy.” Renewable Energy World, 29 Oct. 2021, www.renewableenergyworld.com/energy-efficiency/the-10-home-appliances-that-consume-the-most-energy/
[2] “Estimating Appliance and Home Electronic Energy Use.” Energy.gov, 2023, www.energy.gov/energysaver/estimating-appliance-and-home-electronic-energy-use/
[3] Nicolae, Răzvan. “4.200.000 de Gospodării În România Abia Își Permit Să Bage În Priză Un Frigider Și Să Aprindă Un Bec | Newsweek Romania.” Newsweek.ro, 6 Sept. 2022, www.newsweek.ro/economie/42-mil-de-gospodarii-din-romania-abia-isi-permit-sa-bage-in-priza-un-frigider-si-sa-aprinda-un-bec/
[4] “Electricity Usage: How Much Energy Does an Average House Use.” Anker, 2 June 2023, www.anker.com/blogs/home-power-backup/electricity-usage-how-much-energy-does-an-average-house-use.
[5] “Electricity Usage of a Refrigerator – Energy Use Calculator.” Energyusecalculator.com, 2023, energyusecalculator.com/electricity_refrigerator.htm/
[6] “How Much Electricity Does an Air Conditioner Consume?” Tcl.com, 24 Feb. 2023, www.tcl.com/global/en/blog/how-much-electricity-does-an-air-conditioner-use/
[7] cmpdigital. “Do Heat Pumps Use a Lot of Electricity? – Ultimate Heating, Cooling, Plumbing & Electrical.” Ultimate Heating, Cooling, Plumbing & Electrical, 15 Aug. 2023, ultimateheatingandcooling.com/do-heat-pumps-use-a-lot-of-electricity/
[8] “How Many Watts Does a Washing Machine Use?” EnergySage, 17 Oct. 2023, www.energysage.com/electricity/house-watts/how-many-watts-does-a-washing-machine-use/

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 0 In medie: 0
Back to top button