Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Cea mai bună friteuză 2024

Friteuza este un aparat de prăjit care nu ar trebui să lipsească din nici o bucătărie. Cu ajutorul ei putem prepara cu ușurință o gamă largă de feluri de mâncare delicioase, la fel de bune ca la restaurant. Cum alegem însă cea mai bună friteuză, având în vedere că există atât de multe modele diferite pe piață? Te vom ajuta în acest articol cu toate detaliile pe care trebuie să le cunoști ca să identifici modelul potrivit.

Imagine
Nume
Evaluare
VerificațI prețul
1 din 10
Tefal FX100015
5.0
2 din 10
Tefal Mega FR4800
4.9
3 din 10
Tristar FR-6946
4.7
4 din 10
Star-Light OFB-3020SS
4.6
5 din 10
Tristar FR-6973PB
4.6
6 din 10
Heinner HAF-1250BK
4.5
7 din 10
Tefal FF175D71
4.5
9 din 10
Taurus PROFESSIONAL Spin
4.4
10 din 10
Star-Light OFB-2518WH
4.3

Actualizări de conținut:

Pentru noi este important ca produsele pe care le prezentăm să fie de cea mai bună calitate și la cele mai bune prețuri, așa că ne actualizăm în permanență listele și le verificăm în funcție de necesități pentru a-ți oferi cele mai bune alternative.

Ce este o friteuză? Foarte multă vreme au existat doar friteuze profesionale, care sunt foarte scumpe și sunt folosite numai de restaurante sau hoteluri. În ultimii ani au apărut însă tot mai multe modele compacte pentru acasă, care sunt la fel de eficiente dar încap și într-o bucătărie obișnuită.

cea mai buna friteuzaDeși sunt considerate nesănătoase, alimentele prăjite au fost și rămân extrem de populare. Doctorii știu azi că de fapt nu procesul de prăjire este problema, ci tipul de ulei folosit. Uleiurile hidrogenate măresc nivelul de colesterol din organism, mai ales atunci când sunt refolosite, și cresc riscul de boli cardiovasculare.

Atunci când îți prepari mâncarea acasă, ai avantajul că poți alege un ulei mai scump dar în același timp mult mai sănătos, cu un conținut ridicat de grăsimi benefice și acizi grași esențiali. Sunt disponibile și modele care folosesc metode alternative de prăjire, care nu au nevoie de ulei. Dacă ai propria ta friteuză, te poți bucura de cartofi prăjiți sau fripturi fără să-ți pui în pericol sănătatea și în același timp reduci foarte mult timpul pe care îl petreci în bucătărie. Aparatele moderne sunt extrem de eficiente și prăjirea este una dintre cele mai rapide metode de gătit.

După cum spuneam, există mai multe tipuri de friteuze. Cel mai simplu model este friteuza pentru cartofi prăjiți, care are dimensiuni reduse și poate fi utilizată doar în acest scop. Dacă nu cumva ești un mare fan al acestui fel de mâncare și nu ai de gând să prepari altceva, noi îți recomandăm totuși o friteuză multifuncțională.

Aparatele moderne, atât cele profesionale cât și cele pentru acasă, se împart în trei categorii principale. Le vom trece pe scurt în revistă, ca să înțelegi cum funcționează fiecare și ce avantaje îți oferă.

Cele mai numeroase modele de friteuze de vânzare sunt de departe cele electrice. Majoritatea folosesc o cuvă centrală care se umple cu ulei adus la fierbere printr-un circuit electric. Aceste aparate sunt ieftine și au marele avantaj că pot fi folosite în siguranță în spații închise, riscul de accident fiind extrem de redus. Încălzirea electrică nu funcționează însă la fel de bine în cazul unei friteuze mari și nu vei reuși de exemplu să prăjești un curcan întreg într-un astfel de aparat. Principalul dezavantaj este că gustul preparatelor nu este la fel de bun ca în cazul unei friteuze clasice.

Pentru un rezultat comparabil cu o friteuză profesională, îți recomandăm să alegi un model cu gaz. Aceste aparate încălzesc uleiul mult mai repede decât cele electrice și prăjesc mai bine alimentele, inclusiv în profunzime. Friteuzele cu propan prezintă un risc de explozie care trebuie neapărat luat în calcul, ai grijă să respecți mereu regulile de utilizare. Pentru a le folosi ai nevoie de o butelie de propan, care trebuie mereu re-umplută, ceea ce reprezintă o bătaie de cap în plus. Marele dezavantaj este însă faptul că o friteuză cu propan nu se poate folosi decât în aer liber, așa că te poți baza pe ea doar în anotimpul cald și numai dacă locuiești la curte.

Al treilea tip de friteuză, la mare modă în ziua de azi, este cel cu aer. Trebuie spus de la bun început că aceste aparate nu prăjesc de fapt mâncarea ci utilizează o tehnologie care încălzește din toate părțile aerul din jurul ei. Alimentele preparate în acest fel sunt mai sănătoase decât cele prăjite, ceea ce face ca prețul unei friteuze fără ulei de acest fel să fie destul de mare. Friteuzele cu aer sunt sigure și ușor de curățat dar nu oferă satisfacția alimentelor prăjite și nu se potrivesc pentru orice rețetă.

Indiferent de tehnologia pe care se bazează, modelele de pe piață oferă un număr de facilități comune, de care s-ar putea să ai nevoie. De exemplu, o friteuză dublă are o capacitate mai mare și îți permite să prăjești două feluri de mâncare diferite în același timp, un avantaj atunci când ai o familie numeroasă sau vin mulți prieteni în vizită.

Un accesoriu indispensabil este coșul cu care scoți alimentele din uleiul încins, orice friteuză are unul inclus dar unele modele vin cu mai multe, de dimensiuni diferite.

friteuza profesionala

Eliminarea uleiului uzat este o problemă permanentă după ce prăjești. Ca să nu te complici, alege un model care are un sistem special de evacuare și te scutește de nevoia să faci asta manual. Dacă totuși alegi o friteuză care nu are așa ceva, există niște pompe de ulei cu care poți să-l extragi din cuvă.

Un element care te ajută foarte mult este termostatul integrat. El îți permite să monitorizezi permanent temperatura uleiului în timp ce prăjești mâncarea și să o reglezi ca să obții rezultate optime.

Desigur, ai putea face asta și cu un termometru separat dar nu cu aceeași precizie.

O friteuză profesională cu preț mai mare sau pur și simplu un model mai scump pentru acasă oferă și alte funcții utile. Dacă vrei să refolosești uleiul pentru a evita risipa, indicatorul de schimbare a uleiului te anunță exact când a sosit momentul să îl înlocuiești ca să nu devină rânced. Multe modele vin cu moduri prestabilite de prăjire, pentru cele mai comune alimente. Dacă nu te pricepi la gătit, este o funcție esențială care te ajută să folosești corect aparatul, așa că ar trebuie să alegi unul care are cât mai multe programe incluse.

Nu în ultimul rând, funcțiile de siguranță ale friteuzei sunt foarte importante. Dacă uleiul se încinge prea tare întregul aparat poate să ia foc, așa că unele modele au o setare care le oprește automat dacă uleiul ajunge la o temperatură periculoasă. Friteuzele de calitate nu se încălzesc la exterior în timpul funcționării, în acest fel le poți muta cu ușurință și nu există riscul să te arzi dacă le atingi din greșeală. În sfârșit, există modele care au un fir de alimentare special, astfel încât să nu cadă în situația în care te împiedici de el. Răsturnarea unui recipient cu ulei încins poate provoca accidente foarte grave.

Înainte să alegi un aparat, ar trebui să te gândești ce fel de alimente vrei să prepari. Chiar dacă cele mai populare feluri sunt carnea și cartofii prăjiți, posibilitățile sunt de fapt infinite și până și o friteuză de cartofi cu preț redus este capabilă să prăjească și alte alimente. Pe lângă cartofi, poți să pui în friteuză și legume cum ar fi ciuperci, ardei, dovlecei, roșii, ceapă și multe altele.

Poți să prăjești orice fel de carne, pe lângă clasicele pui, porc sau vită noi îți recomandăm să încerci și miel, curcan, pește sau fructe de mare. În prăjitor se poate prepara și pâine normală sau specialități cum ar fi plăcinte, gogoși sau churros. Dacă ai fost în vacanță în Grecia probabil ai încercat delicioasa brânză la grătar Halloumi dar există și alte sortimente care se pot prepara în același fel, de exemplu bețele de mozzarella. Ți s-a făcut deja foame? Noi nu am prezentat aici decât rețetele convenționale, vei descoperi cu siguranță multe altele după ce ai propria ta friteuză în bucătărie. Știai de exemplu că există până și înghețată prăjită? La mare modă sunt azi și pastele fripte, de exemplu unele tipuri de lasagna.

Cum se folosește în bucătărie un astfel de aparat? Majoritatea vin cu programe prestabilite care sunt gândite să simplifice la maxim procesul, nu este nevoie decât să pui alimentele și uleiul în cuvă, să apeși pe un buton și să aștepți să fie gata. O friteuză ieftină s-ar putea să nu aibă însă prea multe programe, ceea ce nu este neapărat un dezavantaj. Până la urmă, s-ar putea ca mâncarea să iasă mai bine dacă o supraveghezi manual de la început până la sfârșit și reușești să menții o temperatură constantă. Depinde ce vrei, pentru că multe persoane preferă să nu piardă mult timp în bucătărie și aleg simplitatea.

Este extrem de important pentru sănătatea ta să alegi uleiul potrivit. Există păreri împărțite cu privire la care este cel mai bun ulei pentru friteuză, îți prezentăm câteva opțiuni de calitate. Uleiul tău trebuie să respecte două condiții de bază: să fie stabil la temperaturi înalte și să aibă un conținut nutritiv ridicat. Uleiurile care se descompun la temperatură mare trec printr-un proces de oxidare și produc radicali liberi, care sunt compuși chimici periculoși asociați cu numeroase boli grave, de la infarct la cancer. Același fenomen se produce și atunci când uleiul este folosit de mai multe ori, de aceea este atât de important să îl schimbi la timp.

Cele mai bune uleiuri pentru prăjit sunt considerate cele de cocos, măsline (atenție, ulei de turte de măsline nu virgin), avocado sau macadamia. În ziua de azi, sunt disponibile în magazinele de la noi și multe alte uleiuri cu calități superioare. Nutriționiștii recomandă mai nou pentru prăjit și grăsimile de origine animală, cum ar fi untura de porc, deși acestea au fost multă vreme considerate periculoase. O altă opțiune este ghee, un fel de unt mai slab din lapte de vacă, utilizat în mod tradițional în bucătăria asiatică (mai ales în India). Evită uleiul ieftin de floarea soarelui și cele de soia, porumb, struguri, susan sau orez.

friteuza pret

Un avantaj pe care îl oferă o friteuză cu preț mai mare este întreținerea facilă. Indiferent dacă modelul tău are o funcție de drenaj sau nu, trebuie să te asiguri că în cuvă nu rămân urme de ulei vechi, care este cancerigen. Desigur, aparatele cu aer nu au această problemă dar și ele necesită o curățare atentă după fiecare utilizare. Unele modele sunt compatibile cu mașinile de spălat vase sau se desfac în mai multe bucăți pentru o spălare mai facilă.

Indiferent dacă alegi un model ieftin sau o friteuză profesională electrică la un preț mare, există câțiva factori pe care trebuie să-i iei în calcul. Gândește-te mai întâi care este capacitatea de care ai nevoie. În cazul în care vrei de exemplu să prăjești pui sau curcani întregi, cumpără un aparat suficient de mare pentru asta. Modelele mari sunt de regulă și mult mai rapide, așa că poți să prepari o cantitate mai mare de mâncare. Dacă o să folosești rar friteuza și nu ai nevoie de volum, nu are însă sens să dai banii pe una mare, mai ales dacă spațiul din bucătăria ta este limitat.

Friteuza este unul dintre cele mai periculoase aparate de gătit, așa că trebuie neapărat să analizezi elementele de siguranță. Pe lângă riscul unor arsuri grave, există și posibilitatea unui incendiu cu consecințe catastrofale. Aparatele electrice și cele cu aer sunt mult mai sigure decât modelele cu gaz dar au și ele riscuri. Alege un model care să aibă cât mai multe funcții de siguranță și citește cu atenție manualul de utilizare. Respectă mereu instrucțiunile de acolo și ai grijă să nu lași copiii să se apropie de o friteuză care funcționează.

Un aspect de care ar fi bine să nu uiți este timpul necesar pentru încălzire. De multe ori, acesta este un indicator al calității aparatului în sine, pentru că modelele mai eficiente se încing mai repede.

Dacă alegi friteuza după preț, ai grijă totuși să nu te alegi cu un aparat nefuncțional sau chiar periculos. Verifică perioada de garanție și dacă este valabilă pe teritoriul României, citește pe net părerile altora care au cumpărat modelul respectiv și ai grijă ca modelul pe care îl alegi să aibă măcar elementele de siguranță de bază și accesoriile de care ai neapărat nevoie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 9 In medie: 4.6
Back to top button