Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Cele mai bune aparate de vidat pentru bucătărie

Cu siguranță, dacă sunteți o persoană pasionată de gătit, doriți să faceți cât mai multe bunătăți pentru cei dragi, fără să faceți și risipă de mâncare. Mai devreme sau mai târziu, însă, s-ar putea să gătiți prea mult și să fiți nevoiți să aruncați mâncarea, cu multe păreri de rău. Un aparat de vidat vă poate scăpa de risipă, dar vă poate ajuta și să câștigați timp prețios în timpul gătitului de zi cu zi.

Cu ajutorul unui aparat de vidat aveți posibilitatea de a porționa mâncarea și de a o păstra la congelator până când e momentul să o gătiți. Așa veți economisi și bani pe care i-ați fi pierdut aruncând mâncarea pe care familia n-a consumat-o la timp. Despre acestea, dar și despre toate celelalte avantaje pe care le aduce un aparat de vidat alimente în bucătăria dumneavoastră puteți afla din următoarele rânduri, unde veți primi explicații pentru tot ceea ce v-ar putea interesa înainte de o astfel de achiziție. Ceva mai jos sunt și aparat de vidat compari, astfel încât să puteți face o alegere potrivită.

Imagine
Nume
Evaluare
VerificațI prețul
2 din 5
CASO VC6
4.7 Evaluare
3 din 5
Laica VT3119
4.7 Evaluare
5 din 5
Taurus Vac 3000
3.9 Evaluare

Actualizări de conținut:

Pentru a avea cea mai bună experiență de shopping online, ne asigurăm că verificăm și reverificăm produsele și prețul produselor incluse de noi, astfel încât să-ți recomandăm doar opțiuni de cea mai bună calitate. Poți avea încredere în alegerile noastre.

Laica Profesional VT3120

Laica Profesional VT3120
Fructele și legumele dumneavoastră vor fi păstrate în condiții optime datorită aparatului de vidat Laica Profesional VT3120.”

Pro

 • Este realizat din materiale solide, de calitate
 • Este livrat cu două role de pungi cadou
 • Crearea unei pungi din rolă este rapidă

Contra

 • După 8-10 pungi, aparatul are nevoie de pauză pentru răcire
 • Vidul poate fi insuficient într-o pungă prea voluminoasă

Recenzia noastră

Aparat de vidat Laica Profesional VT3120 este, așa cum îi sugerează și numele, un dispozitiv pentru vidare din gama celor profesionale, recomandate pentru o multitudine de sarcini ce necesită un proces de vidare.

Acesta vă pune la dispoziție șapte taste pentru control, dar și un display cu ajutorul căruia puteți ști exact cât mai durează procesul actual al aparatului. Funcționarea acestuia este complet automată, iar pentru un plus de versatilitate, aparatul este prevăzut și cu funcție Pulse. Cu ajutorul acesteia, puteți alege cât de mult aer vreți să scoateți dintr-o pungă.

Acest aparat de vidat de la Laica vă permite să alegeți între modurile de vidare normal și delicat. Astfel, veți putea vida cu ușurință și în siguranță alimente moi, care altfel s-ar putea deteriora. De asemenea, puteți sigila alimente uscate, umede, dar și ude. Pentru ca tabloul să fie complet, aparatul de vidat vă pune la dispoziție și un mod de marinare rapidă, pentru a pregăti cu ușurință carne în sosurile preferate.

În ceea ce privește funcționalitatea extra, aparatul este dotat și cu un compartiment pentru păstrarea rolei, dar și cu un cutter. Astfel, puteți folosi o rolă de pungi de vidat cu ușurință în cadrul acestui electrocasnic.

Specificații

 • Puterea de vidare: 0,9 bar
 • Capacitatea de extragere a aerului: 20 litri/ minut
 • Funcții și setări: Pulse, Gentle Vacuum, vidare recipiente, marinare

Verifică prețul


CASO VC6

CASO VC6
Aparatul de vidat Laica VT3119 absoarbe aerul din pungile cu produse alimentare și apoi le închide ermetic

Pro

 • Pompa de vidare este silențioasă
 • Ideal pentru folosirea într-o bucătărie de apartament

Contra

 • Manualul de utilizare este insuficient de detaliat

Recenzia noastră

O variantă ceva mai ieftină dar de calitate este și acest aparat de vidat Laica VT3119. Aparatul este dotat cu un compresor puternic, de 110 W, capabil să închidă ermetic pungi cu produse alimentare, fie că este vorba de alimente uscate sau de hrană umedă și udă. În plus, dacă doriți să vidați și altceva în afară de pungi, aveți posibilitatea de a folosi un accesoriu compatibil pentru recipiente, alături de modul Canister.

Aparatul de vidat este dotat cu 5 taste cu ajutorul cărora puteți controla funcțiile dispozitivului, iar display-ul are șase leduri ce indică progresul procesului pe care l-ați selectat. Aveți și posibilitatea de a sigila punga în două moduri: fie folosind modul standard, fie folosind modul Strong, pentru o sigilare mai rezistentă.

Pentru că Laica VT3119 este capabil să opereze și cu alimente ude, este dotat și cu o tavă de colectare a lichidelor. Astfel, bucătăria dumneavoastră va rămâne întotdeauna curată, chiar dacă punga de vidare a fost ceva mai plină și o mică parte din conținutul ei s-a vărsat în timpul sigilării.

Dispozitivul vă permite să folosiți pungi de până la 30 de centimetri lățime, iar amprenta sa este destul de redusă, cu o lățime de doar 40 de centimetri.

Specificații

 • Puterea de vidare: 0,7 bar
 • Capacitatea de extragere a aerului: 12 litri/ minut
 • Funcții și setări: Pulse, Canister, vidare sticle

 

Verifică prețul


Laica VT3119

Laica VT3119

Pro

 • Funcționează excelent cu pungi gofrate
 • Poate fi folosit pentru gătit sous vide

Contra

 • Puterea motorului poate fi prea mică pentru a extrage tot aerul

Recenzia noastră

CASO VC6 este un aparat de vidat extern, pe care îl puteți lua în considerare dacă sunteți în căutarea unui aparat de vidat preț rezonabil. De asemenea, acest aparat vi se adresează și dacă doriți un electrocasnic destinat vidării mai silențios decât alte modele de pe piață.

Modelul are o funcționare deosebit de simplă, pe care sigur o veți aprecia dacă nu aveți de vidat alimente foarte pretențioase. VC6 vine cu doar două butoane: unul dintre el vă permite să sigilați pungi, iar altul vă ajută să realizați întregul proces de vidare și de lipire.

Datorită designului extern pentru vidare, CASO VC6 este recomandat doar pentru vidarea alimentelor uscate și a celor umede. Este ideal atât pentru carne și pește, cât și pentru fructe și legume.

Camera de vidare a acestui aparat poate fi curățată cu ușurință, iar partea frontală este realizată din oțel inoxidabil, pentru o rezistență deosebită în timp.

Procesul de vidare durează doar câteva secunde, iar dispozitivul monitorizează electronic temperatura, astfel încât să fie evitat riscul unei supraîncălziri în timpul funcționării. Producătorul include chiar și 10 pungi profesionale în pachet. Dacă vreți și alte pungi, va trebui să vă orientați către cele cu o lățime de cel mult 30 de centimetri. Per total, aveți la îndemână un aparat de vidat ieftin, dar care își face treaba.

Specificații

 • Puterea de vidare: 0,7 bar
 • Capacitatea de extragere a aerului: 4 litri/ minut
 • Funcții și setări: Lipire separată, aspirare automată

 

Verifică prețul


FoodSaver FFS006X-01

FoodSaver FFS006X-01
Cu aparatul premium de ambalare în vid, păstrezi prospețimea alimentelor de până la 5 ori mai mult față de metodele tradiționale de consevare.

Pro

 • Funcționează foarte bine cu pungi de tip rolă
 • Sigiliul realizat este deosebit de puternic

Contra

 • Nivelul de zgomot în timpul folosirii este foarte mare

Recenzia noastră

Puteți opta și pentru un aparat de vidat FoodSaver FFS006X-01, un dispozitiv pregătit să vă ajute în mai toate privințele legate de vidarea alimentelor preferate. Aparatul este unul de tip extern, astfel că este destinat alimentelor uscate și umede.

Totuși, în cazul alimentelor cu foarte mult sos, are o funcție dedicată de sigilare, astfel că puteți să marinați și carne cu ajutorul acestui aparat. Porii cărnii vor fi deschiși în timpul vidării, iar marinarea se va petrece în câteva minute, în loc de ore.

În cazul în care folosiți o rolă de folie pentru vidare, modelul FFS006X-01 vă promite o reducere a consumului cu până la 30%; este prevăzut cu o fereastră prin care puteți vedea exact unde veți sigila punga pe care o folosiți. Cutter-ul pe care îl are inclus aparatul poate fi folosit atât pentru tăierea pungilor spre a fi sigilate, cât și pentru tăierea acestora în vederea deschiderii.

Există și un port prin intermediul căruia poate fi conectat un accesoriu de vidare pentru caserole, sticle și alte tipuri de pungi.

Pentru a fi un dispozitiv complet, aparatul de vidat de la FoodSaver vine și cu o tavă de picurare inclusă. Astfel, puteți evita să murdăriți blatul: resturile de mâncare sau lichidele vor rămâne în această tavă detașabilă.

Specificații

 • Puterea de vidare: 0,51 bar
 • Timpul de vidare: 10 secunde
 • Funcții și setări: Pulse, vidare caserole, vidare separată uscat/umed

 

Verifică prețul


Taurus Vac 3000

Taurus Vac 3000
Aparatul de vidat Vac 3000 vă ajută să împachetați și să păstrați mâncarea pentru mai mult timp, iar întotdeauna va fi la fel de proaspătă ca în prima zi.

Pro

 • Design compact, ideal pentru bucătării mici
 • Sistem de ambalare hands-free, pentru utilizare fără supraveghere

Contra

 • Aparatul nu poate vida caserole și alte recipiente

Recenzia noastră

Taurus Vac 3000 este o altă variantă potrivită de produs dacă sunteți în căutarea unui aparat de vidat care să își facă treaba rapid și eficient, fără să coste o avere. Acest electrocasnic are un motor de 100 W, o putere ce se încadrează în intervalul necesar pentru ca produsul să opereze fără să fie pus în dificultate în timpul procesului de vidare și de sigilare.

Modelul Vac 3000 de la Taurus promite o viteză de funcționare foarte rapidă, astfel că poate sigila o pungă cu alimente în doar 10 secunde. Va trebui să aveți în vedere că pungile pot avea o lățime maximă de 28 de centimetri, iar acestea trebuie să fie gofrate pentru a funcționa. Dispozitivul oferă atât o funcție de sigilare, cât și cea de vidare și sigilare.

Aparatul de vidat are un sistem de funcționare cu mână liberă, astfel că nu trebuie să acționați asupra lui în timp ce videază și lipește punga cu alimente. Vac 3000 își face treaba singur și videază în doar câteva secunde.

Pentru a face modul de operare și mai ușor, acest aparat de vidat are și o supapă de siguranță pe capac. Datorită acesteia, puteți deschide aparatul rapid după vidare, fără așteptați scăderea presiunii.

Specificații

 • Puterea de vidare: 0,45 bar
 • Capacitatea de extragere a aerului: 3 litri/ minut
 • Funcții și setări: Ambalare cu mâna liberă, supapă de siguranță pe capac

 

Verifică prețul


Ghidul cumpărătorului pentru aparatul de vidat ideal

aparatul de vidat

După ce am trecut în revistă aceste cinci aparate de vidat, fiecare adresându-se unui specific de bucătărie și gătit, e timpul să discutăm în detaliu despre ce înseamnă, mai exact, un astfel de aparat electrocasnic. Un aparat de vidat alimente nu mai trebuie considerat un moft, ci o adevărată necesitate într-o bucătărie modernă, unde ritmul vieții vă cere să petreceți cât mai puțin timp în bucătărie. Folosind electrocasnicele potrivite, însă, chiar dacă petreceți puțin timp gătind, veți petrece timp de calitate, cu rezultate delicioase.

De ce ați vrea să folosiți un aparat de vidare pentru mâncare

 • Puteți porționa exact mâncarea gătită și nu veți mai face risipă

Risipa de mâncare este una dintre marile probleme ale societății moderne. Cu toate că toți ne ferim de asta, mai devreme sau mai târziu tot vom descoperi că anumite alimente din frigider sau chiar din congelator nu mai sunt neapărat comestibile.

Cu ajutorul unui aparat de vidat, însă, aveți posibilitatea de a porționa exact toată mâncarea pe care o veți găti. Nu va trebui să mâncați același fel de mâncare prea multe zile la rând; puteți păstra una sau două porții pe care să le consumați după preparare, iar restul pot fi ambalate și vidate, urmând a fi păstrate pentru perioade îndelungate de timp în congelator.

Ceva ce probabil nu știați este că mâncarea ambalată în pungi vidate rezistă mult mai mult timp. Chiar și în congelator, mâncarea tinde să își piardă calitățile după câteva luni, în funcție de specific. Mâncarea vidată, însă, poate rezista chiar doi-trei ani la temperaturi scăzute.

 • Puteți aduce un plus de igienă și siguranță în bucătărie

Cu toții avem grijă la igienă înainte să ne apucăm de gătit, dar asta nu e întotdeauna suficient. Riscuri există oricând, însă vidarea alimentelor reduce la minimum aceste pericole. Când veți începe să folosiți un astfel de aparat, veți remarca faptul că aveți mult mai puțin contact cu mâncarea pe care o consumați ulterior.

Vidul creat de o astfel de mașină este ideal pentru prezervarea pe termen lung a alimentelor. În prezența oxigenului, bacteriile au posibilitatea de a se dezvolta și de a altera mâncarea, chiar și în congelator. Într-o pungă vidată, însă, reacțiile care stau la baza alterării alimentelor sunt aproape inexistente, de unde și durata de viață mult mai extinsă a mâncărurilor stocate astfel.

Nu în ultimul rând, vidarea alimentelor previne fenomenul de ardere a mâncării în congelator. Acesta apare din cauza apei din alimente, ce sublimează, lăsând în urmă alimente întărite și cu o culoare schimbată. În principiu, mâncarea arsă la congelator este încă sigură pentru consum, dar este cu mult mai puțin apetisantă, atât vizual, cât și prin prisma gustului și a texturii.

 • Ce mâncare nu trebuie adăugată în pungi vidate

Desigur, un aparat de vidat poate face minuni în ceea ce privește porționarea și păstrarea alimentelor pentru consum ulterior. Totodată, trebuie să știm că nici măcar un astfel de aparat nu este o soluție universală; asta se întâmplă însă din cauza specificului anumitor alimente pe care le folosiți în bucătărie.

Spre exemplu, sunt câteva alimente care conțin bacterii anaerobe. Astfel de microorganisme au posibilitatea de a se dezvolta chiar și în lipsa oxigenului, astfel că avantajul anterior amintit al unui aparat de vidat este anulat. Cele mai importante exemple de alimente pe care nu este bine să le vidați sunt ciupercile crude, brânzeturile moi și nepasteurizate, dar și usturoiul.

În cazul legumelor proaspăt gătite, este recomandat să le lăsați să se răcească la temperatura camerei și abia apoi să le vidați pentru a se păstra proaspete. Pentru anumite legume trebuie să folosiți tehnica de blanching, sau de opărire și tranziție bruscă în apă rece, pentru a opri procesul de gătit. Astfel, legume precum varza, conopida, ridichile sau broccoli nu vor mai emana gaze ce le-ar altera într-un timp relativ scurt.

Tipuri de aparate de vidat

Aparatele de vidat, deși termenul este folosit general, sunt de mai multe feluri, așa cum vă așteptați, la fel ca în cazul altor electrocasnice. În rândurile următoare vom descrie trei tipuri de aparate de vidat: fiecare funcționează într-un mod ușor diferit, iar din această cauză, fiecare răspunde și unor anumite nevoi specifice.

Aparate de vidat de mână

Aparate de vidat de mână

Aparatele de vidat de mână sunt cele mai accesibile electrocasnice de acest fel, din punct de vedere al dimensiunilor. Așa cum sugerează și denumirea lor, le puteți ține în mână pentru a lucra cu ele, spre deosebire de alte aparate de vidat, ce au dimensiuni mai mari și sunt dispozitive de sine stătătoare.

Un aparat de vidat de mână poate opera într-unul din cele două moduri disponibile. Primul dintre acestea este folosit de aparatele de vidat ce fac o mică gaură în punga pe care doriți să o vidați. Prin acest orificiu, este extras aerul, iar lipește videază automat acest spațiu, astfel încât punga să rămână vidată.

Dacă doriți o soluție ceva mai elegantă, vă puteți baza pe un aparat de vidat de mână pe care să îl folosiți în tandem cu pungi speciale, care au un orificiu de tip valvă la care puteți conecta dispozitivul.

Astfel de aparate de vidat sunt ceva mai puțin eficiente decât cele de sine stătătoare, dar sunt o soluție foarte practică și la îndemână dacă nu aveți foarte mult spațiu în bucătărie, atât pe blat, cât și într-o zonă de depozitare.

Aparate de vidat externe

Aparate de vidat externe

Aparatele de vidat externe sunt, probabil, cea mai bună variantă pe care să vă bazați într-o bucătărie obișnuită. Dacă nu aveți de gând să vidați la foc automat cantități foarte mari de mâncare, atunci un astfel de aparat de vidat este ideal.

După cum sugerează numele, vidarea în cadrul unui astfel de electrocasnic are loc în exteriorul acestuia. De regulă, punga pe care o aveți de vidat va fi plasată în fața acestuia, aliniată pe zona de vidare și de lipire, după ce ați deschis aparatul. Odată închis, aparatul își face treaba și videază, apoi lipește punga, iar apoi, dumneavoastră puteți să puneți mâncarea în congelator sau în frigider.

Aceste aparate de vidat sunt o variantă foarte bună dacă nu doriți să cheltuiți foarte mult pentru un electrocasnic din această categorie. E o unealtă ideală ce are o amprentă redusă, având dimensiuni mult mai practice decât cele ale unui aparat de vidat cu cameră, descris ceva mai jos.

Este important de știut că veți avea nevoie de pungi de vidat gofrate pentru un astfel de aparat. Aceste pungi au o parte texturată, iar cu ajutorul acestui design, dispozitivul dumneavoastră poate extrage aerul din pungă, pentru a crea vidul necesar stocării.

Un dezavantaj ce trebuie menționat în cazul acestor aparate de vidat este faptul că, din cauza construcției și a modului lor de operare, nu pot fi folosite pentru a sigila și lichide în interiorul pungilor.

Aparate de vidat cu cameră

Aparate de vidat cu cameră

Aparatele de vidat cu cameră sunt varianta cea mai avansată în ceea ce privește aceste dispozitive, dar și cea mai costisitoare. De regulă, aceste aparate sunt întâlnite în medii profesionale, unde este nevoie de electrocasnice care pot lucra fără oprire pe perioade lungi de tip, dar și care pot oferi o gamă mai mare de funcții.

Un aparat de vidat cu cameră internă are dimensiuni mult mai mari decât cele ale unui aparat extern, deoarece veți pune punga ce necesită vidare în interiorul acestuia și nu în exterior. Odată ce ați plasat punga dorită în compartimentul aparatului, va trebui să închideți capacul, iar aparatul își va face treaba.

Aparatul de vidat cu cameră internă folosește pompa de vid pentru a extrage aerul din întreaga cameră, nu doar din pungă. După ce are loc acest pas, începe lipirea pungii, care va dura câteva secunde. Abia după ce punga a fost lipită, aparatul de vidat realizează decompresia camerei de vidare. Odată ce are loc acest proces, punga este, de fapt, vidată, după ce presiunea negativă din ea este contracarată de presiunea atmosferică normală.

Un astfel de aparat de vidat oferă ceva mai multe posibilități în bucătărie spre deosebire de unul clasic, extern. Îl puteți folosi cu ușurință și pentru a vida lichide. Puteți stoca rapid supe, iar un astfel de aparat funcționează cu succes și ca o mașină de vidat carne marinată în sosuri delicioase.

Desigur, dincolo de dimensiunile mari, ce nu îl fac practic pentru o bucătărie mică și fără spații de depozitare, pentru o astfel de mașină de vidat alimente preț este mult mai mare decât al celorlalte variante.

Ce să aveți în vedere înainte să cumpărați un aparat de vidat

Sunt câteva lucruri pe care ar fi bine să le aveți în vedere înainte să vă decideți asupra achiziției unui aparat de vidat. Fiecare dintre ele funcționează în mod diferit în funcție de tipul ales, iar dincolo de aceasta, fiecare model în sine are specificații diferite, fie că vorbim despre putere, despre controalele disponibile sau despre calitatea sigiliului realizat la finalul vidării. Mai jos puteți găsi toate aspectele cheie ale unui aparat de vidat cu pungi normale sau de alte tipuri

Puterea aparatului de vidat

Unul dintre cele mai importante aspecte ale unui aparat de vidat este puterea pe care o are dispozitivul. În general, ar trebui să vă ghidați după aparatul care are cel mai puternic motor în bugetul disponibil pentru achiziție.

Dacă ați făcut deja o scurtă cercetare de piață pentru un aparat de vidat, ați remarcat probabil că majoritatea aparatelor de acest fel au motoare cu puterea între 100 și 150 W. De regulă, un aparat care are un motor de cel puțin 110 W va fi suficient pentru a vida pungile dumneavoastră.

Un aparat care are un motor prea slab vine cu riscul inclus de a crea un vid insuficient, datorită puterii scăzute de extragere a aerului din pungă. Asta va duce la o alterare mai rapidă a alimentelor, odată ce le-ați pregătit pentru stocare.

Controalele disponibile pentru aparat

Un aparat de vidat este o unealtă destul de rudimentară prin prisma varietății de controale disponibile. Scopul său este să scoată aerul din punga cu alimente și cam asta face, într-un timp ce poate varia între 10 și 20 de secunde, în general.

Majoritatea alimentelor pe care le veți vida cu un astfel de aparat nu au nevoie de un tratament special, care să necesite controale adiționale ale procesului de vidare. Cu toate acestea, e posibil ca uneori să doriți să vidați și alimente mai fragile, cum ar fi fructele de pădure sau fasolea gătită. Acestea riscă să fie strivite din cauza vidului creat de o astfel de mașină, dacă nu aveți posibilitatea de a controla procesul.

Cu ajutorul controalelor suplimentare, puteți alege cât de mult doriți să vidați, de fapt, alimentele, pentru a preveni micile accidente din timpul procesului de vidare.

Calitatea sigiliului

Cel puțin la fel de importantă precum puterea motorului este calitatea sigiliului rezultat în urma procesului de vidare. Și în acest caz, există diferențe semnificative în funcție de modelul ales, astfel că trebuie să fiți atenți la câteva aspecte.

Dimensiunea barei de lipire

Barele de lipire ale aparatelor de vidat au dimensiuni variabile. Dacă aveți nevoie de un aparat cât mai portabil, va trebui să vă limitați la unul cu o bară mai îngustă. Dacă, în schimb, dimensiunile nu sunt o problemă, puteți alege un aparat cu o bară de lipire mai lată. Cu cât bara este mai mare, cu atât veți putea folosi pungi cu o deschidere mai mare pentru alimentele dumneavoastră.

Firul de lipire folosit de aparat

Aparatele de vidat folosesc un fir metalic ce acționează ca o rezistență pentru a lipi pungile cu alimente. Acesta se încinge și realizează lipitura pungii, iar în funcție de aparatul ales, calitatea acestei lipituri poate să varieze.

Dacă bugetul vă permite, e bine să vă orientați către un aparat de vidat care folosește două fire paralele de lipit. Astfel, veți obține o pungă vidată care are șanse mult mai mari să reziste bine în timp.

Calitatea barei de lipire

Și calitatea barei de lipire în sine e un aspect pe care e bine să îl luați în calcul atunci când vă decideți asupra unui electrocasnic de acest fel. Ideal, vă doriți o bară care se încălzește cât mai repede, pentru a scurta procesul de vidare. Unele modele de aparate de vidat sunt capabile să realizeze lipituri de calitate chiar și dacă punga este umedă sau dacă există mici bucăți de alimente în zona care urmează a fi vidată.

Mărimea pungilor

Mărimea pungilor este o altă variabilă importantă când vine vorba de aparatul pe care doriți să-l cumpărați și folosiți. Când vine vorba de pungi vidat alimente, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere, deoarece anumite tipuri de pungi sunt create fie pentru aparatele cu cameră, fie pentru cele externe.

Dacă aveți de gând să cumpărați un aparat de vidat cu cameră internă, veți avea posibilitatea să cumpărați pungi cu grosimi diferite, în funcție de alimentele pe care doriți să le vidați. Există pungi standard, folosite pentru cea mai mare parte a alimentelor, dar există și pungi mai groase. Acestea din urmă sunt utile pentru alimente care ar putea avea oase sau alte elemente solide și punctiforme, ce ar risca să înțepe punga în timpul vidării.

Dacă folosiți un aparat de vidat extern, aveți posibilitatea de a folosi folie vidat, care este mult mai versatilă în ceea ce privește dimensiunile. Aveți de-a face cu o rolă din care tăiați atât cât doriți; veți lipi unul dintre capete pentru a crea punga, veți introduce alimentele și apoi veți sigila punga și la ultimul capăt deschis.

Mai există și pungi cu supapă, de care am vorbit ceva mai devreme, când am menționat aparatele de vidat de mână. De asemenea, puteți cumpăra și pungi pentru gătitul sous vide. Acestea sunt create pentru a fi sigure la temperaturi de fierbere mari, astfel încât să puteți experimenta și acest mod de gătit revoluționar.

Folosirea continuă fără riscuri de supraîncălzire

Un aparat de vidat de calitate vă va deservi pentru o perioadă îndelungată de timp, fără să fie nevoie să luați pauze prea dese, necesare în caz de supraîncălzire.

La fel ca în cazul altor aspecte menționate anterior, un aparat mai calitativ și implicit mai scump va putea vida mai multe pungi într-o singură serie, fără să fie nevoie de o pauză. Un aparat de vidat profesional poate să elimine chiar complet astfel de riscuri, fiind creat pentru a fi folosit în condiții dificile de utilizare.

Pentru a evita supraîncălzirea, e important și să verificați dacă produsul operează în parametri normali. Uneori, s-ar putea să fie nevoie să înlocuiți firele de lipire ale aparatului. Cumpărați doar un fir care este între cele recomandate de producător, pentru a evita o funcționare suboptimă.

Și izolația acestor fire este un aspect important în privința riscului de supraîncălzire. De obicei, protecțiile acestora sunt realizate din aluminiu, un material versatil, care poate oferi suportul necesar pe întreaga durată de viață a produsului.

Dimensiunile aparatului de vidat

Dimensiunile aparatului pe care doriți să îl cumpărați sunt importante de luat în seamă în funcție de bucătăria dumneavoastră. Din păcate, nu toți avem foarte mult spațiu la dispoziție, astfel că pentru bucătării foarte mici și de unde lipsește un spațiu de depozitare, un aparat de vidat de mână ar putea fi cea mai bună soluție, fiind mult mai mic decât celelalte variante.

Chiar și un aparat de vidat extern poate fi potrivit pentru bucătării ceva mai mici. Unele dintre aceste electrocasnice au o amprentă relativ redusă, chiar dacă sunt tipul de produse ce trebuie așezate pe blatul din bucătărie. Firește, în cazul unui aparat mic, va trebui să vă așteptați și ca bara de lipire să aibă o lățime mai mică.

Dacă spațiul nu este o problemă și dacă și bugetul vă permite, un aparat de vidat cu cameră internă poate fi soluția ideală în bucătăria dumneavoastră. Acesta, însă, s-ar putea să aibă nevoie de un spațiu dedicat, deoarece este destul de nepractic să îl tot mutați între folosiri.

Nivelul de zgomot produs de aparatul de vidat

Aparatele de vidat fac destul de mult zgomot și, din păcate, acest aspect este greu de evitat, indiferent de dispozitivul pe care îl folosiți. Cauza zgomotului este tocmai pompa de vidare, care va avea un volum destul de ridicat în timpul folosirii.

E imposibil să găsiți un aparat de vidat complet silențios, însă în funcție de modelul pe care îl alegeți, unele electrocasnice de acest fel sunt ceva mai puțin intruzive. Este un aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere dacă, spre exemplu, aveți un copil mic în casă, iar zgomotul prea puternic din timpul funcționării aparatului l-ar deranja pe micuț.

Funcții adiționale

După cum am menționat și ceva mai devreme, un aparat de vidat este destul de simplu în principiul de funcționare, astfel că nu trebuie să vă bateți capul cu un panou de control mult prea complex. Totuși, unele aparate de acest fel vin cu câteva funcții suplimentare, iar unele dintre acestea pot fi deosebit de utile.

Vidare pentru alimente lichide

Vidare pentru alimente lichide este o funcție foarte importantă dacă doriți să pregătiți pentru stocare de durată supe sau alte alimente gătite sous vide. Este utilă și dacă doriți să stocați carne marinată în diverse sosuri.

Este important de știut că doar aparatele de vidat cu cameră internă sunt capabile să ofere o astfel de funcție, prin prisma principiului de funcționare. Pentru că în camera internă a unui astfel de aparat este creat un vid complet, lichidul din interiorul pungii nu va fi scos afară în timpul procesului de vidare. Trebuie doar să vă asigurați că alimentele sunt la temperatura camerei înainte de a începe vidarea.

De aceea, dacă doriți să explorați și această tehnică de vidare, va trebui să vă orientați către un aparat care poate oferi lipirea lichidelor. Alternativa este să înghețați în punga deschisă alimentele pe care doriți să le vidați ulterior, dar procesul necesită mult timp și nu este practic.

Mod Pulse

Modul Pulse al aparatelor de vidat este foarte util în cazul în care doriți o versatilitate mai mare în timpul procesului efectiv de vidare.

S-ar putea ca, mai devreme sau mai târziu, să doriți să vidați și alimente moi, iar acestea vor fi strivite în timpul procesului clasic de vidare, din cauza presiunii la care sunt supuse în interiorul pungii. În cazul în care doriți să evitați asta, e recomandat să cumpărați un aparat de vidat care are și mod Pulse.

Cu ajutorul modului Pulse, veți putea opri oricând doriți procesul de vidare. Astfel, dacă alimentele moi pe care le aveți în pungă sunt aproape de a fi complet vidate, puteți apăsa butonul corespunzător funcției pentru a opri vidarea și a începe lipirea pungii.

Tavă detașabilă pentru resturi

Uneori, conținutul din interiorul pungilor pe care doriți să le vidați poate ajunge chiar până la marginea ce urmează a fi lipită. În timpul procesului de vidare, este posibil ca aceste resturi să fie extrase înspre exteriorul pungii, iar mai devreme sau mai târziu vor ajunge cu totul în afara aparatului.

Aparatele de vidat cu tavă detașabilă pentru resturi rezolvă această problemă. Resturile nu vor ajunge pe blatul de bucătărie, ci în acest mic recipient ce se desfășoară pe lățimea aparatului de vidat pe care îl folosiți. Astfel, nu va trebui să vă bateți capul cu eventuala murdărie de pe blat și veți putea curăța rapid tava atunci când este plină.

Suport și tăietor pentru pungi

În cazul în care doriți să cumpărați role de folie pentru vidat, e bine să vă orientați și către un aparat de vidat care are integrat un suport pentru pungi, dar și un tăietor pentru acestea. Dacă folosiți role și nu aveți un astfel de accesoriu, va trebui să tăiați manual pungile de fiecare dată când doriți să vidați alimente.

Nu doar că acest proces este unul de durată, în funcție de cât de multe pungi aveți de tăiat, dar poate fi și imprecis, dacă nu aveți posibilitatea de a tăia întotdeauna drept pungile.

Un aparat de vidat care are atât suport, cât și tăietor pentru pungi vă ajută să economisiți mult timp în bucătărie, iar rezultatele tăieturilor vor fi întotdeauna perfecte.

Accesorii

Accesoriu de mână pentru vidat

Unele aparate de vidat pe care le puteți avea în vedere pentru achiziție vin și cu un accesoriu de mână pentru vidat. Acesta sporește versatilitatea dispozitivului pe care îl aveți. Unul dintre capetele accesoriului va fi atașat la aparatul de vidat, în timp ce celălalt capăt va fi atașat la un alt tip de recipient pe care îl doriți vidat. Spre exemplu borcanele sau caserolele pot fi vidate cu ajutorul unui astfel de accesoriu.

Accesoriu pentru borcane

Unele aparate de vidat vin cu un accesoriu dedicat pentru borcane. Acesta se va dovedi foarte util atunci când aveți de pregătit pentru depozitare pe termen lung a unor alimente ce nu pot fi stocate decât astfel. Este suficient să puneți capacul pe borcan și apoi să atașați deasupra accesoriul dedicat. Acesta va extrage aerul din borcan și va închide ermetic recipientul folosind capacul.

Recipient pentru marinare

Anumite aparate de vidat vin și cu un accesoriu dedicat pentru marinarea cărnii. În principiu, este vorba de caserole care au capace speciale cu ajutorul cărora poate fi extras aerul din interiorul recipientului, pentru ca amestecul de carne și sos să poată fi stocat la congelator sau la frigider.

Întrebări frecvente

Pentru ce sunt utilizate aparatele de vidat?

Un aparat de vidat este util pentru a păstra în siguranță, pe perioade îndelungate de timp, mâncarea pe care doriți să o pregătiți și să o porționați. Prin vidare, aerul este extras din interiorul pungii de stocare, iar asta împiedică dezvoltarea bacteriilor, ce ar duce la alterarea mâncării. Astfel, alimentele vidate pot fi stocate chiar și câțiva ani de zile.

Ce mâncăruri puteți pune în pungile de vidat?

O bună parte dintre alimentele pe care le consumați zilnic pot fi puse în pungi de vidat pentru păstrare. Aici vorbim despre legume proaspăt cumpărate, carne și chiar ingrediente uscate. În cazul cărnii vidate astfel, veți evita și fenomenul de arsură în congelator, care poate duce la o carne uscată, mai puțin aspectuoasă și mai puțin gustoasă. Puteți vida chiar și mâncare gata gătită, odată ce s-a răcit suficient, pentru a păstra porții din felul preferat pentru mai târziu.

Ce mâncăruri nu trebuie vidate?

Anumite alimente se pot altera chiar și într-o pungă vidată, deoarece conțin bacterii anaerobe, ce se pot înmulți în lipsa oxigenului. Este important să evitați vidarea usturoiului, a ciupercilor proaspete, a brânzeturilor precum brie, camembert sau ricotta, dar și a legumelor crucifere.

Pot fi vidate și pungile de tip ziplock?

Sistemul de închidere al pungilor ziplock nu este suficient de puternic pentru a susține vidul creat de un astfel de aparat. Pungile de acest fel pot fi și ele vidate, însă va trebui să tăiați în prealabil partea ce conține sistemul de închidere, pentru ca aparatul dumneavoastră să creeze o nouă lipitură.

Pot fi fierte pungile vidate?

Pungile vidate pe care le folosiți pentru aparatul dumneavoastră pot fi fierte ulterior în apă. Acesta este și unul dintre marile avantaje ale tehnicii de vidat. Este vorba despre gătitul sous vide, prin care gătiți alimentele direct în pungă, la o temperatură sub cea de fierbere a apei.

Cât timp se păstrează carnea din pungi vidate?

Cel mai bine este să păstrați carne crudă în pungi vidate, deoarece aceasta va rezista cel mai mult. Într-o pungă vidată, carnea de vită, de porc, de pui sau de miel poate rezista până la trei ani la congelator. În cazul mâncării gătite, carnea de pui vidată și congelată poate rezista până la patru luni și cea de vită până la trei luni.

Concluzii

Aparatele de vidat pot aduce un real beneficiu în bucătăria dumneavoastră, mai ales dacă aveți de gând să porționați felurile de mâncare pe care le gătiți. Un astfel de aparat se dovedește a fi extrem de util într-o bucătărie aglomerată, unde trebuie să gătiți pentru mai mulți membri ai familiei.

Astfel de electrocasnice sunt de mai multe feluri, iar cele mai potrivite din punctul de vedere al raportului calitate-preț sunt aparatele de vidat externe. Există și variante mai ieftine, aparatele de mână, dar și unele mai scumpe, cele cu cameră internă. Acestea din urmă sunt și mai versatile, fiind utile chiar și pentru alimente lichide.

Sunt câteva aspecte pe care să le luați în considerare când cumpărați un aparat de vidat, iar cele mai importante sunt puterea acestuia și calitatea sigiliului oferit. Firește, vă poate interesa și dimensiunea barei de lipire, care va determina și dimensiunea maximă a pungilor pe care le puteți folosi.

Deși aceste aparate sunt, în general, destul de simple, unele vin și cu câteva funcții și accesorii adiționale care se pot dovedi utile în anumite situații. Pentru alegerea potrivită, un aparat de vidat compari este o metodă bună de a găsi ceea ce aveți nevoie.

Dacă alegeți un aparat de vidat pentru bucătăria dumneavoastră, puteți fi sigur că vă veți bucura de mâncare mai gustoasă și păstrată mult mai mult timp, eliminând astfel aproape complet risipa alimentară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 19 In medie: 3.9
Back to top button