Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Top 5 cele mai bune pistoale de lipit 2024

Pentru a vă face cumpărăturile mai ușoare, am pregătit un top cu cele mai bune pistoale de lipit, atât profesionale, cât și pentru amatori. Am căutat produse care satisfac o serie de nevoi importante în materie de lipire, pe care le veți descoperi descrise în rândurile următoare.

Cel mai bun general
4.8 / 5

Strend Pro SGS 700 are o putere suficient de mare pentru a se dovedi util într-o mulțime de sarcini de uz casnic. Dacă doriți o unealtă pentru hobby-uri, acesta poate fi pistolul de lipit ideal, cu o construcție robustă.

Pro

 • Oferă control al temperaturii pentru diferite tipuri de lipituri
 • Include accesorii extra: vârfuri de lipit, cositor și pastă de lipit
 • Poate fi folosit chiar și pentru îmbinarea materialelor plastice

Contra

 • Trebuie să lucrați rapid cu pistolul după prima încălzire, astfel riscați degradarea vârfului
Competitorul de pe locul 2
4.8 / 5

Weller 8100UC este un pistol de lipit ideal pentru amatorii de electronică și electrotehnică, ce au de realizat lucrări fine. Are și o greutate scăzută, ceea ce îl face facil de folosit pe perioade mai lungi de timp.

Pro

 • Pistolul se încălzește repede, poate fi folosit în doar câteva secunde după pornire.
 • Pistolul oferă iluminare ideală pentru zona de lucru.
 • Este dotat cu întrerupător, pentru a face mai sigure pauzele de lucru.

Contra

 • După folosiri îndelungate, există riscul ca pistolul să nu mai atingă temperaturile necesare pentru lipire.
Cea mai bună opțiune pentru buget redus
4.4 / 5

Honest EPTO 675788 este un pistol de lipit foarte popular, mai ales pentru raportul calitate-preț oferit. Este ușor de folosit și poate fi util chiar și pentru gravura în lemn sau pentru lipirea materialelor moi.

Pro

 • Se încălzește repede și poate lucra cu diverse materiale, inclusiv lemn.
 • Vârful de lipit se încălzește foarte repede, chiar și de la rece.
 • Mânerul ergonomic asigură o priză sigură și confortabilă.

Contra

 • Variatorul de temperatură trebuie verificat de două ori înainte de a lucra.
Cea mai bună premium
4.5 / 5

În cazul în care doriți un pistol de lipit premium, nu puteți da greș cu Weller WEL05C. Are o construcție solidă și poate fi cu ușurință un produs pe care îl cumpărați pentru a-l folosi o viață întreagă.

Pro

 • Puterea maximă ridicată îl face un produs ideal pentru o mulțime de sarcini de lipit.
 • Este dotat cu transformator.
 • Are întrerupător, pentru siguranță sporită în pauzele de folosire.

Contra

 • Greutatea pistolului îl poate face incomod de folosit pe perioade mai lungi de timp.
Cel mai bun pentru amatori
3.9 / 5

Dacă sunteți în căutarea unui pistol de lipit pentru a vă ajuta la hobby-urile pe care le aveți, Geko Premium G81215 ar putea fi cea mai bună variantă. Are un preț mic, dar își face treaba exemplar, de fiecare dată.

Pro

 • Oferă posibilitatea de control al temperaturii.
 • Se încălzește foarte repede, chiar de la rece.
 • Vine cu accesorii incluse pentru lucru direct după achiziție.

Contra

 • Cutia în care vine produsul nu este de calitate foarte ridicată.

Actualizări de conținut:

Pentru noi este important ca produsele pe care le prezentăm să fie de cea mai bună calitate și la cele mai bune prețuri, așa că ne actualizăm în permanență listele și le verificăm în funcție de necesități pentru a-ți oferi cele mai bune alternative.

Ghidul cumpărătorului

pistoale de lipit

Fie că doriți un pistol de lipit pentru a vă ajuta la locul de muncă, fie că vă e necesar pentru hobby-uri, unealta potrivită face diferența. Ghidul din următoarele rânduri vă va ajuta să luați o decizie corectă, în funcție de nevoile pe care le aveți.

Pistolul de lipit vs. ciocanul de lipit

Un pistol de lipit și un ciocan de lipit sunt oarecum asemănătoare, însă pistolul este o unealtă mai complexă. Acesta se încălzește mai rapid și e destinat unor sarcini mai complexe, fiind mai rezistent.

Pistolul de lipit

Pistolul de lipit este o unealtă complexă, mai performantă decât ciocanul. Acesta folosește un vârf de cupru, de regulă, pentru a vă ajuta să efectuați lipituri. Puteți lucra perioade mai lungi de timp fără pauză, datorită construcției solide, însă este mai degrabă recomandat pentru proiecte mai mari. Date fiind dimensiunile sale, e mult mai ușor să realizați un proiect de anvergură decât cu un ciocan de lipit.

Ciocanul de lipit

Un ciocan de lipit este potrivit pentru sarcini ușoare, cum ar fi lucrul pe o placă cu circuite integrate. De asemenea, este și mai indicat când nu aveți nevoie de temperaturi prea ridicate de lucru. Este și mai potrivit dacă greutatea pistolului este prea mare și vă incomodează în timpul lipirii. Faptul că este realizat din fier ajută ciocanul de lipit să se păstreze cald o perioadă mai lungă de timp, astfel că puteți lucra cu ușurință între încălziri.

Lipirea cu fir solid sau cu fir cu flux

Există două tipuri de pistoale de lipit, unele care folosesc fir solid pentru lipitură, cu flux adăugat separat, și altele care au fluxuri incluse în nucleul firului. Astfel, în timp ce încălziți firul cu flux, acesta se va topi odată cu metalul și va facilita procesul de lipire pe care doriți să îl desfășurați.

Sunt anumite sarcini pentru care firul solid este preferat, însă acestea sunt destul de rare. Cele mai multe pistoale pe care le puteți cumpăra folosesc procedeul cu flux, deoarece nu trebuie să mai adăugați flux separat, cu o pensulă sau cu un picurător.

Există mai multe tipuri de flux, fiecare dintre acestea fiind recomandat pentru diverse sarcini, iar mai jos puteți citi despre principalele fluxuri disponibile. La fel de important, însă, este să alegeți pe cât posibil fluxuri care nu conțin halogeni, dacă doriți să protejați mediul înconjurător. Halogenii sunt reprezentați de elemente precum clorul, iodul, bromul sau fluorul. Totuși, în lipsa cerințelor obligatorii de renunțare la acestea, fluxurile cu halogeni sunt mai ușor de folosit.

Tipuri de flux

 • Fluxul cu colofoniu (R) este cel mai răspândit tip de flu, fiind foarte versatil. Nu reacționează cu circuitele la care lucrați dacă nu este încălzit, iar excesul rămas în urma lipirii poate fi curățat ușor.
 • Fluxul activat cu colofoniu (RA) este folosit mai rar, deoarece lasă în urmă foarte multe reziduuri ce trebuie curățate. Acesta folosește un nivel mai ridicat de activatori pentru a putea fi folosit la lipire.
 • Fluxul solubil în apă (OA) este un flux deosebit de activ, datorită acizilor organici adăugați. Are avantajul că poate fi curățat rapid cu apă simplă, aceasta fiind o operațiune necesară, din cauza nivelului ridicat de corozivitate.
 • Fluxul WW sau Water-White este cel mai pur tip de flux, care nu conține activatori.
 • Fluxurile activate sintetic (SA) sunt unele dintre cele mai active fluxuri. Acestea sunt solubile în solvenți precum alcoolul.
 • Fluxul cu colofoniu super-activat (SRA) are una dintre cele mai ridicate activități, datorită cantității mari de activatori.
 • Fluxul cu acizi anorganici (IA) folosește elemente precum acidul clorhidric sau acidul fosforic pentru activare. Este cel mai activ, dar este și extrem de coroziv.

Ce să aveți în vedere înainte de a cumpăra un pistol de lipit

Când doriți să achiziționați unul dintre cele mai bune pistoale de lipit, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte tehnice relevante. Spre exemplu, puterea pistolului sau controlul temperaturii pentru unealta dorită. Funcțiile suplimentare se pot dovedi utile și vă pot face munca mai ușoară.

Puterea pistolului

Puterea pistolului pistol de lipit

Puterea pistoalelor de lipit este exprimată în wați și are valori relativ ridicate, de 200 – 260 W. Cu cât puterea este mai mare, cu atât se pot atinge și temperaturi mai mari pentru lipire. Totuși, pentru proiecte de finețe, e posibil să aveți nevoie de un pistol cu o putere mai redusă.

Control ajustabil al temperaturii de încălzire

Diversele materiale cu care lucrați au anumite temperaturi de lipire. Cele mai bune pistoale de lipit sunt dotate cu variator pentru ajustarea corectă a temperaturii. Astfel, puteți folosi pistolul la mai multe sarcini, lucrând și la proiecte mari, dar și la unele mici, unde diverse componente electronice trebuie lipite.

Versatilitatea vârfului de lipire

E bine să căutați un pistol al cărui vârf poate fi schimbat cu ușurință. Acesta este, în fapt, o componentă consumabilă ce va necesita înlocuire mai devreme sau mai târziu. În plus, anumite vârfuri sunt destinate unor sarcini diverse, astfel că versatilitatea e binevenită.

Lumină suplimentară

Ocazional, puteți fi nevoit să lucrați într-un mediu cu lumină slabă. Din fericire, majoritatea pistoalelor de lipit au și un bec LED încorporat. Vă rămâne doar să vă asigurați că iluminarea oferită este una fără umbre pe zona de lucru.

Garanție

Majoritatea pistoalelor de lipit au o garanție de unul sau doi ani. Dacă găsiți un produs cu o garanție mai mare, este un aspect binevenit. Garanția este necesară deoarece produsul poate avea probleme de supraîncălzire, ce necesită o intervenție a producătorului sau chiar un schimb al produsului.

Accesorii pentru pistolul de lipit

Un pistol de lipit este o unealtă bună în sine, însă pentru a vă face proiectele mai ușoare și pentru a prelungi durata de viață a pistolului, câteva accesorii trebuie să fie pe lista dumneavoastră de cumpărături. Dincolo de cele mai bune pistoale de lipit cu fludor, accesoriile pot face diferența.

Perie de curățat – Peria de curățat are dimensiuni reduse și este realizată din materiale antistatice. Cu ajutorul acesteia, puteți să curățați materialele pe care le aveți de lipit. Astfel, veți putea realiza o lipitură de calitate și nici nu veți periclita obiectele, mai ales dacă sunt componente sensibile la sarcini electrostatice.

Cutii de depozitare – Cutia de depozitare este, de cele mai multe ori, un accesoriu inclus în pachetul pe care îl achiziționați. Acesta vine alături de pistolul de lipit și, uneori este chiar cutia de păstrare a uneltei. În plus, aceasta are spații dedicate pentru accesoriile incluse și alte câteva spații libere, unde mai puteți adăuga accesoriile dumneavoastră.

Foarfecă pentru metal – O astfel de foarfecă este foarte utilă atunci când aveți nevoie să tăiați bucăți de metal pentru a vă putea pregăti proiectul. Totuși, un astfel de clește, deși o unealtă foarte ușor de folosit, nu este recomandată pentru decupaje precise.

Dozator de flux – După cum indică și numele, un dozator este un mic accesoriu pe care îl puteți încărca în cazul în care folosiți flux cu colofoniu lichid, de exemplu. Pentru că acesta vine într-o sticlă obișnuită, este nevoie să îl aplicați cu un dozator, care are un vârf subțire, astfel încât să aplicați doar cantitatea necesară de flux și doar în locul potrivit.

Bureți din alamă pentru curățare – Așa cum aveți o perie de curățat a materialelor pe care urmează să le lipiți, tot așa va trebui să aveți și un burete din alamă pentru curățarea vârfului pistolului de lipit. Acest vârf se murdărește constant de reziduuri ale materialului folosit pentru lipire, iar pentru a-i prelungi durata de viață și pentru a lucra în siguranță, e bine să-l curățați ori de câte ori e nevoie. Buretele din sârmă de alamă înlătură rapid impuritățile.

Cum să folosiți un pistol de lipit în siguranță

Urmați sfaturile următoare pentru a înțelege cum se folosește pistolul de lipit în siguranță. Așa veți realiza nu doar lucrări de calitate, dar vă veți și proteja propria persoană.

 • Nu atingeți niciodată vârful pistolului sau lipiciul. Ambele ajung la temperaturi de până la 400 de grade Celsius, iar atingerea poate duce la arsuri ale pielii.
 • În momentele de pauză, puneți pistolul în suportul său, pentru a evita răsturnarea sa și pentru a preveni accidente mai grave.
 • Umeziți ușor buretele din alamă înainte de a-l folosi. Astfel, veți putea curăța vârful pistolului mult mai ușor.
 • Întotdeauna scoateți din priză pistolul de lipit imediat după ce ați terminat de lucrat cu acesta.
 • Evitați pe cât posibil lucrul cu materiale ce conțin colofoniu sau plumb. Expunerea la cele două elemente poate duce la probleme grave de sănătate, mai ales pe termen lung.
 • Folosiți ochelari de protecție și, dacă se poate, o mască pentru a respira. Fumul degajat în timpul lipirii conține elemente toxice pentru sănătatea dumneavoastră.
 • Folosiți îmbrăcăminte groasă, care vă acoperă cât mai mult din corp. Astfel evitați arsurile, dar și expunerea la fum, ce vă poate afecta și dacă ajunge în preajma pielii, nu doar când este inspirat.

Cele mai bune mărci de pistoale de lipit

Deși pe piață veți găsi o mulțime de pistoale de lipit de la producători diverși, adevărul este că majoritatea sunt produse de o calitate medie. Weller și Strend Pro sunt între brandurile pe care doriți să le aveți în vedere dacă vreți un pistol de lipit de calitate.

Weller

Weller este un brand cu renume, înființat în 1945 și devenit lider de piață, producând unele dintre cele mai bune pistoale de lipit cu fludor. Oferă nu doar asemenea unelte, ci și o gamă largă de soluții suplimentare pentru acest domeniu de lucru, inclusiv soluții de automatizare.

Strend pro

Strend Pro este un brand cu tradiție din Slovacia. De-a lungul a câtorva decenii de existență, aceștia au devenit un furnizor de încredere de soluții pentru proiecte profesionale diverse, iar pistoalele de lipit ale acestora sunt între cele mai calitative de pe piață.

Concluzii

Ajunși aici, ați înțeles care sunt caracteristicile care fac un pistol de lipit un produs de calitate. Având în vedere informațiile pe care le-ați acumulat de-a lungul lecturii, suntem siguri că veți putea cumpăra produsul perfect pentru proiectele pe care doriți să le demarați, fie că sunt de nivel profesional sau doar un hobby care să vă aducă satisfacții personale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 8 In medie: 4.6
Back to top button