
Top 5 cele mai bune recomandari router wireless în 2025
În zilele noastre, parca toată lumea caută o recomandare router wireless, având în vedere că acesta este un device atât de important pentru conexiunea la internet. Internet fără de care viețile noastre ar fi total diferite. Noi am testat cele mai bune modele pentru a-ți prezenta cele mai inteligente alegeri, într-un top router wireless. Iar la final, am scris și un ghid de cumpărare foarte util, ca să înțelegi mai bine specificațiile de pe cutie. Nu le rata!
Cele mai bune routere wireless - comparația produselor
Actualizări de conținut:
Pentru a avea cea mai bună experiență de shopping online, ne asigurăm că verificăm și reverificăm produsele și prețul produselor incluse de noi, astfel încât să-ți recomandăm doar opțiuni de cea mai bună calitate. Poți avea încredere în alegerile noastre.
Care este cel mai bun router wireless?
TP-Link Archer C80
CEL MAI BUN ÎN TESTE
Pro
- Preț accesibil
- Ușor de setat și de utilizat
- Are funcții utile
- Acoperire excelentă
Contra
- Nu are port USB
- Nu are cele mai avansate funcții apărute
Recenzia noastră
Am ales acest router wireless de înaltă performanță ca fiind pe primul loc în top deoarece este potrivit in cazul majorității persoanelor. Și-ți vom explica de ce.
Routerul TP-Link Archer C80 AC1900 oferă o gamă completă de funcționalități, la un preț competitiv, fiind un router wireless 1000mbps. Acest lucru îl face unul dintre cele mai populare routere de pe piață la momentul actual.
C80 a primit standardul 802.11ac Wave 2 și poate transmite date în gama de 2,4 GHz la viteze de până la 600 Mbps / s și în 5 GHz – până la 1300. De asemenea, routerul este compatibil cu Beamforming, Airtime Fairness și 3 × 3 MU-MIMO, ceea ce va ajuta ca multe dispozitive conectate la rețea să funcționeze mai bine.
Ne-a plăcut faptul că imediat după instalare, routerul îți va solicita să activezi Smart Connect. Cu această funcție, clientul va vedea doar o singură rețea locală, iar routerul va selecta singur raza de acoperire pentru acesta. Nu toate routerele AC pot face acest lucru.
Iar dacă printre cititorii noștri există părinți pentru care sunt necesare reguli speciale, routerul dispune de o funcție de control parental. În cadrul acesteia, pentru un client sau un grup de clienți, se pot crea restricții privind conținutul vizualizat și un interval de timp cu un program exact.
În plus, în ceea ce privește setările generale ale dispozitivului: routerul își poate găsi singur actualizările, ceea ce ne-a surpins plăcut.
Dar asta nu este tot. Funcțiile de bază ale routerului sunt disponibile și prin intermediul aplicației pentru smartphone. Nu toate setările acestuia figurează în aplicație, dar există acces la principalele funcții.
TP-Link Archer C80 nu dispune un port USB pentru conexiuni suplimentare. În rest, dacă nu există cerințe specifice pentru router, acesta va fi o opțiune excelentă de cumpărare și coniderăm că îți va satisface toate nevoile privind conexiunea la internet.
Specificații
- Standard Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac
- Porturi LAN 4
- Porturi WAN 1
- Rata de transfer Ethernet (Mbps) 10/100/1000
- Rata de transfer Wi-fi (Mbps) 600 + 1300 +1900
- Securitate Criptare 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK
- Frecvență 2.4 - 5
Verifică prețul
Asus RT-AX88U
CEL MAI BUN PREMIUM
Pro
- Performanță rapidă
Instalare ușoară - Folosește cea mai recentă tehnologie 802.11ax
- Opt porturi LAN
- Setări QoS solide
- Protecție integrată împotriva programelor malware
Contra
- Scump
Recenzia noastră
Numele nu este foarte ușor de reținut, dar Asus RT-AX88U este un router wireless fara cablu Wi-Fi 6 impresionant și probabil că va fi unul dintre cele mai bune routere Wi-Fi disponibile pentru ceva timp, tocmai de aceea l-am inclus în categoria de cel mai bun router wireless premium.
Routerul vine cu un sortiment larg de porturi pentru conectare, inclusiv opt porturi LAN de 1Gbps și două USB 3.1 Type-A pentru conectarea oricăror dispozitive periferice. Software-ul încorporat include Trend Micro AiProtection, care oferă atât securitate generală, cât și opțiuni de control parental.
Fiind compatibil cu Wi-Fi 6 și cu o serie de alte caracteristici moderne, cum ar fi MU-MIMO, OFDMA și beamforming, acest dispozitiv este cât se poate de pregătit pentru viitor și pentru a gestiona fără probleme o casă plină de utilizatori. Iar dacă vrei să prioritizezi traficul de la anumite dispozitive, de exemplu un PS5 sau Xbox Series X, acest lucru este ușor de configurat în setări.
RT-AX88U este alimentat de un procesor quad-core de 1,8 GHz, 1 GB de RAM și 256 MB de memorie flash. Este un router 4×4 AX6000 capabil să atingă viteze de transfer de date de 1.148 Mbps pe banda de 2,4 GHz și de 4.804 Mbps pe banda de 5 GHz atunci când este conectat la clienții Wi-Fi 6. Pe lângă, acesta suportă o lățime de bandă a canalului de 160MHz. Wow, știm, ne-a surprins și pe noi!
Da, recunoaștem, este cam scump pentru un utilizator de rând, care nu are nevoie de performanțe extraordinare. Însă, gamerii profesioniști și cei cu case mai mari ar putea lua în considerare Asus RT-AX88U, deoarece este compatibil cu Asus AiMesh, care îți permite să adaugi alte routere Asus compatibile, după cum este necesar.
Specificații
- Standard Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax
- Porturi LAN 8 x 10/100/1000
- Porturi WAN 1 x 10/100/1000
- Rata de transfer Ethernet (Mbps) 10/100/1000
- Rata de transfer Wi-fi (Mbps) 1148 +4804
- Securitate WPS, WPA2-PSK, WPA-PSK
- Frecvență 2.4 - 5
Verifică prețul
Mercusys AC12G
ALEGERE DE BUGET
Pro
- Este ieftin
- Este ușor de instalat
- Are ambele benzi, 2.4 și 5 G
- Greutate ușoară
Contra
- Firmware elementar, fără prea multe funcții
- Are doar 3 porturi LAN
Recenzia noastră
Mercusys AC12G este un router wireless de buget pe care îl poți cumpăra chiar acum. Pentru cei care nu știu, Mercusys este un brand deținut de TP-Link. Mercusys AC12G este extrem de accesibil și, probabil, cel mai ieftin și bun router wireless AC1200 pe care îl poți cumpăra în prezent.
Mercusys AC12G are caracteristici Wireless AC1200 dual-band cu 4 antene externe. Acesta poate oferi suport până la 867Mbps pe banda de 5Ghz și până la 300Mbps pe banda de 2,4Ghz. Există 3 porturi LAN Gigabit Ethernet și un singur port WAN Gigabit Ethernet.
Ne-a plăcut faptul că Mercusys AC12G este foarte ușor de configurat. Trebuie doar să conectezi portul WAN la modem. După ce ai făcut acest lucru, conectează-te la numele WiFi predefinit pentru a configura routerul. Poți folosi fie un telefon, fie un computer pentru acest proces.
Firmware-ul de pe Mercusys AC12G este foarte elementar, fără prea multe funcții, deoarece este un router wireless de bază. Tabul principal îți permite să vezi dispozitivele conectate și să schimbi numele și parola WiFi. Cu toate acestea, este foarte ușor de utilizat și de navigat. Deși nu vine cu o aplicație, interfața funcționează foarte bine și pe telefon. Îți recomandăm să îți actualizezi firmware-ul la cea mai recentă versiune.
Mercusys AC12G este un router wireless foarte accesibil. Acesta va oferi o viteză WiFi bună, satisfăcătoare pentru un utilizator obișnuit. De asemenea, procesul de configurare este foarte simplu și ușor. Există chiar și o garanție de 3 ani pentru acest router. Dar, este un router foarte elementar, fără nicio caracteristică suplimentară pe care o poți găsi pe alte routere mai scumpe.
Specificații
- Standard Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac
- Porturi LAN 3 x RJ-45
- Porturi WAN 1 x RK-45
- Rata de transfer Ethernet (Mbps) 10/100/1000
- Rata de transfer Wi-fi (Mbps) 300 + 867
- Securitate WPA2-PSK, WPA-PSK
- Frecvență 2.4 -5
Verifică prețul
TP-Link TL-MR3020
ROUTER WIRELESS PORTABIL
Pro
- Este elegant și portabil
- Configurare ușoară și instalare rapidă
- Este la fel de performant ca un router obișnuit
- Este compact
- Are un preț accesibil
Contra
- Uneori are probleme în a recunoaște unele dispozitive
- Nu are alimentator de 5V 1A inclus în pachet
- Nu este compatibil cu 5G
Recenzia noastră
Pentru că ori de câte ori apare o pană de curent sau rețeaua de fibră optică este întreruptă, nu putem folosi – din păcate – internetul până când nu se repară, ne-am hotărât să includem în topul nostru și un router wireless cu sim. Și nu am putut găsi unul mai bun decât TP-Link TL-MR3020.
TP-Link MR3020 este un router 3G compact care îți permite să partajezi dispozitivul wireless 3G cu mai multe dispozitive compatibile Wi-Fi. De asemenea, poți partaja conexiunea unui modem prin cablu sau ADSL prin intermediul portului Ethernet al routerului, îl poți utiliza ca o punte Wi-Fi pentru a conecta un dispozitiv Ethernet cu fir la rețeaua ta wireless sau îl poți folosi ca un amplificator wireless pentru un alt router. Poți seta diferite moduri de conectare în rețea prin intermediul interfeței web încorporate a MR3020 sau prin intermediul comutatorului glisant de pe partea laterală a unității, în funcție de modul de care ai nevoie. Din fericire, un asistent de configurare rapidă te ghidează prin procesul de configurare a MR3020 pentru fiecare mod, așa că nu trebuie să te întrebi: „Cum fac asta?”
MR3020 este dotat cu funcții pe care le considerăm normale în cazul routerelor de uz casnic, dar la care nu ne-am aștepta neapărat la un router compact de călătorie; există DMZ și redirecționare de porturi, un firewall configurabil, moduri Wi-Fi selectabile de către utilizator și o gamă de moduri de securitate wireless, inclusiv WPA2. MR302020 are o interfață web bine concepută și clară, iar fiecare opțiune este explicată într-un panou de informații utile în dreapta ecranului. Modificarea setărilor din interfața web a MR3020 este întotdeauna ușoară, chiar și atunci când o consulți pe ecranul unui smartphone.
Un dezavantaj ar fi faptul că uneori nu recunoaște toate dispozitivele 3G. Cu toate acestea, oricine are nevoie de o soluție rapidă în cazul în care internetul nu funcționează, modelul TL-MR3020 cu modem USB vă va fi de folos pentru a obține acces la internet sau pentru a-l folosi ca extensor al rețelei tale.
Specificații
- Standard Wi-fi 802.11 n
- Porturi LAN 0
- Porturi WAN 1
- Rata de transfer Ethernet (Mbps) 10/100
- Rata de transfer Wi-fi (Mbps) 300
- Securitate Filtrare adrese MAC, Firewall, WEP 64/128 bit, WPA, WPA2
- Frecvență 2.4
Verifică prețul
Huawei WS5800-20
ROUTER WIRELESS CU UN SISTEM MESH
Pro
- Ușor de configurat
- Oferă conexiuni pe 5 și 2.4 GHz
- Acoperă până la 600 mp
- Arată bine
Contra
- Nu există niciun port USB
- Este scump
Recenzia noastră
În primul rând, rețeaua de tip mesh este o topologie de rețea locală, în care nodurile permit interconectarea între ele, astfel încât să direcționeze datele mai eficient către dispozitivele conectate la rețea. Deși e puțin mai scumpă, mulți utilizatori spun că utilizarea unor noduri de tip mesh este mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor față de instalarea unei rețele prin routere și amplificatoare.
Tocmai din aceste motive, am introdus în acest top și un sistem de tip mesh. Cel mai bun pe care l-am testat este cel de la Huawei, WifiMesh WS5800, format din 3 dispozitive AC2200.
În testele noastre am observat că poziționarea dispozitivelor fără pereți între ele dă cele mai bune randamente. Fiecare dispozitiv are 6 amplificatoare independente și receptoare de semnal, având o acoperire de până la 120 mp.
Dispozitivele au un design foarte atractiv, în formă de cilindru. În partea de sus se regăsesc 3 porturi LAN Gigabit și un port WAN, butonul de pornire și reset și mufa de încărcare. Din păcate, nu există niciun port USB.
Ce ne-a plăcut la acest sistem este aplicația care te ajută să diagnostichezi conexiunea la internel, firewall-ul, semnalul wireless, interferențele și conexiunea dintre dispozitive. Aceasta oferă multe setări, chiar și control parental.
Fiecare dispozitiv din sistemul Huawei WifiMesh WS5800 dispune de un procesor Gigahome quad-core tactat la 1.4 GHz, 256 MB memorie RAM și sunt disponibile trei benzi pentru fiecare dispozitiv, o bandă de 2.4 GHz și două benzi de 5 GHz, o viteză combinată de până la 2.2 Gbps.
În termeni de viteze, cu cât eram mai aproape de dispozitiv, am reușit să atingem o viteză de 353 Mbps, iar când ne-am îndepărtat, am avut o viteză constantă de până la 280 Mbps.
Huawei WiFi Mesh WS5800 este o alegere excelentă pentru cei care au un apartament de dimensiuni mai mari sau o casă cu etaj. Ne place faptul că se configurează rapid de pe telefon, routerele suplimentare se completează în ecosistem prin simpla apăsare a unui buton, sistemul este scalabil și ai acces rapid prin intermediul aplicației AI Life la diagnostice și la setările rețelei.
Specificații
- Standard Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac
- Porturi LAN 3
- Porturi WAN 1
- Rata de transfer Ethernet (Mbps) 10/100/1000
- Rata de transfer Wi-fi (Mbps) 400 + 867
- Securitate Firewall, DoS, WPA2-PSK, DMZ, WPA-PSK, PAP / CHAP
- Frecvență 2.4 - 5
Verifică prețul
Ghid de cumpărare a routerului Wireless
Dacă vrei să îți modernizezi rețeaua de internet de acasă, iată ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un router nou.
Ce este un router wireless?
Un router preia semnalul WiFi de la un modem oferit de furnizorul de servicii de internet (ISP) sau de la cel pe care l-ai cumpărat singur, și îl trimite wireless către dispozitivele din casă, inclusiv laptopuri, boxe inteligente, televizoare, smartphone-uri și tablete.
Adesea, routerele au porturi care îți permit să le conectezi direct, cum ar fi o consolă de jocuri prin intermediul unui cablu Ethernet pentru un serviciu WiFi care este, de obicei, mai rapid și mai fiabil. De asemenea, poți folosi un cablu Ethernet pentru a conecta o imprimantă la rețeaua ta de acasă, astfel încât aceasta să poată fi partajată de toți membrii familiei tale.
Tipuri de routere wireless
Iar după definirea router-ului, să trecem rapid în revistă și tipurile de routere pe care le poți întâlni în magazine.
Routere fără fir
Primul este router-ul tradițional, wireless. Este prezent în birou, acasă, în gară, etc. Și creează un semnal fără fir. Probabil că ești familiarizat cu acest tip de router, pe care îl conectezi pur și simplu la modemul tău pentru a crea o rețea WiFi acasă. În funcție de mai mulți factori, inclusiv de dimensiunea casei tale și de materialele de construcție folosite, un router wireless cu o singură unitate poate fi sau nu suficient pentru a răspândi WiFi în fiecare colțișor.
Routere wireless portabile
Un router portabil este asemenea routerului wireless de acasă, doar că este mai compact și mai ușor. Specialiștii (sau chiar persoanele obișnuite) care au nevoie de un router portabil sunt persoanele care lucrează adesea pe drum sau merg în călătorii de afaceri. De asemenea, internetul portabil este esențial pentru dezvoltatorii IT, creatorii de conținut, editorii, cercetătorii de marketing, jurnaliștii care lucrează pe teren, șoferii care conduc pe distanțe lungi, reprezentanții de vânzări, graficienii, traducătorii independenți – lista este cu adevărat lungă.
Sisteme de tip mesh
Acestea sunt compuse din mai multe unități, de obicei vândute în pachete de două sau trei, pe care le plasezi în mod strategic în jurul casei tale, acolo unde ai cea mai mare nevoie de o conexiune bună la internet. O unitate se conectează direct la modemul tău, apoi comunică wireless cu celelalte două, creând o rețea “mesh” mare pentru a răspândi mai eficient conexiunea WiFi în jurul casei tale.Sistemele de routere de tip mesh sunt considerate a fi cele mai performante.
Caracteristicile unui router wireless
Bineînțeles, un adevărat ghid de cumpărare cuprinde și caracteristicile pe care trebuie să le verifici la un produs înainte de a-l cumpăra. Așadar, înainte să adaugi în coș orice router, asigură-te că performanțele sale sunt cel puțin decente.
Cum? Cercetând caracteristicile de mai jos.
Standardele Wi-fi
Viteza este principalul factor de diferențiere între routere. Routerele wireless au standarde de comunicare diferite, sau protocoale wireless: 802.11b, 802.11g, 802.11n și 802.11ac. Acest ultim standard este cel mai utilizat, iar până la adăugarea noului standard 802.11ax (WiFi 6), era considerat și cel mai rapid. Eticheta routerului poate fi cel mai rapid mod de a afla ce protocol folosește și cât de rapid ar putea fi.
Frecvența
Majoritatea routerelor oferă cel puțin două frecvențe Wi-Fi (de unde și termenul de routere dual-band), dar poate fi util să știi care este diferența dintre benzi atunci când îți configurezi routerul.
Banda de 2,4 GHz funcționează la o frecvență mai mică. În general, este mai lentă, dar oferă și o rază de conectare mai mare, deoarece reușește mai bine să penetreze pereții, podelele sau alte ” blocaje”.
Banda de 5GHz este mult mai rapidă și tinde să fie mai puțin aglomerată de alte dispozitive. Este viteza optimă pentru jocuri sau streaming video.
Ideal ar fi să-ți cumperi un router care este compatibil cu ambele frecvențe.
Port USB
Un router cu un port USB oferă o modalitate rapidă și ușoară de a partaja conținutul unui dispozitiv de stocare în rețea și, de obicei, de a transmite conținut media către PC-uri și alte dispozitive conectate în rețea prin DLNA/UPnP. Deseori, portul USB al unui router va oferi și opțiunea de a partaja accesul la alte dispozitive, cum ar fi o imprimantă sau o cameră web, și/sau de a copia setările rețelei Wi-Fi pentru configurarea rapidă a noilor PC-uri.
Porturi WAN și LAN
Majoritatea routerelor au porturi Ethernet sau porturi LAN pentru conectarea dispozitivelor cu fir, cum ar fi imprimantele sau alte periferice, astfel încât acestea să poată partaja informații la viteze de transmisie mai mari. Routerele cu porturi Gigabit Ethernet oferă viteze de transmisie fulgerătoare. Dacă un comutator sau un hub Ethernet face parte din planul tău de rețea, ia în considerare un router cu mai multe porturi.
Securitate
Cele mai multe modele de routere acceptă valorile standard WEP, precum și configurațiile mai sigure WPA și WPA2. Routerele cu funcții de control al accesului îți permit să personalizezi accesul atât pentru momentele de utilizare, cât și pentru utilizatorii din rețea.
Cele mai bune branduri de routere wireless
Iar dacă ai bifat caracteristicile de mai sus, asigură-te că achiziționezi un router wireless de la un brand cunoscut pentru produsele sale calitative. Uite care sunt cele mai de încredere companii producătoare de routere wireless.
Tp-link
Fondat în 1996, TP-Link este furnizor global de dispozitive și accesorii de rețea. Conform companiei de analiză a pieței IDC, TP-Link este liderul pieței de echipamente WLAN și CPE broadband, cu distribuție în peste 170 de țări și sute de milioane de clienți în întreaga lume. Cu un portofoliu extins de dispozitive și soluții stabile, performante și accesibile în domeniul rețelisticii și o experiență dovedită, compania își continuă evoluția cu echipamente adaptate stilului de viață conectat, care să răspundă cerințelor viitoare.
Asus
ASUS este o companie multinațională cu sediul în Taiwan, înființată în 1989, care produce hardware pentru computere și electronice de consum. Dedicată creării de produse pentru o viață smart, ASUS este brandul nr. 1 la nivel mondial în materie de plăci de bază și jocuri, precum și unul dintre primii trei furnizori de routere wireless.
Mercusys
Mercusys găzduiește o echipă mare de ingineri dedicați cercetării și dezvoltării, cu ani de experiență. Cooperează cu profesioniști tehnici de top din întreaga lume și dezvoltă produse inovatoare prin intermediul parteneriatelor lor cu producători de chipseturi renumiți, inclusiv MediaTek și Qualcomm.
Huawei
Înființată în 1987, Huawei este unul dintre principalii furnizori globali de infrastructuri de tehnologie a informației și comunicațiilor (TIC) și de dispozitive inteligente. Au aproximativ 195.000 de angajați și operează în peste 170 de țări și regiuni, deservind peste trei miliarde de oameni din întreaga lume.
Cele mai frecvente întrebări despre routerele wireless
Cum să instalezi un router?
Așezează routerul wireless. într-un loc sigur, apoi configurează gateway-ul acestuia. Contectează gatewau-ul la noul router, schimbă parola de administrare și actualizează firmware-ul routerului. Alege din nou o parolă pentru rețeaua ta de Wi-fi și gata. Dacă aceste informații nu sunt suficiente, află că fiecare router vine cu instrucțiuni de instalare și configurare.
Ce recomandari router wireless aveți?
În funcție de nevoile pe care le ai, în topul nostru vei regăsi cele mai bune routere wireless pe care le poți cumpăra. Pe primul loc, conform testelor noastre, se află TP-Link Archer C80.
Cât costă un router wireless?
Prețul unui router wireless începe de la 100 de lei și poate ajunge până la 2.500 lei, pentru cele mai performante.
Surse
- https://www.researchgate.net/publication/26408209_WiFi_Technology_Future_Market_Challenges_and_Opportunities
- https://industrytoday.com/portable-internet-a-glimpse-into-the-new-trend/
- https://www.asus.com/in/About_ASUS/Company-Introduction/
- https://www.worldsim.com/blog/what-is-portable-wifi-router?___store=eu#:~:text=A%20portable%20WiFi%20router%20is,in%20the%20world%2C%20inside%20it.
- https://www.researchgate.net/publication/316266647_Development_of_WiFi_Mesh_Infrastructure_for_Internet_of_Things_Applications
- https://www.electronics-notes.com/articles/connectivity/wifi-ieee-802-11/channels-frequencies-bands-bandwidth.php
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877050911003589
- https://www.tp-link.com/ro/