Calculator TVA – metoda simplă și rapidă de a calcula online taxa pe valoare adăugată

Puteți calcula prețul cu sau fără TVA în doar câteva click-uri, cu acest calculator de TVA. Verificați valoarea acesteia (19% este standard, dar o puteți ajusta în funcție de nevoi), adăugați valoarea dinainte sau după taxă, iar calculatorul TVA online se va ocupa de restul.

Dacă doriți să adăugați acest extractor TVA pe site-ul dumneavoastră, copiați codul de sub calculator și copiați-l pe pagina dorită. Este complet gratuit!

Calculator TVA – Adăugați și scădeți online taxa pe valoare adăugată

Ce este TVA?

Taxa pe valoare adăugată reprezintă un impozit pe care clientul final îl plătește, sub forma unei taxe pe consum. TVA-ul este o taxă universală, pe care o plătiți pentru orice produs și reprezintă o sursă importantă de venit pentru stat.

Cu toate că acum este o taxă indispensabilă comerțului, nu a fost introdusă decât abia în 1954, de către Franța. S-a extins ulterior și în alte state din lume, iar acum este folosită pretutindeni. În România, taxa pe valoare adăugată a fost introdusă în 1993. Aceasta a înlocuit impozitul pe circulația mărfurilor, o taxă care a fost instituită în 1989 și la care s-a renunțat patru ani mai târziu. Înainte de 1989, în comerțul țării se aplica o taxă unică.

Cum să calculați TVA

Dacă vreți să știți cum se calculează TVA, matematica este foarte simplă. În caz că aveți un produs care costă 10 lei, iar valoarea taxei pe valoare adăugată este de 19%, standard în România, calculul se realizează astfel:

10 * 1,19 = 11,9 lei – 10 este valoarea de bază, iar 1,19 reprezintă coeficientul de 19%, rezultând costul final de 11 lei și 90 de bani. Astfel arată formula de calcul TVA.

Pentru a afla cât costă un produs fără taxă pe valoare adăugată, avem această formulă de calcul TVA, plecând tot de la prețul de 10 lei, care acum include și TVA.

10 * 19 / 119 = 1,6 lei – aceasta este valoarea taxei adăugate, pe care ulterior o scădem din preț: 10 – 1,6 = 8,4 lei.

Valorile TVA în România

Valoarea TVA este stabilită prin lege și fluctuează rareori. În România, taxa pe valoare adăugată are valoarea standard de 19%, ce se aplică majorității produselor vândute în țară. Aceasta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Există, însă, și alte valori de TVA în România, de 9% sau de 5%. Taxa de 9% se aplică pentru alimente, băuturi non-alcoolice, apă potabilă sau prestări de servicii agricole, printre altele. Impozitul de 5% este disponibil în cazul serviciilor hoteliere, pentru serviciile de catering, produsele eco, dar și pentru vânzarea locuințelor cu o suprafață mai mică de 120 de metri pătrați.

Acum că știți mai multe despre taxa pe valoare adăugată și despre importanța sa, puteți folosi o metodă de calcul TVA online, pentru a afla rapid valorile care vă interesează.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 1 In medie: 5
Back to top button