Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Cele mai bune Soundbar-uri 2024

Puține activități sunt mai relaxante decât uitatul la televizor, în special la filmele și serialele noi apărute care se întrec în efecte speciale și cinematografie. Desigur că, odată cu evoluțiile tehnologice din domeniul filmelor televizoarele au evoluat și ele, devenind mai subțiri, mai elegante și mai performante. Însă un aspect pe care producătorii și designerii de televizoare încep să îl ignore din ce în ce mai mult este sunetul.

Odată cu mărirea ecranului și aplatizarea televizoarelor s-a micșorat și spațiul pentru boxele încorporate. Asta înseamnă că aceste boxe au devenit din ce în ce mai mici și mai slabe, neputând ține pasul cu cerințele audio moderne. Mai mult chiar, unele televizoare moderne sar complet peste aceste boxe, mergând pe principiul că utilizatorii care țin la audio vor prefera din start să cumpere un soundbar. Aceste boxe oferă o experiență similară cu cea a arhicunoscutelor sisteme home cinema doar că la un preț mult mai accesibil.

În acest articol vă vom prezenta cele mai bune soundbar-uri de pe piață, vom vorbi pe larg despre specificațiile tehnice și funcțiile ale acestora, vom analiza diferite aspecte de interes pentru potențialii cumpărători și vom oferi sfaturi practice pentru a vă ușura procesul decizional.

Imagine
Nume
Evaluare
VerificațI prețul

Actualizări de conținut:

Pentru că te apreciem în calitate de client, ne actualizăm în permanență listele de produse, pentru a-ți oferi cele mai bune variante la cele mai bune prețuri. Poți avea încredere în faptul că am verificat recent produsele de top.

Samsung HW-Q800T

Samsung HW-Q800T

Pro

  • Este ideal pentru sufragerii mici și medii
  • Se conectează foarte rapid la un televizor Samsung
  • Sunetul oferit este foarte clar
  • Bass-ul este destul de puternic

Contra

  • Există unele minusuri în zona frecvențelor medii spre joase
  • Sunetul surround ar putea fi mai bogat

Recenzia noastră

Samsung HW-Q800T este, fără doar și poate, cea mai bună recomandare de soundbar pe care o puteți lua în calcul în prezent. Deși prețul s-ar putea să vă intimideze inițial, calitatea produsului vă va impresiona ulterior.

Acest soundbar este ideal dacă doriți să vă bucurați de noul conținut media în format HDR 10+, care vă oferă nu doar calitate sporită a imaginii, ci și un sunet cu mult mai multe detalii ascunse anterior. Iar, pentru a vă oferi un sunet perfect echilibrat, acest soundbar este testat și ajustat într-un laborator special al Samsung, din SUA.

Dacă doriți unul dintre cele mai bune soundbar-uri de pe piață, Samsung HW-Q800T este una dintre variantele de preferat, având în vedere că este dotat cu tehnologii de vârf, precum Dolby Atmos și DTS:X. Astfel, vă veți simți în propriul living room așa cum v-ați simți într-o sală de cinema.

În cazul în care aveți și un televizor Samsung, puteți extinde utilitatea soundbar-ului, care va lucra concomitent cu sursa audio a TV-ului. Astfel, obțineți o profunzime acustică sporită, pentru ca filmele dumneavoastră preferate să vă deschidă noi orizonturi audio.

Un soundbar nu este, totuși, doar pentru filme și seriale. Dacă sunteți pasionat de gaming, subwoofer-ele integrate în acest Samsung își vor face treaba excelent, astfel încât să vă ofere un sunet surround de înaltă fidelitate. Nici măcar nu trebuie să comutați dumneavoastră pe modul ”joc”, soundbar-ul inteligent face asta de unul singur, într-o clipă.

Iar, pentru că firele întinse peste tot prin casă nu ne plac niciunuia dintre noi, HW-Q800T nu doar că nu are cabluri, dar este și compatibil cu alte produse wireless din gama Samsung, astfel că puteți crea un sistem surround fără prea mari bătăi de cap. Per total, acest soundbar este o încântare și vă va schimba modul în care priviți filme și seriale.

Specificații

  • Canale: 3.1
  • Subwoofer separat: Da
  • Conectivitate fizică: HDMI, optical
  • Conectivitate Wireless: WiFi, Bluetooth
  • Caracteristici Smart: Smart Things App, Alexa, Spotify, Q-Symphony

Verifică prețul


Sonos Beam

Sonos Beam

Pro

  • Este un sistem puternic care impresionează prin calitatea sunetului chiar și la volumul cel mai ridicat
  • Vine cu tehnologia JBL MultiBeam care oferă o experiență audio excelentă
  • Permite streaming-ul și gestionarea fișierelor online prin Airplay și Chromecast
  • Bass-ul masiv îl face cel mai bun soundbar pentru iubitorii de muzică EDM și filme de acțiune

Contra

  • Boxele ar avea nevoie de moduri audio specifice pentru a oferi o experiență mai premium

Recenzia noastră

JBL Bar 5.1 Surround este un soundbar puternic care aduce cinemaul în casa dumneavoastră și vă va face să vă simțiți ca și cum luați parte la acțiunea de pe ecran.

Acest sistem audio este format dintr-un soundbar și un subwoofer mare, care îi permite să ofere acel sunet epic perfect pentru scenele de acțiune și melodiile energice. Vine cu tehnologia MultiBeam a celor de la JBL, care oferă un sunet surround satisfăcător dar nu la fel de performant ca cel al unui sistem home cinema. Soundbar-ul jbl bar 5.1 surround nu are funcții smart cum ar fi control vocal dar este compatibil cu Google Cast și Apple AirPlay 2 oferind posibilitatea controlului și streaming-ului de pe telefon.

Ca și performanțe, acest soundbar oferă calitate atât în departamentul filmelor cât și al muzicii. Dialogul se aude clar și răspicat, nefiind înghițit de zgomotele de fundal nici măcar în cazul filmelor de acțiune, iar exploziile și alte efecte sonore impresionante pot fi experimentate la maxim mulțumită subwoofer-ului masiv. Bass-ul este un element care se evidențiază și în cazul muzicii, oferind performanțe spectaculoase chiar și la volum maxim unde multe sisteme încep să distorsioneze audio-ul. Pentru melodiile cu un instrumental mai bogat, acest soundbar oferă un sunet autentic și dinamic care nu se lasă înghițit de tonurile puternice ale bass-ului.

Un dezavantaj care nu poate fi ignorat al acestui sistem puternic este faptul că nu are moduri separate pentru muzică și filme. Asta înseamnă că utilizatorul trebuie să își creeze propriile setări de volum și bass în funcție de activitatea pe care o preferă. Această nevoie de ajustare manuală poate fi un minus important pentru cei care nu vor să piardă timpul alegând intensitatea bass-ului și jucându-se cu volumul.

Specificații

  • Canale: 5.1
  • Subwoofer separat: Da
  • Conectivitate: HDMI, Optic, USB
  • Conectivitate Wireless: Bluetooth
  • Caracteristici Smart: AirPlay2, Chromecast

 

Verifică prețul


Yamaha YSP-2700

Yamaha YSP-2700

Pro

  • Oferă o experiență aproape echivalentă cu cea de la cinema
  • Vine cu sistemul Dolby Atmos pentru o experiență inedită
  • Cele două boxe detașabile au o autonomie a bateriei de până la 10 ore
  • Sunetul este într-adevăr surround, permițând un dinamism excelent

Contra

  • Deși are elemente portabile, acest sistem ocupă destul de mult spațiu

Recenzia noastră

JBL bar 9.1 True Wireless Surround oferă o experiență de vizionare unică mulțumită adiției unor boxe portabile, care pot fi plasate oriunde pentru o imersie completă.

Putem spune despre acest soundbar că este varianta îmbunătățită a versiuni 5.1 despre care am vorbit mai înainte, datorită noilor sale adiții care oferă o experiență cu adevărat premium. Este primul dispozitiv de la JBL cu Dolby Atmos încorporat, pentru o notă în plus de realism audio. De asemenea, este un wi fi soundbar, permițând conectarea la internet, o funcție care lipsește la modelul precedent. Un alt plus adus de versiunea jbl 9.1 este reprezentat de cele două boxe mici detașabile, care funcționează pe baterie (care ține în jur de 10 ore) și care pot fi așezate după bunul plac pentru a duce vizionarea filmului favorit la un alt nivel.

Ca și performanță, acest soundbar nu vă va lăsa la greu și va oferi o experiență de neuitat mai ales dacă în combinați cu un televizor smart 4K. Mulțumită boxelor numeroase, a bass-ului puternic și al sistemului Atmos, vizionarea unui film acasă va putea rivaliza cu cea la un cinema. Un mic dezavantaj în acest punct ar fi amplasarea boxelor portabile. S-ar putea să fie nevoie să încercați câteva amplasări până să găsiți poziția perfectă, iar o fiecare nouă mutare va necesita o calibrare pentru a vă asigura că experiența va fi una de neuitat.

În cazul muzicii, acest soundbar oferă o performanță asemănătoare cu JBL Bar 5.1, poate chiar puțin mai bună datorită boxelor detașabile. Sunetul este incredibil indiferent de gusturile muzicale, iar intensitatea bass-ului poate fi setată ușor.

Aspecte pe care ar trebui să le luați în considerare ar fi prețul, modelul acesta fiind cel mai scump de pe lista noastră și mărimea, sistemul complet necesitând mai mult spațiu decât un soundbar obișnuit.

Specificații

  • Canale: 5.1.4
  • Subwoofer separat: Da
  • Conectivitate: HDMI, Optic, USB
  • Conectivitate Wireless: Bluetooth, Wi-Fi
  • Caracteristici Smart: AirPlay2, Chromecast

 

Verifică prețul


JBL Bar 5.1 Surround

JBL Bar 5.1 Surround

Pro

  • Raport calitate-preț excelent
  • Oferă opțiunea de control vocal prin intermediul Google Assistant și Amazon Alexa
  • Suportă o gamă variată de 75 de servicii de streaming
  • Compact și ușor de instalat

Contra

  • Bass-ul nu este un punct forte al acestui produs

Recenzia noastră

Sonos Beam este un soundbar performant cu boxe concepute pentru a oferi pachetul complet la capitolul performanță într-un ambalaj elegant și compact.

Datorită mărimii și a design-ului său compact, putem spune că acest model de la Sonos este un mini soundbar potrivit pentru cei care doresc să se bucure de un audio îmbunătățit dar care nu vor să investească într-un sistem mai complex și mai costisitor.

Începând cu avantajele, sonos beam se evidențiază imediat prin marea varietate de servicii de streaming pe care le suportă. Acest dispozitiv vă oferă posibilitatea să redați orice, de la muzică la podcast-uri, cărți audio, jocuri și filme. Un alt plus notabil este faptul că poate fi controlat vocal prin intermediul serviciilor încorporate Amazon Alexa și Google Assistant. Mulțumită acestui aspect, puteți utiliza soundbar-ul pentru a asculta muzică, seta alarme și a verifica ultimele știri, toate acestea fără să fie nevoie să mișcați un deget. Dacă preferați să nu folosiți comenzi vocale, Beam poate fi controlat și prin aplicația Sonos.

Din punctul de vedere al performanței, acest soundbar oferă un sunet satisfăcător, cu opțiunea de a vă personaliza setările după bunul plac în funcție de camera în care îl instalați. Vorbind de instalare, această este ușoară și nu necesită decât să conectați două cabluri și să așteptați ca sistemul să detecteze televizorul dumneavoastră smart.

Ca și dezavantaje ar fi faptul că acest soundbar ieftin excelează mai mult ca o completare pentru televizor, în sensul că vine cu funcții smart pentru o mai bună experiență de utilizare în general, decât ca un sistem audio de sine stătător. Dacă vă interesează mai mult partea de îmbunătățire a sonorului și de simulare a experienței cinema, atunci Sonos Beam nu este produsul pe care îl căutați.

Specificații

  • Canale: 3.0
  • Subwoofer separat: Nu
  • Conectivitate: Optic
  • Conectivitate Wireless: Wi-Fi, Ethernet
  • Caracteristici Smart: Amazon Alexa, Google Assistant, AirPlay2,

 

Verifică prețul


JBL Bar 9.1 True Wireless Surround

JBL Bar 9.1 True Wireless Surround

Pro

  • Folosește tehnologia de ultimă generație MusicCast
  • Are funcția IntelliBeam pentru a-și adapta performanța la camera în care se află
  • Oferă experiența de “cinema acasă” mulțumită programelor Cinema DSP
  • Suportă multe servicii de streaming pentru muzică

Contra

  • Meniul din televizor este oarecum limitat și nu foarte intuitiv  

Recenzia noastră

Yamaha YSP-2700 este conceput pentru a oferi o calitate impecabilă a sunetului, indiferent dacă este vorba de efecte sonore cinematografice sau muzică.

Dacă doriți boxe calitative care să ofere un strop de culoare atât imaginilor de pe ecran cât și melodiilor favorite atunci acest model Yamaha este cel mai bun soundbar pentru dumneavoastră. Aceste boxe sunt create pentru a oferi calitate și un sunet dinamic, cu efect surround care va domina orice cameră în care alegeți să le montați. De asemenea, mulțumită funcției IntelliBeam, soundbar-ul își poate seta un câmp sonor optim pentru camera specifică în care se află, oferind astfel garantat performanțe superioare.

Pentru iubitorii de filme, acest soundbar vine cu 10 programe Cinema DSP care oferă acel sunet specific sistemelor home cinema, făcându-vă să vă simțiți ca într-o sală de cinema. În plus, aceste boxe au o funcție Clear Voice care permit ca narațiunile și conversațiile să se audă clar, asigurându-vă astfel că nu pierdeți nicio dezvăluire importantă din filmul sau serialul pe care îl urmăriți cu sufletul la gură.

Pentru cei care pun muzica pe primul loc, acest soundbar vine cu tehnologia MusicCast ce reprezintă o adevărată inovație în domeniul audio a celor de la Yamaha care transformă ascultarea muzicii într-o experiență cu totul nouă. Yamaha YSP vine și cu un soundbar subwoofer, pentru acele melodii cu un bass care se merită apreciat cu o funcție de amplificare pentru melodiile care și-au pierdut din farmec în procesul de comprimare.

Alt aspect notabil este suportul pentru servicii de streaming pentru muzică, de la posturi online de radio la redare directă din telefon sau laptop prin Bluetooth sau din dispozitivele Apple prin serviciul AirPlay.

Specificații

  • Canale: 7.1
  • Subwoofer separat: Da
  • Conectivitate fizică: HDMI, Optic, Coaxial, Analog
  • Conectivitate Wireless: Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet
  • Caracteristici Smart: Spotify, Deezer, AirPlay

Verifică prețul


Cum să alegeți un soundbar care să se plieze pe nevoile dumneavoastră

Prezentatul unui top de produse ajută la formatul unei idei de ansamblu, dar, este nevoie de mai multă informație pentru a putea face o alegere. Soundbar-urile reprezintă până la urmă o investiție financiară considerabilă, mai ales în cazul opțiunilor mai premium. Deci, pentru a vă ajuta să alegeți un sistem care se va plia perfect pe nevoile dumneavoastră, haideți să discutăm puțin despre aspectele tehnice și să trecem în revistă câteva întrebări menite să clarifice ce doriți de la un soundbar.

Ce sunt soundbar-urile și sunt într-adevăr o alegere mai bună decât sistemele home cinema?

Un soundbar este un dispozitiv alungit compact care conține în interior un anumit număr de boxe, așezate una lângă alta. Deoarece boxele sunt toate în aceeași unitate, soundbar-urile nu oferă un sunet surround real, ci unul virtual, obținut prin folosirea ingenioasă a vibrațiilor și a tehnologiei audio de ultimă generație. Aceste dispozitive pot fi montate pe perete, cu ajutorul unui suport soundbar, sau puse lângă televizor. Soundbar-urile se conectează și montează ușor, fiind de obicei nevoie doar să băgați un cablu în televizor.

Sistemele home cinema folosesc un ansamblu de boxe de diferite mărimi care trebuie așezate de-a lungul camerei pentru a oferi o experiență de cinema acasă, așa cum îi spune și numele. Aceste sisteme oferă un sunet surround real mulțumită ansamblului de boxe. Un dezavantaj al sistemelor home cinema ar fi instalarea, care necesită multe fire împrăștiate peste tot și configurări multiple pentru a alege pozițiile optime. Un alt factor pe care trebuie să îl luați în considerare este prețul. Sistemele home cinema calitative pot ajunge la prețuri destul de exorbitante, depășind cu mult cele ale soundbar-urilor premium.

Soundbar-ul este o alegere mai bună din punctul de vedere al ușurinței instalării, utilizării și al costurilor. Însă, trebuie să țineți cont că performanțele acestora nu se vor ridica niciodată la cele ale sistemelor home cinema care oferă un sunet surround real și dinamic.

Câte tipuri de sounbar-uri există pe piață?

Soundbar-urile sunt dispozitive destul de simple și nu există ă variație foarte mare în domeniul funcțiilor și specificațiilor acestora. Însă, putem clasifica câteva tipuri în funcție de cerințele pe care le îndeplinesc.

Soundbar-uri cu subwoofer

Acestea sunt sistemele care vin cu un subwoofer wireless pentru puțină variație în gama audio. Subwoofer-ele sunt de obicei mici dar există și soundbar-uri care vin cu boxe de acest tip masive, cum ar fi JBL Bar 5.1 de pe lista noastră sau diferitele modele de sound bar samsung. Punctele forte ale acestor sisteme constau în bass-ul mai puternic, care se simte în special la filmele de acțiune și la muzica de petrecere, cum ar fi cea EDM. Deci, sistemele cu subwoofer sunt recomandate celor care vor să simtă acea vibrație adâncă.

Totuși, acest tip de soundbar vine și el cu dezavantajele lui. În primul rând bass-ul vine cu nivele de intensitate limitate care trebuie setate manual, în funcție de preferințe și de scopul folosirii. De asemenea, sistemele cu boxe wireless mai mici nu prea au capacitatea de a oferi acea vibrație mult dorită.

Soundbar-uri fără subwoofer

Aceste soundbar-uri sunt clasice, evidențiindu-se mai mult prin design-ul compact și simplitatea folosirii. Un soundbar fără subwoofer are toate boxele pe interior, neavând nevoie de calibrări ulterioare. Un exemplu foarte bun este soundbar-ul Sonos Beam de pe lista noastră care nu vine cu niciun element wireless sau detașabil dar care impresionează prin varietatea serviciilor de streaming cu care este compatibil și prin încorporarea funcțiilor smart Amazon Alexa și Google Assistant.

În cazul acestor soundbar-uri este indicat să vorbim mai întâi de minusuri. Oferă un sunet satisfăcător dar nu impresionant, având o performanță modestă din cauza lipsei elementelor wireless. Funcționează mai mult ca o completare a sistemului audio cu care televizorul dumneavoastră vine din fabrică decât ca un dispozitiv care dorește să simuleze experiența audio de cinema. Dar, ca plusuri notabile, acest tip de soundbar este mai accesibil ca preț și, dacă alegeți un produs calitativ, lipsa unei performanțe audio premium este compensată de funcțiile sale încorporate.

Soundbar-uri cinematice

În această categorie intră soundbar-urile care au mai multe elemente wireless, ce pot simula surround-ul oferit de un sistem home cinema. Un exemplu foarte bun este modelul Bar 9.1 de la JBL, care vine cu subwoofer separat și două boxe detașabile care funcționează pe baterie și care pot fi așezate după bunul plac. Aceste sisteme mai sunt numite și hibrid deoarece intră în teritoriul sistemelor stereo prin varietatea boxelor, fiind mult mai mult decât un soundbar pentru televizor.

Cel mai mare avantaj al acestui tip de soundbar este cu siguranță calitatea. Oferă o experiență audio captivantă și unică, cu un repertoriu vast, perfectă atât pentru filme cât și muzică. Sunetul oferit de un astfel de sistem poate aduce imaginile de pe ecran la alt nivel, permițându-vă să vă simțiși ca și când faceți parte din acțiune și vă poate ajuta să descoperiți elemente noi în melodiile favorite.

Pe de cealaltă parte, cele mai mari dezavantaje ale acestor sisteme hibrid sunt prețul și dificultatea configurării. Un număr mai mare de boxe este explicația pentru ambele aceste minusuri, deoarece de traduc prin costuri mai mari și timp mai mult pierdut cu instalarea și căutarea setărilor perfecte.

Ar trebui să aleg un soundbar cu sau fără subwoofer?

După cum am mai menționat mai sus, subwoofer-ul oferă varietate și dinamică sunetului. Soundbar-urile cu subwoofer sunt mai calitative, permițând o apreciere mai bună atât a efectelor speciale din filme cât și a diferitelor melodii cu un bass mai proeminent. Ceva ce nu am discutat în secțiunea de mai sus este că există soundbar-uri care au subwoofer încorporat pentru a oferi acea gamă audio mai vastă fără a necesita o boxă în plus, menținând practicabilitatea și compactibilitatea dispozitivului. Totuși, acest subwoofer încorporat nu se poate compara cu cel care vine separat, deoarece mărimea mică și localizarea acestuia în cadrul unui ansamblu intern, lângă sau între alte difuzoare, îi iau din putere.

Subwoofer-ul separat poate oferi acea vibrație sesizabilă și poate da “forță” unei melodii sau al unei bubuituri cinematografice. De asemenea, faptul că marea majoritatea a acestor subwoofere separate sunt wireless ajută la instalare și dau un plus de practicabilitate sistemului.

Cât despre alegerea unei opțiuni, totul depinde de prețul pe care sunteți dispus să îl plătiți și de calitatea audio pe care v-o doriți. Soundbar-urile fără subwoofer sunt cele mai ieftine, dar nu vor avea acel repertoriu de sunete joase. Dispozitivele cu subwoofer încorporat rămân accesibile ca preț dar performanța nu diferă sesizabil de cea a soundbar-urilor fără subwoofer. Iar în final, sistemele cu subwoofer separate oferă cea mai bună performanță și calitate audio, dar sunt puțin mai scumpe.

Sfatul nostru dacă doriți ceva satisfăcător dar mai de buget este să alegeți un soundbar cu subwoofer încorporat, iar dacă calitatea audio primează să mergeți pe varianta cu subwoofer separate, wireless (pentru conveniență). Este simplu să faceți soundar compari atunci când știți ce priorități aveți.

Ce trebuie să știți legat de conexiuni

Soundbar-urile vin cu o gamă variată de conexiuni, pentru a permite conectarea la televizor, alte dispozitive și chiar la servicii de streaming. Vom analiza puțin fiecare tip de conexiune pentru a vedea ce avantaje și dezavantaje aduc.

Conexiune optică

Acest tip este una din cele mai simple și de încredere conexiuni disponibile. Permite conectarea directă la televizor prin simpla introducere a cablului în portul optic. Dar, acest tip de conexiune este limitat, și nu poate “duce” un semnal mai mare de 5.1. Asta înseamnă că nu suportă sisteme cum ar fi Dolby, DTS sau stereo, necesare pentru un audio surround.

Conexiune HDMI și HDMI ARC

Acest tip de conexiune este mai modern și versatil decât cea optică, făcându-l ideal pentru soundbar-urile cu mai multe canale. Instalarea este la fel de simplă ca în cazul conexiunilor optice, nefiind nevoie decât să băgați cablul HDMI în portul ARC (audio return channel) al televizorului. Versatilitatea aecestei conexiuni se traduce în buna suportare a formatelor Dolby Digital, Dolby Atmos, Dolby True HD, DTS și DTS:X care oferă o experiență audio mai inedită și un sunet cât mai aproape de realitate.

Conexiuni wireless

Bluetooth

Foarte multe soundbar-uri modern vin cu Bluetooth încorporate pentru a facilita transmiterea fișierelor audio de pe alte dispozitive (telefon, tabletă, PC) pe soundbar. Este foarte utilă deoarece permite streaming direct și rapid, fără să fie nevoie de conexiune la internet, cabluri sau USB-uri.

Wi-Fi

Soundbar-urile cu WI-Fi permit conectarea la rețeaua locală de internet, ceea ce oferă o multitudine de posibilități pentru utilizator. Puteți accesa servicii de streaming pentru muzică, podcast-uri, cărți audio și multe altele. Conectarea la rețea este simplă, ca la oricare dispozitiv cu Wi-Fi.

Canalele soundbar-urilor – ce înseamnă 2.0, 3.1, 5.2?

Putem să ne gândim la canale ca fiind sursele individuale de unde “iese” efectiv sunetul. Majoritatea filmelor din ziua de astăzi oferă 5 canale diferite de audio integrate digital. Acestea sunt centru, stânga, dreapta și două în spate (unul stâng și unul drept). Soundbar-urile funcționează pe o gamă variată de canale, reprezentate prin numere cum ar fi 5.1 sau 2.0. Ca să punem numerele în context, haideți să discutăm pe exemple.

Dacă un soundbar are 2.0 canale, asta înseamnă că vine cu 2 difuzoare, unul drept și unul stâng și niciun subwoofer. Un soundbar 3.1 are 3 difuzoare, unul stâng unul central și unul drept, plus un subwoofer. Un dispozitiv cu 5.1 canale înseamnă că are câte un difuzor pentru fiecare canal audio de bază (stânga, dreapta, centru și două în spate) plus un subwoofer. În cazul soundbar-urilor cu mai mult de cinci canale, apare elementul surround. Un sistem cu 7 canale are cele 5 difuzoare de bază plus două pentru informația surround în spate.

Ca să recapitulăm, primul număr din secvența canalelor face referire la numărul tradițional de canale audio integrate. Idealul aici este 5 sau mai mult. Al doilea număr arată dacă există sau nu un subwoofer integrat. 7.1 înseamnă deci un sistem surround cu subwoofer. Totuși, există și sisteme care au un al treilea număr, de exemplu 5.1.4 cum este cazul modelului JBL Bar 9.1 de pe lista noastră. Acest al treilea număr este specific sistemelor cu Dolby Atmos și reprezintă difuzoarele din unitate care emit sunet în sus, pentru un audio tridimensional. Acest tip de soundbar care are difuzoare ce transmit audio-ul în sus funcționează cel mai bine în camerele cu tavan drept, făcut din materiale care reflectă sunetul.

Cu cât un sistem are mai multe canale cu atât oferă o experiență mai captivantă și unică, ceea ce se va simți totuși și la soundbar pret.

Difuzoare active și pasive – ce să aleg?

Soundbar-urile pasive nu au un amplificator încorporat, ceea ce înseamnă că au nevoie de unul extern sau de un receiver pentru a funcționa. De asemenea acestea necesită conexiuni tradiționale prin cabluri. Din punctul acesta de vedere sistemele pasive pot părea mai greu de utilizat dar, acestea tind să aibă și difuzoare mai calitative, ceea ce se traduce printr-o performanță mai bună.

Soundbar-urile active au atât un amplificator integrat cât și un procesor de canale care poate separa audio-ul în difuzoarele corespunzătoare din sistem. Această variantă include tot ce aveți nevoie, este ușor de instalat și permite conectarea wireless a unui subwoofer, de exemplu.

Sistemele cu difuzoare active sunt opțiunea convenientă din punctul de vedere al instalării și folosirii, perfectă și pentru cei care vor un raport calitate-preț satisfăcător. Dar, pentru cei care pun calitatea pe primul loc și vor un audio demn de sălile de cinema, sistemele cu difuzoare pasive sunt de preferat.

Funcții adiționale

Soundbar-urile vin cu multe funcții adiționale pentru a satisface o gamă cât mai vastă de nevoi pe care le-ar putea avea un utilizator.

Alexa

Soundbar-urile compatibile cu Amazon Alexa permit controlarea prin comenzi vocale, ceea ce face experiența de utilizare “hands-free” și permit includerea sistemului audio în interfața mai vastă a caselor inteligente. Modelul Sonos Beam de pe lista noastră este singurul care vine cu această funcție încorporată, permițând streaming-ul direct de pe telefon, tabletă, laptop sau de pe servicii ca Spotify, Audible și multe altele.

Google Assistant

Aceasta este versiunea Google a serviciului Amazon discutat mai devreme. Sonos Beam vine și cu această funcție, oferind astfel utilizatorului posibilitatea de a alege sistemul preferat. Ca și funcționalitate Google Assistant este identic cu Alexa permițând streaming de oriunde plus controlul vocal prin care puteți face și alte lucruri cum ar fi să setați alarme, să aflați vremea sau știri, să închideți și deschideți televizorul folosind comenzi specifice și multe altele.

Funcții Smart

Unele soundbar-uri vin cu funcții smart care, pe de o parte fac experiența utilizatorului mai ușoară și plăcută, iar pe de altă parte pot transforma un televizor obișnuit într-unul Smart. În cazul soundbar-urilor, majoritatea funcțiilor smart sunt focusate pe oferirea opțiunilor de streaming în special a muzicii prin servicii cum ar fi AirPlay2 și Spotify dar și a altor fișiere audio prin servicii tip Chromecast. Desigur, ca funcții smart putem include și controlul vocal, încorporând astfel cele două categorii separate menționate mai sus. Pentru un utilizator, aceste funcții oferă libertatea de streaming și versatilitate, nemaifiind limitat de posibilitățile vechiului televizor.

Control prin telecomandă

Deși majoritatea soundbar-urilor pot fi controlate prin telecomanda obișnuită a televizorului, unele modele vin și cu o telecomandă proprie care se presupune că facilitează folosirea. Însă, mulți utilizatori consideră această funcție ca fiind un exces și nu o necesitate deoarece controlul prin telecomanda televizorului este identic.

Display frontal

Unele modele de soundbar, cum ar fi SL5Y de la LG, vin cu un display frontal care are rolul de a oferi informații utile legate de setări, volum și multe altele, ceea ce pot îmbunătăți experiența de utilizare. Deși poate părea ceva irelevant, mulți împătimiți ai tehnologiei consideră această funcție extrem de utilă în special dacă aveți un sistem mai complex cu multe funcții și elemente adiționale, cum ar fi un subwoofer separat, ce necesită calibrare.

Ce ar trebui să luați în considerare înainte să cumpărați un soundbar?

Înainte să faceți o decizie finală, ar trebui să luați în considerare următoarele întrebări pentru a vă asigura că veți alege produsul care se va plia perfect pe nevoile dumneavoastră.

Ar fi un sistem home cinema o opțiune mai bună?

Dacă aveți spațiu, cunoștințele necesare pentru a instala și configura un sistem home cinema și aveți și un buget considerabil, atunci soundbar-urile nu sunt alegerea potrivită pentru dumneavoastră. Aceste sisteme audio simple sunt recomandate celor care nu au mult spațiu la dispoziție și care pun pe primul loc prețul și ușurința instalării.

De câte canale veți avea nevoie?

Aici depinde foarte mult ce prioritizați. Dacă doriți o experiență audio ca la cinema cu sunet surround și o calitate fără cusur atunci, după cum am mai menționat în acest articol, numărul canalelor contează. Cu cât un soundbar are mai multe canale cu atât performanța va fi mai impresionantă. Dacă în schimb nu doriți decât o îmbunătățire a audio-ului actual al televizorului, atunci un soundbar cu mai puține canale (chiar și 2) și un subwoofer (încorporat sau separat) va fi suficient.

Unde veți pune soundbar-ul?

Plasarea contează foarte mult atunci când vorbim de propagarea sunetului. Dacă vreți să îl puneți în fața televizorului atunci trebuie să optați pentru un model mai compact, care nu va bloca semnalul telecomenzii. În cazul în care spațiul este o problemă, puteți oricând folosi un suport pentru a-l monta unde vă este mai convenabil. Totuși, dacă doriți să îl montați pe perete, deasupra televizorului, trebuie să vă țineți cont este indicat ca soundbar-urile să nu se afle mai sus decât înălțimea medie a unei persoane, pentru că acestea trebuie să fie undeva la nivelul urechii ca să ofere cea mai bună performanță.

Aveți nevoie de funcțiile adiționale?

Conectivitatea wireless și funcțiile smart sunt utile și au un impact mare asupra experienței utilizatorului, dar, în același timp trebuie să recunoaștem că nu sunt chiar esențiale. Sunt conveniente însă, dacă tot ce vă interesează este calitatea audio atunci puteți opta pentru modelele mai simple la capitolul funcții dar cu un număr impresionant de canale și un subwoofer puternic.

Cât de importantă este calitatea sunetului?

Sounbar-urile premium constă mai mult dar au capacitatea de a citi formaturi audio mai calitative cum ar fi cele Dolby Atmos și DTS, care oferă un sunet dinamic și captivant și o experiență de vizionare memorabilă. Dacă calitatea este pe primul loc pentru dumneavoastră, atunci mergeți pe sistemele versatile, cu multe canale și funcții audio încorporate, cum ar fi JBL Bar 9.1 sau chiar Yamaha YSP-2700 din topul nostru.

Concluzie

În acest articol v-am prezentat un soundbar compari al celor mai bune modele de pe piață, am explicat în ce constă acest sistem, cum funcționează, ce tipuri există pe piață, cum descifrăm numerele care le însoțesc, cu ce tipuri de conexiuni și funcții vin și am vorbit pe larg despre diferite aspecte care influențează procesul decizional. De asemenea, am oferit sfaturi despre cum să vă dați seama ce funcții și opțiuni contează cel mai mult pentru dumneavoastră, ca să puteți astfel face cea mai bună alegere.

Sperăm că articolul nostru v-a răspuns la toate nelămuririle și v-a ajutat să restrângeți lista de potențiali “candidați.” Spor la cumpărături!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 18 In medie: 4.4
Back to top button