Sounbar-uri cu fir versus wireless

Pentru cei care pun calitatea audio-ului pe primul loc, problema ”fir versus wireless” obișnuia să aibă o soluție extrem de simplă. Nimeni nu credea că un soundbar wireless va atinge vreodată performanțele sistemelor cu fir, dar, tehnologia a avansat rapid iar acum modelele fără fir au început să devină din ce în ce mai populare. Haideți să analizăm împreună ce s-a schimbat și care sunt avantajele și dezavantajele ambelor tipuri de boxe.

Calitatea sunetului – este vreo diferență?

Diferența de calitate propriu-zisă dintre un soundbar wireless și unul cu fir obișnuia să apară din cauza bagajului mare de date electrice. Era mai simplu ca transferul să se facă prin intermediul unui fir decât printr-un semnal wireless, iar cu cât mai multe date sunt transmise cu atât sunetul este mai fidel. În zilele noastre, semnalul WiFi a evoluat forte mult, fiind acum capabil să suporte cantități uriașe de date. Chiar dacă boxele cu fir tind să fie mai calitative din punct de vedere al materialelor din care sunt confecționate, calitatea unui audio wireless nu este deloc departe de cea a sistemelor cu fir.

În concluzie aici, dacă ar fi să comparăm la momentul actual două sisteme audio din aceeași categorie de preț, unul cu fir și unul fără, o persoană obișnuită nu ar putea sesiza diferența dintre cele două.

Factori care pot influența calitatea sunetului

Am menționat deja că boxele cu fir tind să fie făcute din materiale mai calitative, ceea ce le permite să ofere un sunet calitativ spre deosebire de difuzoarele wireless care tind să pună accentul pe alte lucruri cum ar fi versatilitatea. Însă mai sunt și alti factori care pot altera calitatea sunetului. Un element important este acustica camerei în care se află boxa. O camera mare cu tavan înalt va necesită folosirea unei boxe mai impresionante dacă doriți un sunet decent. De asemenea, o boxă masivă într-o camera mica ar putea oferi un sunet prea puternic, trecând ușor spre bariera neplăcutului.

Alți factori demni de luat în considerare sunt puterea și volumul boxei în sine. Boxele puternice vor oferi un sunet mai pregnant, potrivit pentru filmele de acțiune și muzica rock, iar alegerea tentă a volumului potrivit garantează o experiență audio plăcută. Și nu în ultimul rând, existența unui subwoofer își spune cuvântul. Un difuzor cu subwoofer oferă un bass mai puternic, care completează frumos gama audio a boxei, oferind o performanță mai bună decât cele fără subwoofer.

Toți acești factori trebuie luați în considerare pentru fiecare boxă în parte, indiferent dacă este cu sau fără fir.

Boxele cu fir – avantaje și dezavantaje

Boxele cu fir sunt alegerea tradițională și vin cu o varietate impresionantă de puncte forte dar și cu câteva minusuri importante.

Avantaje

Cel mai mare avantaj al boxelor cu fir este controlul sporit asupra audio-ului. Spre deosebire de sistemele wireless care vin cu amplificator și convertor încorporate, sistemele fără fir permit personalizare acestora în funcție de nevoi și posibilități. Aceste două componente au un impact enorm asupra calității sunetului și faptul că puteți face o alegere informată contează. Un alt avantaj important este stabilitatea conexiunii care nu variază în funcție de distanța la care se află celelalte componente. Sunetul va fi același chiar dacă sistemul principal se află într-o camera iar o boxă a acestuia se află în alta.

De asemenea, aici trebuie să notăm ușurința de instalare și utilizare a soundbar-urilor cu fir. Nu trebuie decât să conectați câteva fire și sunteți gata de film sau de un concert privat. Poate cea mai bună parte a boxelor cu fir este că oferă toate avantajele amintite anterior la un preț mai accesibil decât al sistemelor wireless, ceea ce este greu de ignorat.

Dezavantaje

Cel mai mare dezavantaj al sistemelor cu fir este simpla existență a firelor. Cu un astfel de sistem, veți avea inevitabil fire împrăștiate peste tot prin casă, ceea ce poate fi atât enervant cât și neplăcut din punct de vedere estetic. Totuși, un alt dezavantaj pe care nu mulți îl iau în considerare este atenția special care trebuie acordată compatibilității elementelor. Dacă difuzoarele și amplificatorul nu sunt compatibile (adică nu au același nivel de putere) veți întâmpina probleme tehnice care pot duce în cel mai rău caz la deteriorarea boxelor.

Boxele wireless – avantaje și dezavantaje

Boxele wireless sunt modern, versatile și compacte, potrivindu-se fără problemele în orice încăpere. La fel ca și modelele clasice, acestea vin cu plusuri și minusuri notabile.

Avantaje

După cum sugerează și numele acestora, sistemele wireless nu folosesc fire pentru a se conecta la unitatea principală. Un modul bluethoot audio sau un sistem audio WiFi se folosesc de semnale wireless puternice pentru a transmite sunetul, eliminând complet dezordinea cauzată de multitudinea firelor. De asemenea, aceste sisteme permit conectarea mai multor elemente la un loc, oferind un sunet surround mai autentic și imersiv potrivit pentru experiențe tip “cinema acasă”.

Dezavantaje

Dacă boxele cu fir lăsau alegerea amplificatorului și a convertorului în seama utilizatorului, cele wireless vin cu componente încorporate care nu pot fi schimbate. Pachetele sunt standardizate iar controlul efectiv asupra calității audio este limitat. O altă problemă importantă este stabilitatea conexiunii. Atât semnalul WiFi cât și cel Bluetooth poate pica la momente neașteptate, lăsând sistemul fără elemente importante. Stabilitatea conexiunii poate fi afectată și de barierele fizice cum ar fi pereții sau obiectele prin care semnalul trebuie să treacă pentru a ajunge din unitatea principală la boxe și invers.

Toate acestea fiind spuse, mai există un alt dezavantaj de care trebuie să fiți conștient și anume prețul. Sistemele wireless sunt mai scumpe decât cele cu fir, chiar dacă prețul ridicat vine la pachet cu anumite funcții și caracteristici care fac toți banii.

Concluzie

Deci, care este alegerea cea mai bună, cu sau fără fir? Răspunsul variază în funcție de dorințele și nevoile fiecăruia. Sistemele cu fir sunt de nădejde și oferă un control sporit asupra calității audio, chiar dacă vin la pachet cu o multitudine de cabluri. Sistemele fără fir sunt moderne și performante, reușind să ofere experiențe audio inedite atâta timp cât aveți o rețea WiFi stabile și la plasați în locuri optime.

Dar, țineți minte că diferența de calitate dintre cele două sisteme nu este atât de majoră cum a fost cândva. Astfel, alegerea corectă este cea care se pliază cel mai bine pe nevoile și bugetul dumneavoastră.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 0 In medie: 0
Back to top button