Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.
Cel mai bun pedometru 2024
Actualizări de conținut:
Am analizat recent aceste produse și ne menținem în continuare alegerile de pe lista noastră. Verificăm și actualizăm în permanență listele create, astfel încât să ai garantat cele mai bune opțiuni din care să alegi.
Societatea modernă pune din ce în ce mai mult accentul pe automatizarea mișcării, așa că, atunci când ai nevoie să găsești cea mai bună soluție pentru a combate una dintre bolile secolului XXI, mersul pe jos este în topul recomandărilor specialiștilor. Operațiunea de măsurare pași trebuie să îi preocupe nu doar pe cei cărora medicul le-a recomandat să facă mișcare în fiecare zi, ci și pe cei care sunt activi, au o atitudine sportivă și care pot află mai multe informații folositoare despre numărul de pași pe care îi realizează atunci când aleargă sau merg. În situația în care chiar trebuie să faci un anumit număr de pași zilnic, singurul dispozitiv care te poate ajută să măsori în mod corect este pedometrul.
Ce este un pedometru?
Pentru situațiile din viață în care este nevoie de o contorizare exactă a pașilor pe care îi facem, nu există un instrument mai util decât această invenție care își are originea în Japonia anilor ’60. Acest dispozitiv electronic inteligent, care îi oferă utilizatorului multiple opțiuni de măsurare atât a numărului de pași făcuți într-un anumit interval de timp (funcția principală), cât și alte date și informații legate de activitatea desfășurată (funcții secundare), precum numărul de calorii care au fost consumate în timpul procesului de mers pe jos sau al alergării, distanța parcursă și exprimată în kilometri sau viteza cu care te deplasezi.
Desigur, în cazul unui pedometru digital avansat, care este dotat cu extra-funcții, putem beneficia chiar și de o analiză grafică a modului în care a fluctuat intensitatea pașilor și care este cel mai bun nivel al dinamicii mișcării. Indiferent de modelul în care este disponibil acest dispozitiv, pentru persoanele cărora le-a fost recomandat de către medic să facă mișcare, care urmează cure de slăbit în care este inclus și sportul, dar și pentru orice sportiv sau iubitor al sportului, pedometrul nu trebuie să lipsească din echipamentul destinat mișcării zilnice.
Cum funcționează pedometrele?
Contează foarte mult modelul în care disponibil pedometrul, pentru că, în funcție de acesta îi este stabilită și funcționalitatea. De exemplu, în cazul unui pedometru alergare, acest instrument se poate monta direct pe încălțăminte, ceea ce îi permite să efectueze un calcul instant al numărului de pași, bazându-se pe senzorii de mișcare integrați în dispozitiv. În cazul unui pedometru clasic, acesta este disponibil sub forma unui ceas sau a unei brățări, care, fie că își ia datele despre numărul de pași cu ajutorul senzorilor integrați, fie se calculează numărul de pași pe baza datelor furnizate de către utilizator, care introduc o cifră echivalentă unui pas (de exemplu, un pas mare poate însemna un metru).
Cu toate ce există o mulțime de aplicații dezvoltate pentru telefoanele inteligente și care nu au costuri pentru utilizare, acestea nu pot concura în ceea ce privește eficiența și calitatea informațiilor furnizate cu un pedometru tradițional. În plus, prețul unui pedometru ceas nu este atât de ridicat (aproximativ 50-150 Lei), această caracteristică fiind dublată de prezența unui accesoriu care arată foarte bine în orice configurație de alergare sau mers pe jos. De aceea, dacă îți dorești un instrument sigur, precis și care să îți ofere maximul de informații despre numărul pașilor pe care îi faci în fiecare zi, te poți baza oricând pe ajutorul unui pedometru.
Dimensiunile medii ale pedometrelor
În funcție de model (dacă are un display mai mare sau mai mic, dacă este tip ceas pedometru sau brățară de fitness), pedometrele au o lungime de maxim 8 centimetri, în acest caz afișajul având maxim 3-4 centimetri. În ceea ce privește lățimea, acesta nu este mai mare de 4 centimetri, iar greutatea este cuprinsă, de obicei între 25 și maxim 100 de grame. De altfel, un astfel de instrument nu trebuie să ocupe foarte mult spațiu, iar ultimele tehnologii integrate permit obținerea unor pedometre care se bazează în mod exclusiv pe senzori integrați, care au capacitatea de a prelua în mod automat datele din teren și de a le converti în informații utile pentru utilizator și care au dimensiuni foarte reduse.
Caracteristicile de design ale pedometrelor
Evoluția acestui dispozitiv de măsurare a început în anul 1965 atunci când inventatorii săi din Japonia au lansat primul model care avea o denumire ce înseamnă “dispozitivul de măsurare a 10,000 de pași” și care avea formă unui instrument de tip cronometru. Ulterior, designul acestui dispozitiv s-a îmbunătățit și a apărut ceasul pedometru, care mai apoi a fost urmat de brățara de tip pedometru, dar și de pedometrele pentru buzunar (cu aspectul unui walkman), de cele care se asemănau cu o pudrieră (care se desfăcea în două, pe una dintre fațete având un tabel cu un grafic al numărului de calorii arse în timpul mersului, iar pe cealaltă fiind afișate ora și numărul de pași efectuați, precum și alte informații) sau de cele dispozitive care sunt integrate ca funcții ale ceasurilor inteligente.
Cele mai recente modele de pedometru brățară sunt direct legate prin conectare Bluetooth cu telefoanele mobile inteligente, ceea ce le permite să interacționeze și să stabilească chiar și grafice complexe pentru optimizarea modului de mers sau de alergare, astfel încât să se ardă cât mai multe calorii în procesul de deplasare. Bazându-se pe ajutorul unor senzori extrem de bine calibrați, aceste dispozitive high-tech reușesc să se transforme în adevărate instrumente de măsurare cu precizie a pașilor pe care îi faci în fiecare zi și care îți vor indica numărul exact de kilometri pe care îi vei avea de parcurs data viitoare, când ieși la alergat sau la plimbare.
În ce situații se dovedesc a fi utile pedometrele?
Cu toții ne confruntăm cu o boală deosebit de periculoasă pentru sănătatea noastră generală și care nu poate fi combătută decât cu ajutorul unui pedometru calorii, care să ne indice cât de mult trebuie să ne deplasăm pentru a îndeplini recomandările doctorilor. Este îndeajuns să mergem 10,000 de pași zilnic (adică circa 8 kilometri) sau este suficient să facem mișcare timp de o jumătate de oră? Dar, câți pași putem parcurge în cele 30 de minute care trebuie alocate în fiecare zi pentru a ne menține într-o stare de sănătate trainică?
Un pedometru ieftin ne poate furniza toate aceste informații în cel mai simplu mod, astfel încât să fim mereu conștienți de cât de mult și bine ne mișcăm. Sau, putem opta pentru un pedometru modern, de clasă superioară, din generația high-tech, care, pe lângă funcțiile standard să ne ofere și multiple informații și grafice despre cum putem optimiza și maximiza modul de deplasare, astfel încât să avem parte de o reușită totală.
Indiferent de alegerea noastră, atunci când utilizăm un pedometru prețul pe care îl vom plăti ne va ajuta să reușim să ne bucurăm de o mulțime de avantaje atunci când:
- Mergem pe jos – regula celor 30 de minute/10,000 de pași zilnic este una dintre formulele esențiale pentru menținerea organismului uman într-o stare de sănătate echilibrată, așa că, atunci când utilizăm un astfel de instrument vom știi exact care este distanța parcursă, precum și numărul de pași și kilometri
- Alergăm și facem sport – putem utiliza un pedometru cu senzori pe care să îl atașăm de încălțămintea de alergare sau unul pe care să-l montăm la încheietura piciorului sau a mâinii. În acest mod vom primi informații în timp real despre nivelul nostru de performanță și ne vom putea baza pe date precise care să ne ajute în modul nostru de alergat
- Ne-am propus să slăbim – un astfel de instrument ne va fi de folos pentru că vom afla date importante despre numărul caloriilor arse în procesul de deplasare, ceea ce ne va ajuta să conștientizăm dacă ne-am atins sau nu obiectivul propus pentru runda respectivă
- Suntem suferinzi de o anumită boală – în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet sau care au un grad sporit de risc de obezitate, mersul pe jos nu doar că ajută la îmbunătățirea stării de sănătate, dar reprezintă și o modalitate de relaxare mentală, așa că având un pedometru la dispoziție vei știi exact care este numărul de pași/kilometri parcurși
Bucurați-vă de o brățară pedometru sau de una ceas ori de un dispozitiv de montat pe încălțările de sport și care măsoară numărul pașilor și o să aveți o sănătate de fier pentru tot restul vieții dacă faceți mișcare în mod contorizat!
Cum trebuie ales pedometrul perfect pentru nevoile tale?
Alegerea unui astfel de instrument se va face în funcție de nevoile fiecăruia și de tipul de activitate pe care intenționezi să o prestezi (pentru activități care nu necesită analize și grafice a evoluției modului de deplasare este recomandat un pedometru care nu are un preț foarte ridicat, în timp ce pentru activități care sunt o rutină zilnică – în cazul unui sportiv sau a unei persoane care necesită astfel de date pentru a monitoriza activitatea de zi cu zi- este necesar un aparat care să beneficieze de cât mai multe funcții suplimentare). Dincolo de criteriul utilității, în cazul unui pedometru prețul trebuie să fie corelat cu nivelul de intensitate al folosirii de către utilizator, dar și cu alte funcții, precum:
- Acuratețea și eficiența măsurătorilor – o monitorizare completă se bazează pe o serie de indicatori care sunt de folos în realizarea unei cât mai eficiente mapări a modului de dezvoltare a programului zilnic de alergare/mișcare. Prezența senzorilor de precizie superioară care sunt încorporați în sistemul de detectare a mișcărilor efectuate de către utilizator oferă această facilitate, așa că un pedometru de calitate o să trebuiască să prezinte astfel de facilități
- Nivelul de autonomie a acumulatorului – fiind vorba despre un dispozitiv care se bazează pe utilizarea unui acumulator, acesta trebuie să beneficieze de un nivel de durabilitate extins, care să îi permită să fie utilizat în diverse medii fără să se descarce rapid
- Ergonomia și designul – dacă la început aceste pedometre nu erau atât de compacte și ergonomice, odată cu evoluția tehnologică, designul lor s-a modificat complet, iar acest lucru este evidențiat de calitatea finisajelor și liniilor modern, care se reflectă de asemenea și-n dimensiunile acestora
- Poziția în care este utilizat – primele modele și serii de astfel de pedometre trebuiau așezate într-o anumită poziție (de obicei, erau folosite plasate pe centură) pentru a furniza datele necesare la un nivel de precizie cât mai ridicat, dar în cazul celor mai recente aparate, acestea nu mai sunt condiționate de o anumită poziționare. Totuși, trebuie să ții cont de poziția pentru care a fost destinat prin proiectare, pentru că, de exemplu, un instrument care este destinat a fi utilizat pe încălțăminte nu poate fi utilizat pe mână sau pe un alt loc
- Prezența funcțiilor adiționale – acestea au rolul de a oferi un plus de informații care contribuie la creionarea unei situații cât mai relevate pentru utilizator, dar și îndeplinesc atribuții de localizare, de identificare a celui mai bun traseu de urmat sau de indicare a diferitelor moduri de antrenament ori de monitorizare și analizare a calității perioadei de odihnă, etc
- Prețul aparatului – în cazul unui pedometru brățară prețul va fi diferit de unul care are funcțiile standard, dar, nu uită să manifești maximul de atenție și la utilitatea acestor funcții
Având în vedere aceste aspecte, cu siguranță că o să poți identifica unele dintre cele mai avantajoase modele dintre care să alegi pedometrul perfect pentru nevoile tale.
Sfaturi pentru utilizarea pedometrelor
Atunci când folosești un pedometru trebuie să ai în vedere câteva sfaturi pe care să le urmezi:
- Setează întotdeauna pedometrul în funcție de parametrii proprii, iar nu de cei din fabricație pentru a beneficia de informații precise
- Dacă ești o fire sportivă și care face sport în mod constant alege un pedometru care să aibă o capacitate de stocare a datelor cât mai sporită
- Setează pasul atât pentru modul de mers, cât și pentru cel de alergare ținând cont de faptul că în alergare, mărimea pasului este mai mare
- Alege întotdeauna un pedometru care să fie multifuncțional și care să îți furnizeze o gamă cât mai variată de informații
Pedometrul este un instrument care este util într-o varietate de situații, în special în cazul persoanelor care fac mișcare în mod regulat și care își doresc să aibă parte de date cât mai corecte despre activitatea lor. Alege-ți dispozitivul raportându-te la nevoile tale și nu la preț (de exemplu, în cazul unui ceas pedometru prețul este mai ridicat decât în cazul unuia standard, cu minimul de dotări), pentru că numai astfel o să ai parte de avantajele pe care ți le dorești. Indiferent de alegerea ta în privința tipului de aparat, important este să îți achiziționezi un pedometru pentru că este extrem de util pentru orice persoană care face mișcare!