Mirrorless sau DSLR – care este diferența?

Dacă sunteți un fotograf profesionist, cu ani de experiență în domeniu, atunci această dilemă ”mirrorless vs dslr” poate părea ciudată. Adevărul este că, cu câțiva ani în urmă când aparatele foto mirrorless erau încă la început de drum, nu se gândea nimeni că vor ajunge vreodată la același nivel cu fiabilele DSLR-uri sau că lumea fotografiei va începe să favorizeze acești noi veniți. Totuși, tehnologia avansează rapid, iar, din anul 2018 când au apărut pe piață obiective full frame pentru aparatele foto mirrorless, a devenit din ce în ce mai greu să găsim o soluție finală pentru această problemă.

Care e diferenta dintre mirorrless si dslr și care opțiune oferă fotografii mai calitative? Haideți să aflăm împreună răspunsurile la aceste întrebări privind puțin partea tehnică a lucrurilor și făcând câteva comparații practice.

Ce este un aparat foto DSLR?

Un aparat foto dslr este o camera care se folosește de principiile clasice ale opticii pentru a capta imaginea dorită. Este dotată cu o oglindă interioară care poate direcționa lumina care intră prin obiectiv în sus către vizorul optic sau în jos către senzorul de imagine al aparatului. În prima situație reflexia permite vizualizarea subiectului prin vizorul optic al camerei iar în a doua oglinda este ridicată (atunci când apăsăm pe declanșator) pentru a lăsa lumina să ajungă la senzorul de imagine, proces prin care poza este efectiv captată. Deoarece au această oglindă interioară, aparatele dslr sunt mari și voluminoase, însă vizorul optic le fac foarte practice din punctul de vedere al autonomiei bateriei.

Ce este un aparat mirrorless?

Dacă aparatele dslr foloseau o oglindă interioară pentru a redirecționa lumina către vizor și senzorul de imagine, o mirrorless camera nu are nevoie de asemenea element optic. În cazul acestor aparate, senzorul de imagine este mereu expus la lumina care intră prin obiectiv, iar o previzualizare a imaginii finale vă este pusă la dispoziție printr-un vizor electronic, care este de obicei un ecran LCD. Deoarece mecanismul lor interior este mai simplu, aparatele mirrorless sunt compacte și portabile. De asemenea, vizorul electronic oferă avantajul unei previzualizări realiste a rezultatului final chiar dacă aceasta vine la schimb cu consumul mai rapid al bateriei.

DSLR vs mirrorless

Pentru a oferi o imagine de ansamblu cât mai clară despre punctele forte și limitările fiecărui tip de camera, în rândurile următoare vom face câteva comparații simple ale caracteristicilor și funcțiilor acestora.

 

Mărime și greutate

După cum am mai menționat deja, DSRL-urile sunt mai mari și robuste deoarece au mai multe componente interioare decât o mirrorless camera. Dacă lucrați pe teren, în condiții externe mai dure, durabilitatea DSLR-ruilor este un atu greu de ignorat, chiar dacă nu sunt la fel de portabile ca rivalele sale. Însă camerele mirrorless rămân mai ușor de manevrat iar pe viitor producătorii doresc să lucreze pe partea de durabilitate pentru a le face mai potrivite pentru ședințele foto pe teren.

Autonomia bateriei

Din punctul de vedere al autonomiei bateriei, DSLR-urile sunt mai economice. Fiind dotate cu un vizor optic acestea consumă bateria doar când declanșatorul este apăsat spre deosebire de aparatele mirrorless cu vizor electronic. De asemenea, mărimea DSLR-urilor permit integrarea unei baterii mai mari, ceea ce reprezintă un avantaj pentru deplasări. Mărirea autonomiei bateriei este un alt element pe lista de viitor a producătorilor de camere mirrorless, dar la momentul actual design-ul compact le este potrivnic.

O notă aici este că la partea de video, ambele tipuri de camera au consum similar.

Calitatea imaginii

Aspectul final al pozei ține foarte mult de tipul de senzor de imagine cu care este dotată camera. Senzorii de imagine pot fi full frame sau crop. Senzorii full frame sunt mari, necesitând și obiective mari și oferă un cadru standard de 35 mm (24mm x 36mm) considerat complet în lumea fotografică și cinematografică. Altfel, pozele făcute cu sensor full frame sunt considerate a fi de o calitate superioară, cu detalii clare și culori vibrante. Senzorii crop sunt mai mici și oferă o imagine “tăiată” comparativ cu standardul de 35 mm. Dar aceștia sunt mai accesibili ca preț vin cu multiplicatori, asigurând totuși o calitate decentă a imaginii și făcând camerele cu sensor crop să fie alegerea ideală pentru fotografiile sportive sau naturale.

Deși am fi tentați să spunem că aparatele foto DSLR oferă imagini mai calitative datorită senzorilor full frame cu care sunt dotate, calitatea ține foarte mult și de alte aspect cum ar fi expunerea și tehnica fotografului. Astfel, chiar dacă multe camere mirrorless vin cu senzori crop, pot oferi totuși o calitate a imaginii cel puțin egală cu standardul DSLR-urilor, alegerea fiind aici una de preferință mai mult decât de performanță.

Calitatea video

Calitatea video este dată de mulți factori cum ar fi rezoluția și viteza camerei (exprimată în FPS). De exemplu, o rezoluție 4k cu o viteză de 60 FPS garantează o filmare incredibilă ca detalii cu mișcări fluide, iar aceste caracteristici nu sunt exclusive niciunui tip de aparat. Dar alte elemente cum ar fi stabilizarea imaginii și tipul de autofocus contează foarte mult. Dacă stabilizarea poate fi rezolvată cu folosirea unui trepied, autofocusul vine cu aparatul.

Viteza focalizării automate

DSLR-urile au de obicei focalizare automată cu contrast, care este cea mai simplă și exactă dar și cea mai înceată. Aceasta funcționează comparând diferența de contrast dintre pixeli, motorul mutând focalizarea până când contrastul dintre margini și restul imaginii este optim. Distanțele de focalizare sunt comparate de mai multe ori pentru a găsi acest punct optim, de aici venind și viteza limitată a acestora. În schimb, camerele mirrorless vin cu autofocus cu detecție de fază iar senzorul lor de focalizare este încorporat celui de imagine, asigurând exactitatea și viteza. Ca funcționalitate, la detecție lumina este împărțită în mai multe grupuri rezultând mai multe imagini care sunt comparate între ele până se obține alinierea perfectă.

Previzualizarea imaginii

Practic vorbind, doar o cameră mirrorless oferă o previzualizare reală a rezultatului final, deoarece prin vizorul electronic al acesteia vedeți subiectul așa cum îl “vede” și aparatul. Prin vizorul optic al DSRL-urilor, subiectul apare ca și cum l-ați vedea cu ochiul liber și nu neapărat cum va fi transpus pe film. Din acest punct de vedere, camerele mirrorless oferă posibilitatea ajustării instantanee în funcție de compoziția dorită.

Stabilizarea imaginii

Stabilizarea este importantă pentru obținerea unui rezultat final clar și fără cusur, dar la această categorie nu putem spune că un tip de aparat excelează. Stabilizarea poate fi încorporată în cameră, permițând folosirea funcției indiferent de obiectiv sau în obiective, varianta mai costisitoare. Ambele vin cu avantaje și dezavantaje și indiferent cât de performante sunt, pentru subiecte în mișcare tot va fi nevoie de o stabilizare fizică (un trepied sau gimbal) pentru a asigura claritatea.

Obiective și accesorii

Dacă înainte putem spune că aparatele mirrorless aveau o gamă limitată de obiective și accesorii compatibile, acum lucrurile s-au mai echilibrat. Desigur, camerele DSRL sunt de mai mult timp pe piață și asta se traduce prin pachete specializate de obiective și accesorii, în funcție de cât de experimentat este fotograful. Dar aparatele mirrorless câștigă încet teren și în această categorie.

Concluzie

Știu că în punctele de mai sus nu am comparat cele două tipuri de aparate foto în toate categoriile posibile ci ne-am axat mai mult pe lucrurile care contează cum ar fi performanța, folosirea și funcțiile și caracteristicile pe care le oferă. În final, răspunsul la întrebarea ”DSRL sau mirrorless?” diferă de la persoană la persoană.

Realistic vorbind un best entry level dslr și un aparat mirrorless de buget oferă o calitate a imaginii asemănătoare iar lucrurile stau la fel în cazul camerelor premium. Sigur, fiecare au avantaje și dezavantaje în categoriile mărime, manevrabilitate, autonomie și utilizare, dar performanța efectivă este, cel puțin la momentul actual, identică. Există o oarecare tendință spre trecerea la mirrorless dar momentan acestea mai au nevoie de îmbunătățiri pentru a “detrona” odată și pentru totdeauna DSRL-ul de nădejde.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 15 In medie: 4.3
Back to top button