Top 5 cele mai bune hote în 2024
Hotele de bucătărie, sau ventilatoarele de bucătărie, sunt indispensabile pentru a-ți proteja bucătăria de norii de aburi de gătit și pentru a alunga mirosurile de arsură și fumul. Dacă te-ai săturat de o bucătărie urât mirositoare și plină de ceață, o hotă de bucătărie este o investiție care merită din plin. Și cu prețuri începând de la doar 300 de Lei, nu ai nevoie de un buget fără margini pentru a profita de ea.
Experții noștri au testat mai multe hote de bucătărie pentru a le găsi pe acestea 5 care merită recomandate și pe care merită să-ți cheltuiești banii. Așadar, dacă vrei să faci o investiție inteligentă, iată care sunt cele mai bune hote de pe piață în acest moment.
Cele mai bune hote - comparația produselor
Actualizări de conținut:
Pentru că te apreciem în calitate de client, ne actualizăm în permanență listele de produse, pentru a-ți oferi cele mai bune variante la cele mai bune prețuri. Poți avea încredere în faptul că am verificat recent produsele de top.
Care este cea mai bună hotă?
Electrolux EFP60460OX
CEA MAI BUNA HOTA DE BUCATARIEPro
- Raport calitate/pret excelent
- Evacuare si Recirculare
- Filtru de carbon inclus
- 3 trepte de putere si capacitate de absorbtie mare
- Functionare silentioasa
Contra
- Face zgomot
Recenzia noastră
Electrolux EFP60460OX este un model de hota incorporabilă care ne-a atras atenția. Hota incorporabila telescopică este produsă în Suedia de fabricantul de electrocasnice Electrolux, unde în ultimii ani, a ajuns al doilea mare producător mondial de electrocasnice. Aparatul face parte din noua gamă de electrocasnice incorporabile propusă de Electrolux pentru piața europeană. Iar testele noastre ne-au dovedit că este cea mai buna hota de bucatarie.
Electrolux EFP60460OX este o hota incorporabilă foarte performantă, atât din punct de vedere energetic, cât și din cel al eficienței în a filtra aerul din bucătăria în care este instalată. In plus, aceasta este culisantă, astfel că în stadiu de inactivitate aproape ca nu-și va face simțită prezența din punct de vedere estetic. Datorită unei selectări uşoare şi simple a setărilor prin intermediul unor comenzi cu taste, această hotă este foarte uşor de controlat. Această interfaţă cu butoane moderne, oferă acces direct la functionarea hotei in bune conditii.
Acest model are un sistem de ventilaţie cu functie dubla, care extrage vapori uniform si eficient, producand o aerisire rapida şi uniformă. Are un consum energetic anul foarte redus, estimat la doar 44.1 kWh, motiv pentru care atinge cel mai înalt standard energetic pentru aceasta nișă, anume clasa A.
Electrolux EFP60460OX reprezintă una dintre cele mai performante hote incorporabile, comercializate la preturi accesibile. Cu o capacitate excelentă de absorbție, filtre eficiente și un aspect minimalist rafinat, aceasta hotă se va dovedi alegerea perfectă chiar și pentru bucătăriile foarte spațioase.
Specificații
- Tip hota Incorporabila telescopica
- Clasa energetica A
- Consum anual de energie 44.1 kWh
- Numar motoare 1
- Clasa eficienta iluminare D
- Lampa iluminare Da
- Filtru Carbon
- Clasa eficienta filtru grasime C
- Nivel zgomot minim (dB) 48
- Nivel zgomot maxim (dB) 66
- Capacitate de absorbtie minima (mc/h) 224
- Capacitate de absorbtie maxima(mc/h) 603
Verifică prețul
Bosch DFM064W50
A DOUA CEA MAI BUNĂPro
- Se instalează ușor
- Are performanțe foarte bune
- Este eficientă chiar și în bucătăriile mari
- Arată bine
Contra
- Este cam zgomotoasă
- Poate rugini rapid dacă nu este curățată gentil
Recenzia noastră
Hota bucatarie Bosch este o hotă incorporabilă care vine cu costuri mici de utilizare, chiar dacă aceasta a fost lansată în anul 2015. Modelul reușește să rămână în continuare în topul celor mai bune hote de bucătărie, motiv pentru care am inclus-o în clasament.
Dacă îți dorești o bucătărie aerisită, dar nu vrei să sacrifici aspectul acesteia, Bosch DFM064W50 poate fi alegerea perfectă. Hota măsoară 16.2 x 52.6 x 29 cm, dimensiuni destul de comune pentru o hotă, ceea ce înseamnă că se va potrivi cu siguranță și în bucătăria ta. Mai mult, hota este iluminată cu două lămpi cu halogen. Și, deși este încadrată în clasa de eficiență energetică C, consumul nu va fi mai mare de 70KW.
Capacitatea de absorbție a hotei este de până la 400 mc/h, folosindu-se de un singur motor, cu o putere nominală. Însă, ce trebuie să știi este că motorul are 3 trepte de putere: prima pentru a „trage” fumul de țigară, iar celelalte devin utile abia la gătit, când cantitatea de abur este semnificativ mai mare.
Deși hota de la Bosch are performanțe satisfăcătoare, nu ne place la aceasta că produce zgomot destul de iritant. Însă, dacă acest aspect nu te deranjează, atunci poți considera hota DFM064W50 o achiziție fiabilă.
Specificații
- Tip hota Incorporabila telescopica
- Clasa energetica C
- Consum anual de energie 66.3 kWh
- Numar motoare 1
- Clasa eficienta iluminare E
- Lampa iluminare Da
- Filtru aluminiu
- Clasa eficienta filtru grasime B
- Nivel zgomot minim (dB) na
- Nivel zgomot maxim (dB) 68
- Capacitate de absorbtie minima (mc/h) 280
- Capacitate de absorbtie maxima(mc/h) 400
Verifică prețul
Heinner CH-400
CEA MAI BUNA HOTA TELESCOPICAPro
- Filtrele de grăsime sunt ușor de curățat
- Este o hotă ieftină
- Are 2 motoare ce asigură o bună absorbție
- Are 2 ani garanție
Contra
- Design-ul său este clasic, nu este incorporabilă
- Este zgomotoasă
Recenzia noastră
Deși ieftină, hota de la Heinner, CH-400 este o hotă cât se poate de satisfăcătoare, care-și face treaba decent, având în vedere prețul plătit. Design-ul său nu aduce vreun plus estetic bucătăriei, fiind o hotă cât se poate de clasică, însă este eficientă și s-a dovedit în teste ca fiind un produs excelent.
Are o capacitate de absorbție medie, de 326,4 M3/H și dispune de 2 motoare, de câte 100 W. Acestea sunt puternice și fac față unei bucătării medii. Filtrele hotei Heinner CH-400 sunt metalice și au o bună eficiență în a reține grăsimile. În plus, acestea sunt ușor de demontat și de curățat, atât manual, cât și la mașina de spălat vase. Lumina este asigurată de 2 lămpi, de 40 W, ce fac față cu brio la orice sarcină de gătit.
În teste, hota s-a dovedit a fi cam zgomotoasă, intensitatea acustică fiind cuprinsă în intervalul 63-69 dB. Încă un minus al acesteia este faptul că nu dispune de dublă evacuare.
Cu toate acestea, hota convențională de la Hainner, CH-400 este o hotă cât se poate de tradițională, care face față mirosurilor și aburului dese. Este cea mai accesibilă variantă din această gamă de produse, iar producătorul oferă 2 ani garanție.
Specificații
- Tip hota Standard
- Clasa energetica C
- Consum anual de energie 57 kWh
- Numar motoare 2
- Clasa eficienta iluminare A
- Lampa iluminare Da
- Filtru Aluminiu
- Clasa eficienta filtru grasime C
- Nivel zgomot minim (dB) na
- Nivel zgomot maxim (dB) 71
- Capacitate de absorbtie minima (mc/h) 222
- Capacitate de absorbtie maxima(mc/h) 326
Verifică prețul
Bosch DFS067K50
CEA MAI BUNĂ HOTĂ PREMIUMPro
- Design modern și material antiamprentă
- Are o putere de absorbție mare
- Are 2 setări Turbo
- Are multe funcții utile
- Filtrele de grăsime se curăță imediat
- Nivelul de zgomot produs este redus
Contra
- Dacă se strică, repararea ei este greoaie
- Este scumpă
Recenzia noastră
Dacă ai în plan să-ți cumperi o hotă care să nu cedeze din primul an de la utilizare, atunci mergi pe mâna celor de la Bosch și alege hota DFS067K50. În absolut toate testele pe care le-am desfășurat, hota s-a dovedit a fi mai mult decât calitativă, oferind performanțe premium (la fel ca prețul).
Să discutăm, în primul rând, despre design. Aceasta are dimensiunile 38,5 x 52,4 x 29/45,5 cu o greutate de 12 Kg. Are în dotare elemente constructive telescopice, ce culisează pe orizontală. Recomandăm să montezi hota la o distanță de 55 cm de o plită electrică și 65 cm în cazul în care ai o plită pe gaz metan. Design-ul este unul modern, iar materialul este anti-amprentă, curățându-se foarte ușor. De asemenea, panoul de comandă are butoane senzitive poziționate frontal, cu control electronic.
Modelul de hotă are o tehnologie avansată de evacuare al aerului, consumând foarte puțin. Beneficiezi și de foarte multe funcții: aspirație, iluminare cu variator de putere, timer, senzor de aer, indicator cu resetare saturație filtre. Și ce ne-a plăcut foarte mult este că hota indică momentul în care este necesar curățarea filtrului anti-grăsimi sau schimbarea filtrului de cărbune.
Merită să menționăm și tehnologia Aer curat, care curăță timp de 10 minute la fiecare o oră aerul din bucătărie. Iar senzorul Eco Sensor determină calitatea aerului și ajustează viteza de aspirație în mod corespunzător. Ce să mai, o hotă cât se poate de inteligentă!
Dacă ai o bucătărie de 23-24 mp și vrei o hotă care să consume puțin, să nu facă mult zgomot (această hotă produce un zgomot de 40, 47 și 54 dB) și să ofere performanțe premium, considerăm că prin achiziționarea celei de la Bosch vei beneficia de o investiție pe termen lung.
Specificații
- Tip hota Incorporabila telescopica
- Clasa energetica B
- Consum anual de energie 41 kWh
- Numar motoare 2
- Clasa eficienta iluminare A
- Lampa iluminare Da
- Filtru inox
- Clasa eficienta filtru grasime B
- Nivel zgomot minim (dB) 40
- Nivel zgomot maxim (dB) 66
- Capacitate de absorbtie minima (mc/h) 310
- Capacitate de absorbtie maxima(mc/h) 677
Verifică prețul
Beko BHCA64640B
CEA MAI BUNA HOTA DECORATIVAPro
- Are un design atractic, foarte elegant
- Nu produce mult zgomot
- Are performențe foarte bune de absorbție
- Are funcția de auto-oprire
- Materialele sunt de bună calitate
Contra
- Este cam scumpă
Recenzia noastră
O altă hotă bună, și ultima din clasamentul nostru de cele mai bune hote, este cea de la Beko. Aceasta este o hotă decorativă, ce prezintă un design deosebit. Aspectul său unic oferă bucătăriei o amprentă aparte, iar performanțele sale îi asigură caracterul practic.
Hota are afișaj electronic și îți permite să reglezi treptele de viteză foarte ușor sau să accesezi iluminarea. Ne place această hotă și pentru că afișajul te avertizează atunci când filtrele de grăsime trebuie curățate. Venind vorba despre filtre, acestea sunt foarte ușor de curățat, materialul din care sunt produse fiind un metal ușor de întreținut, lavabil. Și, la fel ca orice altă hotă care se respectă, are și iluminare LED puternică, care completează design-ul unic.
Ajungând la performanțele hotei de la Beko, te anunțăm că aceasta are 3 trepte de putere. Capacitatea mare de absorbție, de 631 m3/h elimină toate mirosurile, aromele, aburul și fumul din bucătărie. În plus, tehnologia Auto Shutdown îți oferă confortul maxim de care ai nevoie, prin apăsarea unui singur buton poți seta hota să se oprească automat în 15 minute. Modelul face parte din clasa energetică A, consumând foarte puțin.
Dacă vrei o hotă elegantă și performantă, care să nu producă mult zgomot în timpul funcționării și care face parte din clasa energetică A, atunci modelul BHCA64640B de la Beko este o alegere inteligentă, pe care ți-o recomandăm să o faci.
Specificații
- Tip hota Incorporabila decorativă
- Clasa energetica A
- Consum anual de energie na
- Numar motoare 1
- Clasa eficienta iluminare na
- Lampa iluminare Da
- Filtru inox
- Clasa eficienta filtru grasime na
- Nivel zgomot minim (dB) 44
- Nivel zgomot maxim (dB) 64
- Capacitate de absorbtie minima (mc/h) 225
- Capacitate de absorbtie maxima(mc/h) 631
Verifică prețul
Ghid de cumpărare
Achiziţionarea unui astfel de aparat electrocasnic presupune alegere din multitudinea de oferte de hote existente pe piaţa comercială din România. Rezultatul nu este unul favorbil fără un studiu prelabil al caracteristicilor specifice celor mai bune hote. De accea ne-am gândit să venim în sprijinul dumneavoastră şi să vă prezentăm o sinteză a informaţiilor utile. Acestea sunt culese pe baza ofertelor de hotă de bucătărie disponibile în România. Precum şi pe baza părerilor clienţilor, exprimate pe forumuri privind cea mai bună hotă de bucătărie.
Caracteristici importante ale unei hote bune de bucătărie
Capacitatea
În alegere a unei hote bune este bine să aveţi în vedere mărimea încăperii unde va fi instalată. Recomandarea specialiștilor este de alege o hotă cu o capacitate egală sau mai mare cu volumul bucătăriei înmulţit cu 10 pentru funţionarea timp de o oră a hotei. De exemplu, pentru o încăpere de 4m lungime, 3 lățime și 2 înălțime, capacitatea hotei trebuie să fie de cel puțin 24×10, adică 240 metri cubi.
Dimensiuni
În ceea ce privește dimensiunile, ofertele de hote bune de pe piață sunt extreme de variate, așa că veți avea de unde alege. Regula este simplă: hota trebuie să fie puțin mai mare decât aragazul sau plita de gătit. Astfel, aburii vor fi absorbiți rapid și în totalitate de aceasta. De asemenea, se recomandă montarea hotei la o distanță de aproximativ 65-75cm față de suprafața de gătit. Singura excepție de la această regulă o fac hotele încorporabile, ce sunt plasate în blatul de bucătărie.
Materiale de fabricație
Hotele pot fi fabricate din materiale diverse. Cel mai potrivit pentru utilizarea sa este inoxul, deoarece este mai ușor de întreținut în timp.
Nivelul de zgomot
Hota de bucătărie, fiind așezată destul de aproape de utilizatori, trebuie să emită un nivel de zgomot accepatbil. Altfel, sunetul emis o să devină deranjant. Cele mai bune hote de bucătărie au nivelul de zgomot cuprins între 50- 55 decibeli. Peste aceste valori, zgomotul de funcționare al hotei este deranjant și nu e recomandabil.
Funcţii şi opţiuni Încorporate
Atunci când vă propuneți achiziția celei mai bune hote, cu siguranță vă gândiți că trebuie să fie una modernă. Și, mai ales, să încorporeze cele mai noi tehnologii din domeniu. De aceea, vă propunem să aveți în vedere o serie de funcții și opțiuni esențiale pentru hota de bucătărie:
- Treptele de viteză reprezintă reglajul hotei în funcție de specificul fiecare utilizări. Ideal ar fi să alegeți o hotă cu 2 sau chiar cu 3 trepte, pe care să le folosiți alternativ în funcție de aburii degajați în timpul preparării produselor;
- Filtrele sunt foarte importante la o hotă deoarece ajută la eliminarea impurităților și împiedicarea impregnării grăsimilor pe pereți sau pe mobilă. Cel mai accesibil filtru este cel lavabil, care se spală odată pe lună, metalic, ușor de curățat și de schimbat anual. Mai există variant filtrului de hârtie ce se schimbă la trei luni. Hotele moderne folosesc filtre ionice pentru eliminarea totală a mirosurilor, virușilor și microbilor din aer sau filtre de carbon ce ajută chiar la purificare aerului și se pot folosi aproximativ 3 luni.
- Temporizator de funcționare, care oprește ventilatorul după o anumită perioadă de timp, chiar dacă nu mai sunteți în încăpere.
- Senzor de temperatură, care oprește funcționarea ventilatorului dacă aerul aspirat devine prea fierbinte pentru a împiedica deteriorarea componentelor electronice, cauzată de aerul prea fierbinte.
- Opțiunea de lumini led amplasate deasupra spațiului de gătire pentru o vizibilitatea mai mare a acestuia. În plus, luminile cu led au o durată de viață mult mai mare și o eficiență energetică foarte ridicată;
- Afișare și control electronic pentru un control optim al aparatului.
Ce alegem: o hotă clasică sau una modernă?
Avantaje
Hotele clasice au un preț mai mic și dispun de o capacitate mare de funcționare, fiind recomandate în spații mari unde se gătește intens. Hotele clasice dispun și de un burlan de evacuare. Acestea dispun de următoarele avantaje: evacuarea eficientă a aerului cald, capacitate mare de absorbție sau posibilitatea folosirii unor filtre ce se pot spăla la un anumit interval de timp.
Hotele moderne, încorporabile, cu telescop, sunt utile atunci când spațiul nu permite amenajarea uneia clasice. Mai ales dacă este vorba de adâncime sau designul încăperii, care impune camuflarea acesteia. Acestea sunt “ascunse” în mobilier și sunt trase afară doar când se gătește. Variantele moderne de hote, încorporabile, nu mai au acel burlan de evacuare ceea ce aduce cu sine niște avantaje notabile:
- Pot fi montate oriunde în încăpere;
- Se instalează ușor, fără să fie necesară o gaură în perete;
- Sunt estetice.
Dezavantaje
Hotele clasice cu burlan prezintă aceste dezavanatje:
- Montare dificilă;
- Poziționarea lor doar aproape de un perete exterior, pentru a putea fi montat burlanul îm mod adecvat;
- Control mecanic și aspectul estetic mai puțin plăcut, pentru cei cu viziuni moderne asupra spațiului de gătit.
Hotele moderne, fără burlan, au însă alte dezavantaje:
- Eficiență mai mică deoarece nu elimină aerul cald;
- Au o capacitate de absorbție mult mai mică;
- Dispun de afișaj, control electronic și componente încorporate, ceea ce le face mult mai scumpe.
Evident că prețul lor este unul mult mai mare, atât la achiziție, cât și la întreținerea pe parcursul utilizării sale.
Informații potrivite pentru o alegere inspirată
Alegerea celei mai bune hote poate fi dificilă doar dacă porniți la drum în necunoscut fără nicio informație prelabilă. În schimb, dacă luați în considerare recomandările noastre și analizați cu atenție propriile dumneavoastră nevoi, alegerea va fi una ușoară.
Din fericire, pe piața din România, există o gamă variată de hote capabile să corespundă și celor mai exigente cerințe. Atât clasice cu burlan, cât și moderne, încorporabile în mobilier și fără burlan. Tot ce trebuie să faceți este să o alegeți pe cea mai potrivită dintre ele. Luați în considerare în acest sens aspectele tehnic, calitativ și calitativ, prețul si extra opțiunile.
Întrebări frecvente despre hote
Cum se alege o hota de bucatarie?
Ca regulă generală, recomandăm ca hota să fie de 1,5 x lățimea zonei de gătit. O hotă suspendată deasupra aragazului ar trebui să fie de două ori mai lată decât plita.
Cat costa o hota de bucatarie?
Prețul minim pe care-l vei plăti pentru o hotă este de 180 de Lei, iar maxim, acesta poate ajunge chiar și la 4.000 de Lei.
Cat consuma o hota de bucatarie?
O hotă de bucătărie obișnuită consumă 0,105 kWh de energie pe oră. Aceasta înseamnă că o oră de utilizare vă poate costa 0,5 bani. Principiul de funcționare al unei hote de bucătărie este simplu și nu necesită multă energie.