Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.
Top 5 cele mai bune HDD externe 2024
E aproape imposibil să calculați capacitatea de stocare a unui calculator fără să menționați un hard drive. Dacă sunteți în căutarea unui HDD care să vă îmbunătățească performanțele PC-ului sau experiența de gaming, noi am adunat aici cele mai fiabile și durabile HDD-uri.
Actualizări de conținut:
Pentru a avea cea mai bună experiență de shopping online, ne asigurăm că verificăm și reverificăm produsele și prețul produselor incluse de noi, astfel încât să-ți recomandăm doar opțiuni de cea mai bună calitate. Poți avea încredere în alegerile noastre.
Ghidul cumpărătorului pentru un HDD extern
HDD-urile externe au devenit una dintre cele mai ieftine soluții pentru a vă spori spațiul de stocare al PC-ului. Sunt conectate la calculatoare și oferă spațiu imediat, fără să faceți alte schimbări la nivel de hardware. Având în vedere că aveți deja un hard drive intern pe laptop sau pe PC, o soluție externă vă ajută să extindeți rapid stocarea dispozitivului.
Hard drive-urile sunt de tot felul în prezent, fie că vorbim de design sau de capacitate de stocare. De aceea, ar trebui să aveți în vedere nevoile dumneavoastră înainte să vă luați după trendurile din piață.
De ce aveți nevoie de un HDD extern?
HDD-urile externe sunt dispozitive de stocare portabile folosite pentru a stoca diverse fișiere digitale. Nu durează mult ca stocarea internă a PC-ului să se umple, iar de aceea aveți nevoie de spațiu suplimentar.
HDD-urile externe sunt ușor de folosit, portabile, transferabile și vă oferă stocare instant oricând aveți nevoie. Cel mai mare avantaj al HDD-urilor externe este că pot fi conectate la o mulțime de PC-uri, pentru transfer rapid de date.
În paralel, hard drive-urile externe oferă soluții viabile gamerilor care vor să sporească spațiul de stocare al unei console PS4. Aveți acces fizic la datele dumneavoastră, iar acestea sunt mai sigure decât în cloud.
Tipuri de hard drive-uri externe
Înainte să vorbim despre recomandare hdd extern, trebuie să discutăm despre diversele tipuri ale acestor gadgeturi. HDD-urile externe sunt de două feluri, în funcție de softul cu care vin la pachet, de compatibilitate și de cum pot fi integrate cu alte componente. Cea mai importantă caracteristică este, fără îndoială, spațiul de stocare, care ne duce la două categorii de produse.
Hard Drive Disk (HDD)
HDD-urile sunt dispozitive ce stochează datele pe discuri fizice, cu ajutorul magneților. La interior se găsește un braț cu capete de citire și scriere, care înregistrează și recuperează datele de pe disc.
Așa cum funcționează un platan pentru viniluri, tot așa funcționează și un HDD, al cărui braț se mișcă înainte și înapoi pe suprafața discului, pentru a accesa diferite segmente de stocare.
Având în vedere că tehnologia HDD e mai veche decât cea SSD, costă mai puțin și este mai potrivită pentru date ce trebuie accesate frecvent. HDD-urile sunt de 2,5 inci pentru laptopuri și 3,5 inci pentru calculatoare.
Solid State Drive (SSD)
Numele ”solid-state” nu descrie în totalitate tehnologia folosită pentru stocarea datelor. Aceste discuri stochează datele pe circuite integrate, care vin cu implicații noi pentru dimensiuni și performanțe.
Deoarece această tehnologie înlătură nevoia discurilor rotative, un SSD poate fi chiar și de dimensiunile unui timbru poștal. Cât de multe date poate stoca, depinde însă de fiecare model în parte. SSD-urile sunt potrivite pentru dispozitive mici, laptopuri sau chiar sisteme 2 în 1.
În același timp, SSD-urile au un timp de accesare a datelor mult mai redus, deoarece nu există un cap de citire/scriere care trebuie să se deplaseze.
Ce să aveți în vedere când cumpărați un HDD extern
Existând nenumărate opțiuni de stocare, nu puteți avea garanția că produsul pe care îl cumpărați vă satisface nevoile. Trebuie să aveți în vedere mai multe elemente și să hdd extern compari înainte să cumpărați un astfel de dispozitiv de stocare.
Capacitatea de stocare
Majoritatea HDD-urilor externe au între 500 GB și 8 TB de stocare. Dacă doriți un hard drive extern pentru a transfera documente, fotografii sau alte fișiere între dispozitive, o capacitate medie vă poate fi utilă.
Stocarea a sute de filme fără să fie nevoie de transferuri prea dese ar putea necesita un disc de 2 TB. Dacă vreți să păstrați fișiere pe termen lung, vă puteți orienta către un disc cu cel puțin 1 TB.
Conectivitate
Deși majoritatea HDD-urilor externe se conectează pe fir, veți găsi și dispozitive wireless pe piață. Cel mai important aspect al acestora este că au acumulatori reîncărcabili integrați și că se pot conecta la mai multe dispozitive fără nevoia unui router.
Cele mai recente modele de HDD-uri vin la pachet și cu un NAS (Network Attached Storage). Astfel de discuri au Wi-Fi integrat sau un port Ethernet, pentru a conecta mai multe calculatoare.
În plus, anumite discuri NAS au și capabilități de printare, astfel că utilizatorii pot conecta imprimante la porturile USB, pentru a imprima documente de la diverse calculatoare aflate în rețea.
Sursa de alimentare
HDD-urile externe au nevoie, de obicei, de cabluri USB pentru a funcționa. Unele modele au însă nevoie de o sursă adițională de energie electrică. Discurile portabile funcționează pe USB, în vreme ce discurile destinate PC-urilor au, de obicei, o sursă de energie dedicată pentru priză.
O opțiune este să conectați cablul USB direct la porturile calculatorului, sporind mobilitatea și eliminând nevoia unui adaptor AC. Dacă folosiți un laptop, însă, HDD-ul vă poate consuma bateria acestuia mai rapid.
Mărime și portabilitate
Dimensiunile fizice ale unui hard drive dictează portabilitatea acestuia. HDD-urile externe sunt ceva mai mari decât un power bank, fiind totuși ceva mai grele.
Un HDD extern pentru desktop ar putea avea nevoie de spațiu de stocare fizic în PC-ul dumneavoastră. Prin extensie, portabilitatea lor depinde de cât de ușor puteți muta întregul desktop.
Compatibilitate
HDD-urile externe sunt formatate, de regulă, pentru anumite sisteme de operare. Un disc pregătit pentru Mac OS ar putea avea probleme de compatibilitate pe un PC cu Windows 10.
Totuși, această formatare nu este ireversibilă. Puteți reformata și partiționa discul pentru diverse nevoi, astfel încât să funcționeze u sistemul dumneavoastră de operare. Dacă nu vreți să vă bateți capul, căutați un disc despre care știți sigur că e compatibil.
Durabilitate
Cele mai bune hdd externe au carcase rezistente, pentru a le proteja. HDD-urile și SSD-urile au un design fizic complet diferit, dar ambele au protecție. Unele discuri au chiar protecții la standarde militare, pentru rezistență maximă.
SSD-urile scapă aproape nevătămate în urma căzăturilor, deoarece nu au componente mobile, spre deosebire de un HDD. Asta poate fi un aspect important pentru dumneavoastră, dacă durabilitatea e crucială.
Prețul
Firmele stabilesc prețurile în funcție de componente și de specificațiile produsului. Deși două produse ar putea părea similare la prima vedere, veți descoperi că pot avea prețuri foarte variabile. Totuși, putem spune cu certitudine că o capacitate mai mare de stocare presupune și un preț mai mare.
Un mod bun de a afla valoarea unui HDD este să împărțiți capacitatea de stocare la preț, pentru a afla costul pe gigabyte. Cu cât capacitatea de stocare mai mare, cu atât acest cost este mai mic. De exemplu, un WD Blue HDD de 1 TB are un cost de 0,13 RON/ gigabyte, în vreme ce același hard drive, dar de 6 TB, are un cost de aproape 0,09 RON/ gigabyte.
Viteza de transfer a datelor
Mai mulți factori determină performanța unui hard drive extern, dar numărul de rotații pe minut e un aspect foarte important. Viteze mai mari înseamnă că datele sunt procesate mai rapid, iar acest hdd extern compari este în capul listei.
Viteza SATA a unui disc este un indicator neglijabil. Un disc poate avea specificații de tipul 3.0 GB/ secunda și 7200 RPM. Primul parametru este viteza SATA, care se referă la viteza maximă a unei conexiuni SATA: Tehnic vorbind, niciun HDD nu transferă date la această viteză.
Trebuie să vă orientați doar după RPM pentru a afla performanța. Un hard drive de 7200 RPM va funcționa întotdeauna mai rapid decât unul de 5400 RPM.
Interfața HDD
Înainte să vă decideți asupra unui produs, va trebui să alegeți formatul său. Există doar două opțiuni, iar destinația discului va determina alegerea potrivită.
HDD-urile externe au un format de 3,5 inci , cu o capacitate maximă de 10 – 20 TB, în vreme ce HDD-urile pentru laptopuri au un format de 2,5 inci și stocare cuprinsă între 5 și 10 TB.
SSD-urile sunt mai mici decât HDD-urile, deoarece nu au componente mobile. Dacă trebuie să conectați un SSD la un port de 3,5 inci, veți avea nevoie de un adaptor.
Design
Designul unui HDD extern determină și calitatea produsului. Un design argintiu, de aluminiu, vine în completarea unui iMac de la Apple. Dacă țineți la eleganță, un astfel de design v-ar putea surâde.
Un design metal subțire oferă portabilitate și un aspect plăcut. Designul nu determină doar durabilitatea hard drive-ului, ci și aspectul vizual al acestuia. Totuși, și un hdd extern ieftin, cu un design simplu, poate fi foarte util.
Funcții extra
Folosirea HDD-urilor nu se referă doar la extinderea stocării PC-ului pentru fișiere, muzică sau filme. Versatilitatea lor sporită le face utile și pentru console de gaming, îmbunătățind viteza de lucru și stocarea.
Hard drive-uri externe pentru console de jocuri video
Folosirea unui HDD extern vă oferă mai mult spațiu pe consolă. Deoarece jocurile din prezent au nevoie de foarte mult spațiu, un HDD extern vă poate ajuta din plin la acest capitol.
În principiu, nu trebuie să faceți setări special pentru a folosi un hard drive extern de gaming. Datorită flexibilității, puteți folosi un HDD pentru a distribui jocuri între mai multe dispozitive.
Sunt anumite scenarii unde fișierele au nevoie de o preformatare. Astfel, e indicat să verificați compatibilitatea discului cu sistemul de operare pe care veți folosi HDD-ul.
Porturi externe extra
Viteza de transfer e la fel de importantă precum spațiul de stocare, dacă doriți să transferați constant fișiere. Deși SSD-urile operează mai rapid decât HDD-urile, porturile de conectare extra sunt întotdeauna binevenite.
Majoritatea PC-urilor și laptopurilor sunt compatibile cu porturi USB 2.0, dar cele mai noi au porturi USB 3.0. Teoretic, porturile USB 2.0 au o lățime de bandă maximă de 480 Mbps. Pe de altă parte, USB 3.0 are o lățime de bandă maximă de 5 Gbps. Astfel, e clar că un port USB 3.0 vă va oferi performanțe mai bune decât un port USB 2.0.
Garanție
HDD-urile externe sunt componente electronice fragile. O simplă scăpare pe jos a HDD-ului îl poate face inutil.
Garanția acoperă pagubele și vă poate ajuta să vă înlocuiți componenta fără prea multe bătăi de cap. Totuși, o garanție extinsă poate sugera faptul că un hard drive este mai predispus la probleme. Selectați un disc care are o garanție de 1 – 2 ani.
Siguranța
Un element notabil al HDD-urilor externe este că sunt foarte portabile, chiar și dacă sunt ceva mai mari. Vă puteți ține datele în siguranță când discul e conectat la calculator, dar asta nu înseamnă că datele dumneavoastră nu pot ajunge în mâini greșite.
Pentru a ameliora astfel de situații, majoritatea discurilor oferă soluții de criptare. Chiar și dacă discul nu oferă o astfel de funcție, e aproape sigur că va fi compatibil cu soluții terțe de criptare. Puteți folosi și un sistem de securitate fizic, precum un cod PIN, pentru a debloca accesul la date.
Conectivitatea în cloud
În ultimii ani, soluțiile de stocare fizice au început să fie eclipsate de soluțiile în cloud. Multe companii încep să se bucure de avantajele cloud-ului, care este totuși tot o tehnologie ce funcționează cu ajutorul HDD-urilor.
Drive-urile NAS folosesc tehnologia cloud, în cadrul căreia dispozitivele conectate în rețea pot fi accesate pe internet. Indiferent de cât de sigure sunt datele dumneavoastră, stocarea în cloud poate fi o soluție de recuperare a acestora în caz de probleme.
Sistemul de răcire
HDD-urile folosesc motoare pentru a roti platanele la viteze de până la 15.000 de rotații pe minut. Căldura apare inevitabil într-un astfel de scenariu și este una dintre cauzele principale ale defectării discurilor, din cauza scurtcircuitelor sau a expansiunii componentelor.
Supraîncălzirea poate fi evitată, deoarece majoritatea HDD-urilor au componente de metal ce acționează ca sistem de răcire pasive. Trebuie să țineți cont și de temperatura ambientală și să evitați să folosiți intens discul când temperatura sa trece de 40 de grade Celsius.
Puteți instala aplicații pentru a monitoriza temperatura, dar e bine să faceți și un upgrade sistemului de răcire din PC-ul dumneavoastră.
Cele mai bune branduri de HDD-uri externe
Performanța, versatilitatea și durabilitatea discurilor se leagă de brandul producătorului. Anumite branduri au diverse specificații, dar le-am analizat și am aflat ce le diferențiază, iar mai jos găsiți cele mai bune hdd externe.
Western Digital Corporation (WD)
Fondată inițial în 1951 sub numele de General Digital, WD are peste jumătate de secol de experiență în producție. Compania are un istoric bogat în domeniul electronicelor, fiind producător de circuite integrate, de HDD-uri și de SSD-uri. Compania oferă și soluții de stocare în cloud.
Seagate Technology Holdings PLC
Seagate este o companie irlandeză fondată în 1978. Ca furnizor principal de componente în piața microcomputerelor din secolul al XX-lea, Seagate s-a specializat în IBM XT, încă de la bun început. În prezent, Seagate este un competitor acerb al WD și a crescut masiv, datorită achiziției competitorilor.
Toshiba
Toshiba este un producător de laptopuri care a intrat și în domeniul producției de HDD-uri. Compania japoneză a fost înființată în 1875 și a evoluat de-a lungul anilor, devenind un producător versatil de electronice. Compania are mai bine de un secol de experiență și a devenit una dintre emblemele tehnologiei japoneze.