Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Cele mai bune grătar pe gaz 2021

Puțini gurmanzi pot rezista tentației unui preparat la grătar și cine îi poate învinui? Carnea, legumele și chiar fructele de mare își iau o aromă deosebită atunci când sunt gătite la grătar, oferind o experiență culinară memorabilă. Pe lângă această joacă cu aromele folosirea unui grătar exterior garantează că bucătăria dumneavoastră va rămâne imaculată, fără pete de grăsime pe aragaz sau miros neplăcut de prăjeală persistent.

Deși mulți dintre noi tindem să ne gândim la un grătar ca la o activitate în aer liber mai mult decât un simplu mod de a găti mâncarea, apariția pe piață a grătarelor de grădină pe gaz, a schimbat complet această preconcepție. Acum, putem folosi grătarele instant, în confortul curții noastre și ne putem delecta oricând cu preparate delicioase fără să ne facem griji de alimentarea constantă a focului sau de strunitul acestuia. Funcționând pe bază de gaz, la fel ca aragazul din bucătărie, aceste grătare sunt rapide, ușor de folosit și extrem de practice.

Dacă sunteți un amator de delicii la grătar și v-am stârnit curiozitatea, haideți să trecem în revistă un top al grătarelor pe gaz disponibile pe piață și să analizăm împreună beneficiile, caracteristicile și sfaturile de folosire acestora.

Imagine
Nume
Evaluare
VerificațI prețul

Landmann Triton 12962

Landmann Triton 12962

Pro

  • Termostat incorporat în capac
  • 4 arzătoare din oțel inoxidabil
  • Arzător lateral incorporat pentru garnituri
  • Spațiu de depozitare generos

Contra

  • Tava de scurgere a grăsimii este din tablă 

Recenzia noastră

Landmann Triton are cu un design robust, spațios și vine dotat cu grătare din fonta emailată ce asigură rezultate excelente.

Landmann Triton 1296 este un grătar pe gaz care vine cu un sistem inovator de distribuire uniformă a temperaturii ce va asigura gătirea perfectă a alimentelor. Grătarul are 4 arzătoare reglabile din oțel inoxidabil de 3 kW fiecare și o suprafață de gătire destul de mare de 65×44 cm care este ușor de curățat.

De asemenea, grătarul are o tavă de scurgere a grăsimii dar și un arzător lateral tot de 3kw la care se pot pregăti garnituri sau unde se poate menține caldă mâncarea deja preparată. Capacul grătarului are un termometru încorporat și are pereții dubli, fapt ce asigură o izolare termică bună.

Grătarul are aprindere automată și vine prevăzut cu un spațiu de depozitare pentru butelia de gaz în partea inferioară. Acesta are 4 roți care pot fi blocate pentru a putea fi mutat cu ușurință.

Specificații

  • Dimensiuni (înălțime, lungime, lățime): 121 x 140 x 57 cm
  • Tip combustibil: GPL
  • Material: Inox
  • Suprafața gătire: 65 x 44 cm
  • Număr arzătoare: 4+1
  • Putere arzătoare: 12 kW

 

Verifică prețul


Enders BOSTON BLACK 4 IK

Enders BOSTON BLACK 4 IK

Pro

  • Arzătoarele sunt din oțel inoxidabil
  • Dispune de un blat pliabil lateral
  • Are o plită laterală pe care se pot prepara garnituri
  • Are un arzător cu infraroșu
  • Funcție Turbo prin care se poate ajunge la 400 de grade

Contra

  • Din cauza designului mat negru unele zgârieturi pot ieși în evidență

Recenzia noastră

Boston Black 4 IK este un grătar pe gaz ideal pentru familii, cu care chiar și începătorii reușesc să prepare o mâncare gustoasă.

Grătarul Enders Boston Black 4 IK are 4 arzătoare reglabile fără trepte ce însumează o putere totală de 21.85 kW. Unul dintre aceste arzătoare este cu infraroșu și poate atinge temperaturi ridicate de 400 de grade. Această căldură se extinde pe toată suprafața grătarului și face posibilă prepararea chiar și a unui pui întreg.

Grătarul are și o plită laterală pe care se pot prepara garnituri, sosuri sau supe. Cu ajutorul acesteia și al grătarului puteți prepara meniuri întregi fără a mai apela la bucătăria proprie.

Suprafața de gătire este de 3,182 cm² (74x43cm) și este suficientă pentru prepararea multor porții sau a mai multor feluri deodată. Capacul grătarului este mare, are pereții dubli și are incorporat un termometru. De asemenea, grătarul vine prevăzut cu tăvițe retractabile de colectare a grăsimii.

Specificații

  • Dimensiuni (înălțime, lungime, lățime): 115 x 144 x 61 cm
  • Tip combustibil: GPL
  • Material: Oțel
  • Suprafața gătire: 74 x 43 cm
  • Număr arzătoare: 4
  • Putere arzătoare: 21.85 kW

 

Verifică prețul


Master Grill Teesa

Master Grill Teesa

Pro

  • 3 arzătoare din oțel inoxidabil cu reglare independentă pentru o pătrundere perfectă indiferent de preparat
  • Suprafață primară de gătire spațioasă, din fontă cu suprafață secundară din fier emailat cu porțelan
  • Blat de lucru practic, cu cârlige pentru accesorii și deschizător de sticle, pentru un gătit relaxant
  • Tava de colectare a grăsimii detașabilă, pentru curățare ușoară

Contra

  • Deși e spațios, nu are rafturi de depozitare

Recenzia noastră

Master Grill Teesa BBQ 3000 este un grătar spațios, ușor de pregătit și curățat, ce vine cu o serie de soluții practice, ca să vă puteți bucura de plăcerea de a găti.

Modelul BBQ 3000 de la Master Grill Teesa este creat special pentru bucătarii practici care doresc să se bucure la maxim de procesul de gătit. Are 3 arzătoare din oțel inoxidabil, cu o putere cumulată de 10,8 kW pentru a găti la perfecție chiar și preparatele mai dificile. Suprafața secundară de gătit este din fier emailat cu porțelan și permite încălzirea și păstrarea alimentelor la temperatura ideală pentru servire. Blatul de lucru se evidențiază prin spațiul generos, cârligele pentru agățat accesoriile de grătar și adiția practică a unui deschizător de sticle, pentru a permite degustarea și servirea unei băuturilor răcoritoare.

Curățarea și întreținerea grătarului este și ea extrem de facilă, grăsimea colectându-se într-o tăviță detașabilă ce poate fi golită după fiecare folosire. De asemenea, alegerea oțelului inoxidabil atât pentru arzătoare cât și pentru capac, panou și ușa dulapului favorizează o curățare rapidă și fără bătăi de cap. Punctele forte ale acestui model sunt cu siguranță gradul de control pe care îl oferă prin arzătoarele a căror temperatură pot fi reglate individual și termometrul încorporat în capac ce arată întotdeauna temperatura din interiorul grătarului.

Specificații

  • Dimensiuni (înălțime, lungime, lățime): 120 x 58 x 119 cm
  • Tip combustibil: GPL
  • Material: Oțel inoxidabil
  • Suprafața gătire: 59 x 41 cm
  • Număr arzătoare: 3
  • Putere arzătoare: 10,8 kW

 

 

Verifică prețul


Grillchef Landmann

Grillchef Landmann

Pro

  • Are 2 arzătoare separate
  • Se curăță foarte ușor
  • Raport calitate-preț foarte bun
  • Capacul vine cu termometru incorporat

Contra

  • Roțile sunt din plastic de calitate mai slabă

Recenzia noastră

Grillchef Landmann este un grătar pe gaz potrivit pentru cei care au un buget mai restrâns dar doresc totuși să achiziționeze un grătar de calitate de la o firmă cunoscută în acest domeniu.

Acest grătar pe gaz Landmann vine cu două arzătoare care au o putere combinată de 5.5 kW. Acestea se pot aprinde separat, deci puteți găti doar pe jumătate de grătar dacă nu aveți nevoie de tot. Grătarul are două rafturi laterale care pot fi folosite pentru depozitare și un capac cu termometru.

Suprafața de gătire este de aproape 2 m², spațiu suficient pentru prepararea majorității felurilor de mâncare. Alt avantaj al acestui grătar este greutatea lui de doar 20 de kilograme, ceea ce îl face un grătar foarte ușor de transportat.

Specificații

  • Dimensiuni (înălțime, lățime): 101 x 101 cm
  • Tip combustibil: GPL
  • Material: Otel
  • Suprafața gătire: 56 x 36 cm
  • Număr arzătoare: 2
  • Putere arzătoare: 5.5 kW

 

Verifică prețul


Enders Kansas Pro 4 SIK Turbo

Enders Kansas Pro 4 SIK Turbo

Pro

  • Sistem inovator de ardere HEAT RANGE
  • Carcasă robustă din oțel inoxidabil
  • 3 arzătoare puternice de 19.1 kW
  • Elemente detașabile (piatră de pizza, grătar de pui sau grătar Sear Grate)
  • Plită laterală pentru prepararea garniturilor

Contra

  • Nu este foarte accesibil ca preț 

Recenzia noastră

Enders Kansas Pro 4 SIK Turbo este un grătar pe gaz profesional pentru gurmanzii pasionați de mâncarea preparată la grătar.

Acest grătar este visul oricărui pasionat de mâncare preparată la grătar. Are o aprindere piezoelectrică fără baterii și este dotat cu un sistem de ardere HEAT RANGE care asigură temperaturi constante pe toată suprafața grătarului. Grătarul are o zonă Turbo unde se poate încălzi mâncarea în doar câteva minute dar și elemente circulare care pot fi schimbate între ele pentru a prepara diferite tipuri de mâncare.

Capacul emailat din oțel inoxidabil are pereții dubli și un termometru incorporat. De asemenea, are și o fereastră mare prin care se pot supraveghea alimentele de pe grătar. Dulapul de jos are 2 uși duble din oțel inoxidabil și poate fi folosit pentru a stoca o butelie de gaz de 11 kg și accesoriile grătarului.

Specificații

  • Dimensiuni (înălțime, lungime, lățime): 118 x 142 x 64 cm
  • Tip combustibil: GPL
  • Material: Otel
  • Suprafața gătire: 60 x 45 cm
  • Număr arzătoare: 3
  • Putere arzătoare: 19.1 kW

 

Verifică prețul


Ghid de cumpărare

 

Grilled vegetables

Acum că v-am prezentat lista noastră cu cele mai bune grătare de grădină pe gaz este timpul să discutăm mai pe larg cum puteți face o alegere perfectă, care să se plieze pe nevoile dumneavoastră. La fel ca orice alt produs, grătarele pe gaz vin într-o varietate impresionantă de mărimi și caracteristici, fiecare model având particularitățile și punctele sale forte.

În acest ghid de cumpărare vom compara grătarele pe gaz cu cele tradiționale, pe cărbune apoi vom vorbi caracteristicile la care trebuie să fiți atent atunci când căutați produsul perfect. De asemenea, ca să fie ghidul complet, vom zăbovi puțin și asupra unor sfaturi de întreținere și utilizare, pentru a vă asigura că veți avea o experiență de folosire cât se poate de plăcută.

Grătarele pe gaz versus grătarele pe cărbune

Deși oferă un rezultat relativ asemănător, grătarele gaz și cărbune au foarte puține lucruri în comun. Prima și cea mai considerabilă diferență este, de sigur, tipul de combustibil folosit. Însă pe lângă nevoia de a cumpăra o butelie sau cărbuni pentru a alimenta grătarul, această diferență de combustibili afectează foarte mult și performanța grătarelor. În rândurile care urmează vom compara cele două tipuri de grătare pe baza a trei categorii influențate de combustibilii folosiți și anume ușurința de utilizare, gradul de încălzire și aroma.

Ușurința de utilizare

Fie că vorbim despre grătare sau electrocasnice, ușurința de utilizare este un factor crucial în luarea unei decizii. Din acest punct de vedere, un grătar cărbuni se află într-un dezavantaj evident. Acestea necesită mai mult timp pentru a se încălzi iar simplul fapt că funcționează pe bază de cărbuni le fac mai dificil de manevrat. Focul trebuie întreținut continuu iar procesul de curățare de după utilizare necesită și el un efort greu de ignorat. Grătarele pe gaz în schimb sunt foarte ușor de pregătit pentru gătit și curățat. Nu trebuie decât să porniți aprinzătorul electric și să așezați mâncare pe grătar, iar la final o simplă clătire cu furtunul este de multe ori suficientă. În plus, aceste grătare mai sofisticate vin de obicei și cu mai multe spații de depozitare pentru diferitele ustensile de bucătărie, făcând procesul mai ușor și mai practic.

Trebuie totuși menționat aici că grătarele pe cărbune sunt mai portabile, fiind ușor de transportat oriunde aveți nevoie. De asemenea, dacă vorbim despre grătar pe gaz preț, trebuie să țineți cont că acestea sunt mai scumpe ca cele pe cărbune, chiar dacă pe termen lung combustibilul folosit vă va costa mai puțin.

Temperatura de gătire

La capitolul încălzire grătarele cu cărbune recuperează teren. Cărbunii oferă o flacără mai puternică decât gazul, controlarea temperaturii fiind făcută prin aranjarea strategică a cărbunilor. Astfel se obțin zone mai fierbinți și zone mai reci, asigurând gătirea perfectă a cărnii și legumelor. Grătarele pe gaz nu se încălzesc la fel de tare, oferind însă o temperatură mai uniformă pe toată suprafața ariei de gătit. Unele modele mai premium oferă posibilitatea unor zone mai fierbinți, însă doar grătarele pe gaz profesionale folosite în restaurante ajung la temperaturi extrem de ridicate, pentru gătit rapid și eficient.

Cu toate acestea fiind spuse, majoritatea grătarelor pe gaz obișnuite se încălzesc suficient pentru a asigura gătirea perfectă a alimentelor, iar aburul care apare în urma procesului de încălzire va garanta că mâncărurile dumneavoastră nu vor fi uscate.

Aromă

La capitolul aromă lucrurile sunt puțin mai complicate deoarece preferințele diferă de la o persoană la alta. Mulți împătimiți ai grătarelor iubesc aroma de fum care apare în urma arderii cărbunilor sau a lemnelor și cred că un grătar pe gaz nu ar putea simula niciodată această paletă de gusturi. Însă, acest lucru nu este în tocmai adevărat. Există grătare de grădină cu afumătoare unde puteți introduce câteva așchii/chipsuri de lemn pentru o aromă deosebită.

De asemenea, majoritatea fumului apare atunci când picături de grăsime sau apă din alimente ajung pe suprafața încinsă a grătarului. În urma contactului, acestea se transformă în vapori care trec inevitabil prin alimente, dându-le gustul specific și gătindu-le mai bine pe interior. Majoritatea grătarelor pe gaz au flacăra acoperită cu plite din metal, roci vulcanice sau roci ceramice pentru a radia căldura și a evita expunerea directă a alimentelor la flacără. Însă, când picăturile intră în contact cu acestea, efectul este același ca în cazul grătarelor cu cărbuni, formându-se fum și vapori, chiar dacă aroma nu va fi la fel de pregnantă. Pentru mâncărurile care se pregătesc rapid, cum ar fi burgerii și fâșiile subțiri de carne, nu veți simți nicio diferență reală. Doar în cazul micilor, a bucăților groase de carne și a puiului se simte nevoia gustului fum mai pregnant, recomandându-se astfel alegerea unui grătar cu afumătoare.

Cele mai importante caracteristici ale grătarelor pe gaz

Poate că comparația pe care am făcut-o în rândurile de mai sus între grătarele clasice și cele pe gaz v-a ajutat să vă faceți o idee mai bună asupra celor din urmă. Totuși, pentru a putea face o alegere informată, trebuie să cunoașteți foarte bine și caracteristicile la care orice potențial cumpărător trebuie să fie atent.

Haideți să luăm pe rând cele mai importante caracteristici ale grătarelor pe gaz.

Suprafața de gătit

Suprafața de gătit se referă strict la zona grătarului destinată gătitului mâncării. Această suprafață este măsurată de obicei în centimetrii pătrați și specificată în descrierea produselor. Un factor de luat în seamă aici este că grătarele pe gaz au în mod obișnuit o suprafață de gătit primară și una secundară. Suprafața primară se referă la grătarul care se află imediat deasupra sursei de căldură, fiind astfel porțiunea care se va încălzi cel mai mult, potrivită pentru gătitul cărnii de pui și al altor alimente de grosimi considerabile. Suprafața secundară este reprezentată de obicei de către un grătar plasat deasupra celui primar, potrivit pentru menținerea mâncării calde în timp ce gătiți altceva sau pentru încălzirea chiflelor. Trebuie să țineți cont că această suprafață secundară nu se va încălzi la fel de tare ca cea secundară, fiind mai mult pentru încălzit decât pentru gătitul efectiv.

Dimensiune grătar

Vă puteți folosi de măsurătorile suprafeței primare de gătit pentru a vă decide asupra dimensiunii ideale a grătarului dumneavoastră. De exemplu, un burger obișnuit, cu un diametru de 10 centimetri, are nevoie de o suprafață de gătit de 150 cm2. Deci, dacă alegeți un grătar cu o suprafață primară de gătit de 2,000 cm2 veți avea posibilitatea să gătiți cam 13 burgeri în același timp. Pentru mici, costiță, cotlete, frigărui și alte preparate, calculele se pot face urmărind aceleași principii. Cu alte cuvinte, atunci când vă decideți care este mărimea ideală pentru un grătar pe gaz, trebuie să luați în considerare obiceiurile dumneavoastră culinare.

Folosiți de obicei grătarul la ocazii speciale, unde trebuie să gătiți repede pentru multe persoane? Atunci un grătar de dimensiuni mai mari este alegerea perfectă. Dar, dacă faceți în principal grătar doar pentru 2,3 persoane, nu are rost să consumați combustibil aiurea optând pentru un grătar pe gaz mare.

Temperatura de gătire

În afară, temperatura de gătire a grătarelor pe gaz este măsurată în UTB (unitate termică britanică). Aceasta este o unitate de căldură, care exprimă cantitatea de căldură necesară pentru a crește cu un grad Fahrenheit temperatura unui livre de apă. Tehnic vorbind, acest număr vă arată cât de mult combustibil va folosi într-o perioadă dată de timp, un grătar cu un rating UTB mai mic fiind un model mai economic. Acest număr nu măsoară însă cât de repede se va găti mâncarea pe grătarul respectiv sau cât de repede se va încălzi acesta.

Fiind exprimat în unități de măsură care nu sunt folosite la noi, acest rating UTB nu este foarte important pe piața românească. Ce trebuie să știți despre temperatura de gătire este că majoritatea modelelor de grătare pe gaz ajung la 250 °C, unele modele cu funcții speciale atingând și 400°C.

Tipul combustibilului

GNC

Grătarele pe bază de GNC (gaz natural comprimat) necesită racordarea la rețeaua de gaze a casei dumneavoastră. Astfel, instalarea acestora este mai costisitoare chiar dacă pe termen lung consumă mai puțin decât grătarele din butelie. Grătarele pe bază de gaz natural comprimat nu sunt la fel de puternice ca cele pe propan, de exemplu, fiind mai potrivite pentru integrarea într-o bucătărie de exterior decât pentru folosirea ca atare. Faptul că nu sunt deloc portabile, fiind racordate la țeava de gaze este un alt aspect de luat în considerare.

GPL

Grătarele pe bază de GPL (gaz petrol lichefiat) sunt alegerea mai populară, fiind mai practice și ușor de folosit. Acestea au și avantajul că pot fi adaptate să meargă și pe gaz natural comprimat, dacă doriți să vă bucurați de funcții cum ar fi arzătoare laterale sau cu infraroșu. Deși grătarele din butelie gpl pot fi mutate cu ușurință prin grădină sau transportate la locații cu iarbă verde, vin și ele cu dezavantajele lor. Există mereu posibilitatea ca butelia să se termine în timp ce gătiți, iar înlocuirea sau reumplerea continuă a acesteia poate deveni rapid o corvoadă.

Un sfat util aici ar fi să aveți mereu la dumneavoastră o butelie gaz pentru grătar în plus, în caz că cea principală se termină și să căutați din timp locuri de reumplere și măsurile de siguranță legate de depozitarea și debarasarea acestora.

Arzătoare

Dintre toate elementele și piesele grătarelor pe gaz, arzătoarele sunt pe locul întâi la capitolul înlocuire și personalizare. Mâncăruri diferite necesită temperaturi de gătire diferite. Asta înseamnă că, cu cât un grătar are mai multe arzătoare cu atât este mai versatil în ceea ce privește gătitul. Când alegeți numărul și tipurile de arzător gaz pentru grătar pe care doriți să le includă grătarul dumneavoastră, trebuie să vă gândiți mai întâi la ce veți găti mai des folosind grătarul respectiv și ce nevoi veți avea. De exemplu, dacă vă interesează acea aromă de fum, trebuie să investiți într-un grătar cu afumătoare.

Revenind la versatilitate, iată tipurile de arzătoare care vor ușura procesul de gătit.

Arzătoare laterale

gratar pe gaz side burner

Aceste arzătoare sunt foarte utile pentru fierberea sau călirea garniturilor în timp ce felul principal se face pe grătar. Modelele care vin cu acest tip de arzătoare vă permit să gătiți toate preparatele afară, la grătar, fără să mai fie nevoie de drumuri dus și întors la bucătărie.

Rotisor

Rotisorul este o frigare motorizată care se rotește deasupra suprafeței de gătit primare. Această opțiune adițională de gătire, folosită de obicei pentru prepararea bucăților mari de carne sau a animalelor întregi (pui, curcan, iepure) este posibilă mulțumită unui arzător aflat în spatele grătarului, care funcționează asemenea treptei superioare a unui cuptor obișnuit. Gătitul la rotisor oferă avantajul păstrării sucurilor naturale ale cărnii, pentru o aromă unică.

Arzătoare cu infraroșu

Arzătoarele cu infraroșu au de obicei o suprafață ceramică plasată între sursa de căldură și grilajul grătarului. Acest arzător atinge temperaturi foarte mari, fiind ideal pentru gătitul cărnii de vită, dându-i acel aspect caramelizat în timp ce pe dinăuntru rămâne moale și zemoasă.

Grătare

Fiind suprafața principală pe care vă veți găti preparatele, este important ca grătarele să fie făcute din materiale durabile și de calitate superioară. Iată câteva dintre opțiunile disponibile pe piață:

  • Grătarele din oțel inoxidabil vin în mai multe mărimi și grosimi. Acestea sunt preferate pentru durabilitatea și rezistența lor la rugină, aspecte foarte importante în siguranța pentru consum. În general, cu cât grilajele sunt mai groase cu atât vor reține mai multă căldură. Indiferent dacă mergeți pe o variantă mai subțire sau mai groasă, oțelul inoxidabil este o alegere pe care nu o veți regreta.
  • Grătarele din oțel placat cu ceramică sunt mai plăcute ca design comparativ cu cele clasice din oțel inoxidabil, dar nu sunt nici pe departe la fel de durabile. Acestea încep rapid să ruginească pe măsură ce stratul ceramic se dezlipește, fiind astfel bune doar pe termen scurt.
  • Grătarele din fontă placate cu ceramică sunt mai bune decât cele din oțel dar nu la fel de durabile ca cele din oțel inoxidabil. Este o opțiune de mijloc, oferind atât look-ul ceramic plăcut cât și o durabilitate crescută mulțumită porilor fontei care fac ca stratul ceramic să adere mai bine.

De notat este faptul că unele grătare vin cu grilaje mai apropiate, care sunt mai bune pentru obținerea acelei caramelizări delicioase.

Ușurință de utilizare

  • Indicator de combustibil

Un indicator de combustibil, după cum îi spune și numele, arată cât combustibil mai este în butelie. Dacă un grătar nu vine cu acest element, poate fi cumpărat și instalat separat.

  • Aprindere electrică

Un grătar cu aprindere electrică este în mod general mai ușor de folosit decât unul cu buton, folosit de obicei pentru aragaze. În plus, această opțiune este mai rapidă și mai sigură, oferind o oarecare protecție împotriva potențialelor accidente.

  • Termostat încorporat

Majoritatea grătarelor pe gaz vin cu termostate integrate în capac, pentru a permite controlul temperaturii de gătire și a asigura bucătarii experimentați că preparatele lor vor fi gătite perfect. Ideal ar fi să alegeți un grătar cu un termostat încorporat deoarece, pe lângă utilitatea evidentă pentru gătit vă va scuti și de cumpărarea unui accesoriu separat de monitorizare a temperaturii.

  • Depozitare

Spațiile de depozitare pentru ustensilele de bucătărie și accesoriile de grătar sunt foarte utile, salvând timp și permițând prepararea mâncărurilor fără a fi nevoie de vizite în bucătărie. Aceste sertare și spații de depozitare pot fi folosite și pentru păstrarea mâncării înainte de servire, unele modele venind și cu polițe rabatabile, care pot fi folosite doar atunci când este nevoie de ele.

  • Portabilitate

Dacă portabilitatea este un factor important pentru dumneavoastră și vă doriți un grătar pe care să îl puteți lua oriunde, pentru ieșiri la iarbă verde și evenimente speciale, atunci trebuie să aveți în vedere câteva lucruri. Sfatul nostru este să vă orientați către grătare ușoare, cu picioare detașabile și rafturi rabatabile, deoarece acestea sunt foarte compacte. Deși au suprafețe de gătit restrânse, sunt mai mult decât suficiente pentru picnicuri în familie.

Caracteristici adiționale

Iluminare integrată

Unele grătare pe gaz vin cu o sursă de iluminare integrată pentru a facilita utilizarea pe timp de noapte sau în condiții de lumină slabă. De asemenea, unele modele au butoanele arzătoarelor dotate cu lumini de siguranță care ajută proprietarul să își dea seama dacă arzătorul este pornit sau închis.

Accesorii

grill accessories

Piața accesoriilor pentru grătarele pe gaz este destul de mare, oferind nenumărate opțiuni care pot satisface toate nevoile împătimiților de grătare, fie că este vorba de amatori sau profesioniști. De exemplu, dacă vă țineți grătarul în grădină și nu îl folosiți cu regularitate atunci o husă protectoare este o investiție bună. Aceasta va apăra grătarul de condițiile meteo și-l va păstra curat și gata de folosire.

Dacă vă doriți opțiunea de afumare dar nu vreți să investiți într-un grătar cu afumătoare atunci puteți cumpăra o tavă sau o cutie de afumat separată. La fel ca în cazul afumătoarelor integrate, aceste cutii seamănă cu niște sertare în care puteți adăuga așchii/chipsuri de lemn pentru a obține diferite arome.

Alte accesorii utile includ covorașe pentru gătit rezistente la căldură pentru a proteja grătarul de murdărie, diferite frigărui și grilaje din oțel inoxidabil, tăvi de copt, clești și spatule.

Cele mai frecvente greșeli pe care le faceți atunci când folosiți un grătar pe gaz

Deși la prima vedere gătitul pe grătar poate părea simplu, această artă culinară este puțin mai complexă decât am fi tentați să credem. Chiar dacă nu se desfășoară în bucătărie, gătitul pe grătar ține tot de gastronomie, iar asta înseamnă că pentru a obține cel mai bun rezultat trebuie să fim foarte atenți atât la rețete cât și la ustensilele folosite și tehnicile de preparare.

Referindu-ne strict la grătarele pe gaz, iată cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când ne încercăm talentele de master chef la picnic sau în grădină.

Uităm să pregătim carnea din timp

Chiar dacă suntem tentați să luam carnea direct din frigider și să o zvârlim artistic pe grătarul încins, este mai bine să planificăm lucrurile puțin mai diferit. De exemplu, dacă scoatem carnea din frigider cu 30 de minute înainte de a o pune pe grătar garantăm o gătire mai uniformă, pentru că aceasta nu va mai fi caldă la exterior și rece în interior. Acest scurt interval de jumătate de oră este suficient, oferind rezultatul sondat fără a compromite calitatea cărnii. Puteți profita de aceste minute pentru a adăuga condimentele, permițându-le astfel să își lase aromele.

Nu curățăm grătarul

Pentru siguranța dumneavoastră și a persoanelor pe care le hrăniți, trebuie mereu să vă asigurați că suprafața de gătit și ustensilele folosite sunt curate. Ideal ar fi să curățați grătarul imediat după folosire, când petele și bucățile de mâncare sunt ușor de scos, dar și înainte de fiecare folosire. Chiar dacă țineți grătarul în husă, tot este recomandată o curățare de rutină, pentru a vă asigura că totul este lună.

Nu ungem grătarul cu ulei sau grăsime

Pentru alimente ferme cum sunt cotletele de porc, ceafa și antricotul de vită, ungerea grătarului nu este o necesitate. Dar pentru mici, pește, legume și fructe, un strat subțire de ulei sau grăsime va preveni lipirea acestora de barele grilajului, făcând experiența de gătit și curățat mult mai ușoară.

Nu verificăm nivelul combustibilului

În cazul grătarelor pe gaz trebuie întotdeauna să verificați nivelul combustibilului înainte să începeți să gătiți. Poate fi foarte frustrant să rămâneți fără gaz în mijlocul gătitului, mai ales dacă vă aflați departe de casă sau locuri de reumplere. O recomandare bună ar fi să aveți mereu cu dumneavoastră o butelie de rezervă, pentru a combate asemenea probleme.

Curățare și întreținere

De ce trebuie să vă curățați grătarul pe gaz?

Un grătar curat este un grătar care funcționează cum trebuie și complimentează perfect mâncărurile delicioase. Resturile de grăsime sau alimente se pot acumula, afectând performanța grătarului și reprezentând un pericol pentru sănătatea dumneavoastră și a celor dragi. Acestea pot duce și la apariția mirosurilor neplăcute sau se pot aprinde cauzând potențiale accidente. Curățenia trebuie luată în serios și realizată conform cu instrucțiunile de întreținere care vin cu grătarul.

Cum se curăță grătarele pe gaz?

Curățarea nu diferă foarte mult de cea a unui grătar normal. Vă trebuie o perie bună de curățat grătare, soluție de curățat, apă, prosoape de hârtie și o spatulă (dacă este nevoie să râcâiți reziduuri uscate). Cu ustensilele de curățat la îndemână, asigurați-vă că gazul este oprit și scoateți grilajul. Curățați-l bine folosind peria și soluția apoi treceți la următoarele elemente.

Scoateți protecția care acoperă arzătorul, roca vulcanică de exemplu, dacă aveți un grătar cu rocă vulcanică sau plita inox grătar și curățați-o bine. Ocupați-vă și de tuburile arzătoarelor și gurile de ieșire a gazului, dar fiți mai gentili în aceste zone delicate. Treceți apoi la fundul grătarului și capac, unde grăsimea se poate întări formând pete negre. Insistați cu spatula până dispar. Urmează tăvița de colectare a grăsimii, care trebuie curățată bine cu soluție și apă. Cu toate elementele strălucind a curățenie, uscați-le bine cu prosoapele de hârtie și asamblați grătarul la loc, oferind puțină atenție și exteriorului grătarului.

Câteva sfaturi bune de întreținere includ curățarea grilajelor înainte și după gătit, pentru a evita depunerile și întărirea resturilor, verificarea frecventă a tăviței de colectat grăsimea și ungerea cu ulei sau grăsime a grătarului înainte de a pune mâncarea, ca să nu se lipească.

Reguli de siguranță pentru folosirea grătarelor pe gaz

Fie că este vorba despre un grătar clasic sau unul pe gaz, nu trebuie să uităm faptul că gătitul în aer liber, deasupra unei surse de foc vine cu pericolele sale. Regulile de siguranță vin pentru a preveni potențialele accidente, protejând astfel atât bucătarul cât și participanții la grătar. În continuare vom prezenta câteva reguli practice de siguranță care vă vor fi de folos.

Amplasarea grătarului

Un grătar pe gaz trebuie întotdeauna să fie amplasat afară, într-o zonă bine ventilată, departe de orice structuri cum ar fi foișoare, balcoane exterioare, terase deschise, garaje sau copaci cu crengi joase. O altă regulă de siguranță legată de amplasare este verificarea ca grătarul pe gaz să fie stabil înainte de folosire. Un grătar care se clatină sau care nu se află pe o suprafață plană se poate răsturna oricând, ruinând mâncarea și reprezentând un pericol real de incendiu.

Folosirea grătarului

La capitolul folosire sunt destul de multe indicații de siguranță de care trebuie să țineți cont. Una vă este probabil deja familiară din articolul nostru și anume să vă mențineți grătarul curat, fără depozite de grăsime și mâncare uscată care se pot aprinde spontan. Dacă nu folosiți grătarul foarte des, o recomandare bună de siguranță este să verificați furtunurile de gaz înainte să îl aprindeți. Puteți detecta scurgerile de gaz acoperind furtunul cu o soluție de apă cu detergent și pornind gazul. Dacă există vreo scurgere undeva, vor apărea bule de săpun în zona problemă. Mirosul de gaz este și el un semn clar al unei scurgeri.

Că tot vorbim de gaz, nu folosiți niciodată o butelie care prezintă umflături, îndoituri, semne de coroziune sau orice tip de deteriorare externă vizibilă și nu țineți niciodată butelia de rezervă lângă grătar. Dacă un arzător nu se aprinde, închideți gazul, așteptați 5 minute și abia apoi încercați din nou. Și când aprindeți un arzător, evitați să vă aplecați deasupra grătarului.

O altă regulă bună este să nu lăsați niciodată grătarul nesupravegheat, mai ales dacă aveți copii cu dumneavoastră. Purtați haine potrivite pentru ocazie, fără elemente care să atârne periculos deasupra grătarului și fiți mereu pregătit să stingeți un potențial incendiu. Și în final, nu uitați că grătarele rămân fierbinți cel puțin o oră după stingerea focului.

Schimbatul buteliei

Cea mai importantă regulă de siguranță aici ar fi să nu umblați niciodată la gaz cât grătarul este aprins. Încercați să faceți înlocuiri înainte sau după folosire, și verificați întotdeauna furtunurile de gaz după ce ați schimbat butelia. Un grătar care este conectat la o butelie trebuie să se afle mereu într-o zonă bine ventilată iar o butelie de rezervă trebuie să fie setată pe poziția de închidere și depozitată într-un loc sigur. Urmați întotdeauna recomandările producătorului atunci când manevrați buteliile.

Cele mai bune branduri de grătare pe gaz

La fel ca în orice industrie și în cazul grătarelor pe gaz există lideri de piață, care ies în evidență prin calitatea produselor pe care le oferă. Multe din brandurile de mai jos vi se vor părea deja cunoscute, deoarece toate produsele de top menționate în lista noastră fac parte din catalogul acestora.

Landmann

Landmann este una dintre cele mai cunoscute firme din Europa care produce grătare pe gaz, cu cărbuni, afumători și accesorii. Fondată în 1966 în Germania compania s-a extins rapid și astăzi își vinde produsele în mai mult de 35 de țări din toată lumea.

Enders

Enders este un producător german de top, cu peste 130 de ani de istorie, din domeniul echipamentelor de camping și grădină. Este o companie ce pune foarte mult accent pe calitatea materialelor folosite și pe designul unic al produselor sale. Fiecare aparat pe gaz produs de ei este atent verificat înainte de a ajunge la client pentru a se asigura că nu există scurgeri de gaze.

Canpingaz

Canpingaz este o companie fondată în Franța în 1949 care produce echipamente de camping. În 2014 și-au relansat seria de grătare Campingaz iar în 2017 au lansat o serie premium de grătare cu gaz numite Master Series.

Concluzie

Iată că am ajuns și la finalul ghidului nostru de cumpărare. Ca să rezumăm puțin informația prezentată, haideți să scoatem niște idei principale. Am creat o listă cu cele mai bune grătare pe gaz de pe piață, am comparat grătarele pe cărbune cu grătarele gaz incorporabil și cele pe butelie, am vorbit pe larg despre caracteristicile importante ale grătarelor pe gaz și apoi am intrat în sfaturi practice. La această categorie practică am vorbit despre greșelile pe care mulți le facem atunci când gătim la grătar, am inclus un ghid de curățare și întreținere și am subliniat câteva reguli de siguranță importante.

Sperăm că informația prezentată în acest articol vi s-a părut atât interesantă cât și utilă și că v-a ajutat să vă faceți o idee clară asupra grătarului pe gaz perfect pentru dumneavoastră. Vă urăm mult succes la grătar și o zi la iarbă verde frumoasă, alături de cei dragi!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 0 In medie: 0
Back to top button