Cum să întrețineți corect un grătar pe gaz?

Un grătar pe gaz este o investiție excelentă pentru orice împătimit al mâncării delicioase și petrecutul timpului în aer liber. Sunt practice, ușor de folosit și, dacă sunt întreținute corespunzător, vor oferi întotdeauna rezultate perfecte, de care dumneavoastră și cei apropiați vă veți bucura pentru câțiva ani buni. Dar ce aspecte țin de întreținerea unui grătar și cum putem asigura durabilitatea acestuia?

În acest articol vom răspunde la aceste întrebări și vom prezenta un ghid complet de îngrijire, ca grătarul dumneavoastră pe gaz să funcționeze mereu la performanță maximă.

Alegeți locul potrivit unde să puneți grătarul pe gaz

Fie că este vorba de un grătar pe gaz de curte sau unul compact, de luat la iarbă verde, este foarte important să alegeți cu grijă locul în care veți pune grătarul. O așezare corespunzătoare va asigura atât siguranța dumneavoastră și a celor dragi cât și o experiență culinară plăcută. Deoarece siguranța este aspectul cel mai important atunci când facem un grătar, haideți să prezentăm pe larg câteva sfaturi de așezare a grătarului menite să prevină potențialele accidente.

Un prim lucru de luat în considerare este plasarea grătarului într-o zonă bine ventilată, pentru a permite fumului să fie gestionat corespunzător. Este recomandat ca grătarele pe gaz să fie folosite doar în exterior, într-o zonă ferită la o distanță sigură de casă sau alte structuri cum ar fi un foișor sau garaj. Conform rapoartelor Asociației Naționale de Protecție Împotriva Incendiilor (NFPA) în jur de 27-29% din incendiile de locuință sunt cauzate de grătare plasate prea aproape de asemenea structuri. De asemenea, evitați să plasați grătarul pe gaz sub copaci sau lângă tufișuri, ramurile și crengile mai lungi putând cu ușurință să ajungă în grătar stârnind un incendiu de vegetație.

să nu amplasați grătarul pe gaz

Un al doilea lucru important este stabilitatea. Asigurați-vă că grătarul se află pe o suprafață plană și este bine înfipt în sol, pentru a limita riscul răsturnărilor. O altă notă importantă aici, dacă veți avea copii în preajmă, ar fi să puneți grătarul într-o zonă ferită, oarecum separată de restul grupului, asigurându-vă și că grătarul nu va rămâne niciodată nesupravegheat.

Un sfat bun legat de îmbunătățirea experienței de gătit ar fi să investiți în accesorii pentru grătar cum ar fi diferite ustensile utile, un arzător gaz pentru grătar versatil, sertare retractabile de depozitare și o plasare strategică, de unde puteți ajunge ușor la bucătărie sau spațiu de servit.

Verificați frecvent dacă grătarul este sigur

Sunt multe lucruri care se pot strica sau deteriora la un grătar cu butelie și, dacă nu verificați frecvent starea sa de funcționare vă puteți confrunta cu probleme serioase. Haideți să enumerăm elementele care ar trebui verificate înainte să porniți un grătar pe gaz.

Toate furtunurile și conexiunile de gaz

Furtunurile se pot fisura în timp iar conexiunile se pot slăbi, ducând la scăpări de gaz periculoase. Este ideal ca înainte de folosire să priviți cu atenție aceste elemente căutând semne de deteriorare externă cum ar fi rugină, tăieturi sau orice anomalii structurale. Un truc bun pentru a verifica dacă există scăpări de gaz este să ungeți furtunurile cu un amestec de apă cu săpun și apoi să porniți gazul. Dacă se formează bule în vreo zonă, acela este un semn clar că furtunul scapă gaz. Mirosul este și el un semn care vă poate da de gândit.

Arzătoarele

Orice semn de rugină sau depunere de grăsime poate afecta performanța arzătoarelor. Un mod bun de a asigura siguranța acestora este să le curățați frecvent, după fiecare folosire și să fiți întotdeauna atent când le aprindeți. Nu vă aplecați deasupra grătarului ca să aprindeți arzătoarele și așteptați mereu câteva minute înainte să încercați să aprindeți un arzător care nu s-a aprins din prima.

Butelia

Butelia este un element crucial care trebuie tratat cu grijă și răspundere. Aceasta trebuie depozitată într-un spațiu ferit, în picioare, conform instrucțiunilor sale de manevrare. Pentru un grătar cu butelie trebuie să verificați mereu integritatea recipientului cu gaz. Orice umflături, îndoituri sau semne suspecte de deteriorare pot indica faptul că butelia nu este sigură.

butelia gratare pe gaz

Depozitarea și protejarea grătarului când nu este folosit

Foarte puțini deținători de grătare pe gaz le folosesc cu regularitate, de mai multe ori pe săptămână. Majoritatea le pun în folosință exclusiv pe perioada verii, pentru ieșirile la iarbă verde, iar unii bucătari mai curajoși se aventurează și în lunile mai incerte de primăvară și toamnă. Astfel o depozitare corespunzătoare asigură faptul că grătarul pe gaz va funcționa perfect indiferent de perioada de timp în care se află în repaus.

Depozitarea pe termen scurt

Pentru depozitarea pe termen scurt, regulile sunt destul de simple. Curățați grilajul grătarului după utilizare, asigurându-vă că scăpați de resturile alimentare și depozitele întărite de grăsime. Închideți arzătoarele și butelia, verificând cu atenție să fie puse corect pe poziția ”închis”. Lăsați grătarul să se răcească complet, un proces care durează cel puțin 2,3 ore, strângeți toate accesoriile folosite pentru a fi curățate și, în final, acoperiți grătarul cu o husă de protecție.

Depozitare pe termen lung, pe perioada iernii

Pentru depozitările pe termen lung, trebuie să fiți puțin mai sârguincioși cu procesul de curățare, ca să evitați să atrageți musafiri nepoftiți. Ca să curățați bine interiorul înainte să depozitați grătarul, se recomandă să puneți o tăviță cu apă pe acesta și să îl lăsați să meargă cu capacul pus un sfert de oră, ca aburul să înmoaie resturile întărite de mâncare și grăsime. După ce s-a răcit puțin, curățați-l bine folosind perii și soluție de curățat pentru grătare. Lăsați-l să se răcească complet apoi insistați din nou, cu apă și soluție de curățat, făcând toate elementele interioare și exterioare să strălucească.

La acest pas puteți folosi soluții de protecție împotriva ruginii, apoi așteptați ca grătarul să se usuce complet. Acoperiți cu o husă de protecție specială și lăsați-l la locul său sau băgați-l în garaj/beci. Husele sunt suficiente pentru a le proteja de temperaturile extreme dar, depozitarea în spații închise este recomandată, oferind un plus de protecție împotriva ruginii și mucegaiului. Verificați grătarul din când în când, asigurându-vă că nu s-au infiltrat șoareci sau gândaci în grătarul acoperit.

Curățarea grătarului pe gaz

Suprafața de gătit a grătarului trebuie curățată înainte și după fiecare folosire, cu o perie de sârmă și soluție specială de curățat sau apă și detergent obișnuit de vase. Acest pas este esențial pentru menținerea unui grad de igienă și siguranță alimentară. Iată o listă cu instrumente de curățat și câteva recomandări de curățare pentru celelalte elemente importante ale unui grătar cu gaz.

Soluții și instrumente de curățat

Curățatul grătarelor cu gaz nu necesită un instrumentar special comparativ cu grătarele clasice. Aveți nevoie de mănuși, perii de sârmă pentru grătare, prosoape de hârtie sau cârpe de curățat, spatulă și soluție de curățat (sau apă și detergent de vase). Dacă nu vreți să investiți într-o soluție specială pentru grătare puteți folosi un amestec de oțet cu apă (2 căni de oțet și 2 căni apă). În cazul acestei soluții naturale, nu este nevoie de clătit.

Curățatul grilajului, arzătoarelor și al elementelor de gaz

Asigurați-vă că gazul este oprit și începeți procesul! Scoateți grilajul pentru a avea acces mai bun și folosiți soluția și peria pentru a îndepărta reziduurile nedorite. Oferiți același tratament arzătoarelor și oricărui element protector dintre sursa de căldură și arzătoare. Pentru furtunurile de gaz fiți puțin mai gentil, optând pentru o frecare ușoară cu cârpa.

Curățarea capacului și al tăvii de grăsime

Îndepărtați orice depuneri negre de funingine și grăsime cu ajutorul periei de sârmă sau spatulei, acolo unde este necesar. Lăsați în prealabil mizeria la înmuiat cu soluție de curățat dacă reziduurile sunt foarte întărite sau mai vechi. Goliți tava de grăsime și curățați-o foarte bine cu apă călduță și soluție. Această grăsime poate provoca scântei sau flăcări incontrolabile dacă este lăsată să se adune prea mult timp.

Curățarea exteriorului și a spațiilor de depozitare

Exteriorul și spațiile de depozitare nu au nevoie de obicei de curățări prea riguroase, excepție făcând locurile unde a fost pusă mâncarea sau accesoriile de grătar. Insistați cu apă și soluție de curățat în zonele problemă și ștergeți cu o cârpă moale sau prosoape de hârtie exteriorul grătarului, pentru a evita zgârieturi.

Concluzie

Grătarele pe gaz nu sunt deloc greu de întreținut. Necesită doar curățări frecvente, verificări de rutină și depozitări corespunzătoare. Sigur, toate acestea trebuie făcute cu multă grijă și atenție, ceea ce înseamnă că durează ceva timp, luând puțin din elanul oricărui bucătar împătimit de grătare. Însă, dacă respectași toate instrucțiunile și sfaturile prezentate în acest articol, de la cele de amplasare la cele de siguranță, depozitare și curățare, veți extinde cu siguranță durata de viață a grătarului dumneavoastră și veți preveni orice accidente asociate cu folosirea modelelor pe gaz.

Mult succes la gătit și poftă bună!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 0 In medie: 0
Back to top button