Cum să folosești o cameră de acțiune – Sfaturi și trucuri eficiente

Camera de acțiune este dispozitivul perfect pentru captarea experiențelor inedite.

Dar poate ești printre acele persoane care vor să-și achiziționeze o astfel de cameră pentru prima dată. În acest caz, ai ajuns pe pagina potrivită!

Pentru a capta momentele fascinante dintr-o vacanță, camera video sport este alegerea potrivită, dar este foarte important să înveți cum se folosește eficient un astfel de dispozitiv.

Alege camera potrivită pentru nevoile tale

Ca și în cazul altor produse, ai la dispoziție o gamă extrem de variată din care poți alege. Pentru a face alegerea potrivită, trebuie să te gândești la mai multe aspecte înainte să faci o achiziție.

De exemplu, camera noastră preferată, Go Pro Hero 8, este perfectă pentru orice tip de vacanță sau aventură. Stabilizarea Hypersmooth 2.0 și filmarea 4K lucrează împreună pentru a capta toate detaliile din timpul călătoriei tale. Datorită stabilizării moderne, camera se poate folosi fără să fie montată pe un suport special. Filmarea este echilibrată în mod automat, rezultând înregistrări cinematice de calitate superioară.

Sigur, aceasta este alegerea noastră personală, dar ai prins ideea. Practic, trebuie să alegi o cameră care va fi potrivită călătoriei pe care o planifici. Dar dacă știi deja ce cameră vei alege, trebuie să ții cont de mai mulți factori pentru a o utiliza eficient. Hai, să vedem ce poți face în acest sens:

Încearcă unghiuri diferite de filmare

O cameră de acțiune este folosită la maximum, dacă încerci unghiuri de filmare diferite. Astfel, vei obține înregistrări interesante. De exemplu, este o idee bună să pui camera în cât mai multe poziții distincte. Astfel, obții imagini diverse care, la final, pot fi editate într-un video super tare, care va capta atenția altora.

Totuși, fii atent la un lucru atunci când schimbi unghiul de vizualizare: nu filma obiecte, persoane sau orice altceva de la distanță foarte mică (close-up shots). De ce? Lentila unei camere de acțiune are unghiul de vizualizare larg, care face ca imaginea să pară curbată, mai ales la margini. Iar dacă captezi close-up shot-uri cu o astfel de cameră, filmarea va părea destul de ciudată, cu fețe sau obiecte distorionate.

Recomandat este să schimbi unghiul de filmare cât mai des pentru a capta un video variat.

Stabilizează camera

Aproape orice cameră de filmare are nevoie de un stabilizator. Dar la ce să fii atent când alegi un stabilizator de cameră video sport?

În primul rând, varietatea uriașă de accesorii de camere sport poate fi copleșitoare. Deci, îți recomandăm să alegi două sau trei produse pe care să le compari între ele. Astfel, poți face alegerea perfectă, în funcție de nevoile tale (buget, tipul activității înregistrate).

  • În al doilea rând, fii sigur că noul stabilizator ales va veni cu cel puțin aceste caracteristici:
  • Rezistent la apă și ploaie – mai ales pentru o cameră subacvatică, adică pentru filmări în apă
  • Unghi larg de utilizare
  • Acumulator cât mai mare, preferabil de la 2000mAh în sus
  • Funcție de blocare într-o singură poziție
  • Compatibil cu WiFi și Bluetooth

Pro Tip – Nu uita de baterii

Orice cameră de acțiune trebuie fie încărcată la priză, fie utilizată cu baterii tradiționale. Din acest motiv, fii sigur că ai la îndemână niște baterii sau un acumulator de rezervă. Sigur nu vrei ca filmarea să se întrerupă în cele mai captivante momente, deci fii atent la acest aspect.

În plus, dacă ai cumpărat un stabilizator pentru cameră, acesta are nevoie de baterii de asemenea. Deci, pune în rucsac niște baterii și pentru stabilizator. Iar dacă acesta are acumulator integrat, ar fi o idee bună să adaugi o baterie externă în pachetul de filmare.

Fă-te comod cu noua ta camera

Dacă ai reușit să faci achiziția mult așteptată, a venit timpul să exersezi. Dar înainte de asta, îți recomandăm să te familiarizezi cu camera sport și să înveți niște tehnici de filmare eficiente.

În acest sens, cea mai bună și cea mai rapidă metodă este să urmărești tutoriale video care adresează această temă. Pe YouTube găsești o mulțime de tutoriale în acest sens. Un plus legat de YouTube este că înveți gratuit. Totuși, dacă vrei ajutor profesional, îți recomandăm Udemy.com. Pe acest website vei găsi tutoriale și cursuri avansate, care te vor învăța cum să filmezi înregistrări de top. Aceste cursuri nu sunt gratuite, dar merită banii datorită calității oferite.

Utilizează un frame rate adecvat

O cameră de acțiune modernă captează 4K video. Totuși, dacă nu utilizezi un frame rate adecvat pentru tipul filmării, nici măcar rezoluția 4K nu te va ajuta.

Când schimbi unghiurile de filmare, este indicat să schimbi și frame rate-ul, în funcție de ce vrei să înregistrezi în acel moment.

Iată, un exemplu: dacă filmezi o secvență foarte rapidă (ex: un truc skateboard), este indicat să utilizezi un frame rate cât mai mare: 240 sau chiar 480 FPS. Acest frame rate va capta fiecare mișcare perfect, iar la editare vei putea încetini înregistrarea pentru a arăta în detaliu trucul.

În schimb, dacă filmezi ceva care se mișcă cu o viteză normală (care este captată ușor de ochii umani), frame rate-ul poate scădea. În astfel de cazuri, 30 FPS este destul. Acest frame rate va oferi video de calitate, mai ales dacă îl îmbini cu shot-uri slow-motion, captate cu frame rate mare.

Iluminarea

O cameră de acțiune are, de obicei, lentila destul de mică, deci va capta lumină mai puțină. Dacă filmezi în timpul zilei, la soare puternic, nu vei avea probleme. Dar dacă vrei să captezi video de calitate și în condiții de lumină scăzută, ai grijă să iluminezi scena. Dacă acest lucru nu este posibil, asigură-te că utilizezi un shutter speed cât mai rapid posibil, cu o focusare perfectă pe subiectul filmării tale. Astfel, ai șanse să înregistrezi un video de calitate, chiar dacă iluminarea nu este perfectă.

Editarea înregistrării

Pentru a obține un video de calitate, este necesar să editezi înregistrarea. Pentru asta, ai nevoie de un software de editare video. Poți găsi astfel de programe atât gratuite, cât și contra cost, foarte simplu, pe internet. La ce să fii atent în această fază?

În funcție de software-ul ales, parcurge un proces de editare dedicat acelui program. Nu există două programe de editare identice, deci va trebui să înveți să folosești programul ales de tine. Și pe acest subiect vei găsi tutoriale gratuite pe YouTube, dar și cursuri contra cost profesionale pe Udemy.

Concluzie

În final, hai, să recapitulăm ce ai de făcut:

În primul rând, trebuie să alegi o cameră care se potrivește nevoilor tale și bugetului tău. Recomandarea noastră este camera Go Pro Hero 8, dar ești liber să alegi după plac dintr-o gamă uriașă. Următoarea etapă este alegerea unui stabilizator potrivit pentru cameră.

Familiarizează-te cu noul tău device. Iar după aceea, poți începe filmările, ținând cont de unghiul de filmare, frame rate-ul potrivit, iluminarea scenei, și sigur, nu uita de niște baterii secundare.

Iar dacă depui un plus de efort în editarea înregistrării, vei obține un video de care poți fi mândru!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 2 In medie: 5
Back to top button