Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Top 5 cele mai bune centrale pe lemne 2024

Cea mai buna centrala pe lemne
5.0 / 5

Burnit WBS este o centrală termică de oțel, care vine la pachet cu un controller inteligent și cu un ventilator electric. Boilerul satisface toate cerințele legate de încălzire, deoarece are o putere de până la 110 kW.

Pro

 • Poate funcționa și cu peleți
 • Este acreditată MCS
 • Are o putere ridicată
 • Este foarte eficientă energetic

Contra

 • Nu are un certificat de emisii RHI
Produsul de pe locul doi
4.7 / 5

Fornello Tera este o centrală ideală pentru combustibili solizi, în principiu lemn și peleți. Fornello oferă produse de calitate superioară, care vă pot încălzi întreaga locuință.

Pro

 • Temperatura este indicată pe display
 • Are o capacitate de stocare mare
 • Este prevăzută cu un termostat de siguranță

Contra

 • Sistemul de încălzire necesită electricitate pentru a funcționa
Cel mai bun preț
4.6 / 5

Centrala termică Termax este destinată atât pentru amplasamente rezidențiale, cât și pentru cel comerciale. Produsul este creat pentru a funcționa cu combustibili solizi, peleți, dar și cu uleiuri pentru încălzire.

Pro

 • Este prevăzută cu un termoregulator
 • Scurgerile termice au fost testate
 • Oferă cantitatea necesară de căldură
 • Este foarte eficientă

Contra

 • Necesită un grad sporit de întreținere
Cea mai bună centrală pe lemne cu gazeificare
4.4 / 5

Pachetul de la Fornello conține termoșemineul pe lemne, coșul de fum, boilerul termoelectric, vasul de expansiune vertical și kitul de montaj. Toate sunt calitative, rezistente și au un preț excelent.

Pro

 • Raport calitate/preț foarte bun
 • Pachetul conține o mulțime de produse
 • Boilerul termoelectric are volumul de 100 litri
 • Coșul de fum are perete dublu inox-inox
 • Vasul expansoiune vertical are 24 litri

Contra

 • Are o dimensiune cam mare
Cea mai economică încălzire
4.3 / 5

Centrala se poate utiliza cu o mulțime de combustibili, corpul său este realizat din tablă de oțel, iar cazanul este livrat cu termometru, robinet de umplere/golire, grătare și regulator de tiraj Honeywell.

Pro

 • Are performanțe foarte bune
 • Se pot utiliza și alți combustibili, pe lângă cărbune și lemne de foc
 • Rezistent
 • Este livrat cu multe accesorii

Contra

 • Se folosește doar pentru încălzire, nu și pentru gătire

Actualizări de conținut:

Ne actualizăm în permanență listele de produse pentru a-ți oferi cele mai recente modele la cele mai bune prețuri, astfel încât să poți fi sigur că ai la dispoziție produse de cea mai bună calitate.

Ghidul cumpărătorului

centrale pe lemne

O centrală pe lemne este un boiler care oferă căldură și apă caldă întregii locuințe. Sistemul de încălzire nu necesită curent electric pentru a funcționa și poate varia, de la o sobă de mici dimensiuni la altele mari. Reprezintă un mod bun de a combina surse de energie regenerabilă pentru a oferi căldură și apă fierbinte. Dacă nu știți exact ce vă doriți de la o centrală pe lemne, acest ghid vă va fi de folos.

Când ar trebui să investiți într-un sistem de încălzire pe lemne?

Un sistem de încălzire centralizată pe lemne este cel mai potrivit pentru locuințele izolate și nu pentru apartamente. Asta deoarece are nevoie de un șemineu, care să asigure evacuarea gazelor, dar și de o cameră separată pentru instalare. În plus, aveți nevoie și de un spațiu uscat pentru a stoca lemnul. Centralele de acest fel sunt o soluție economică pentru proprietarii de case care nu sunt deserviți de sistemul de încălzire al unui oraș, oferind atât căldură cât și apă caldă pe timpul iernii.

Tipuri de centrale pe lemne

Există mai multe tipuri de centrale pe lemne ieftine. Fiecare este creat pentru a răspunde anumitor nevoi, iar mai jos găsiți cele mai frecvente tipuri de centrale pe care să le aveți în vedere.

Centrală pe lemne cu gazeificare

În intervalul de temperatură cuprins între 200o C și 275o C, majoritatea gazelor sunt emise de către lemnul ars, în combinație cu fum. Gazele conțin între 50% și 80% din energia totală a lemnului. Din procesul de combustie rezultă un amestec cunoscut ca gaz de sinteză sau gaz din lemn.

Gazeificarea implică încărcarea camerei cu cantitatea potrivită de combustibil, arderea completă a acestuia, până când lemnul se transformă în cenușă, iar apoi reîncărcarea camerei de combustie. Dacă e nevoie. Aceasta e o metodă foarte eficientă de a arde lemn, producând doar o cantitate mică de fum. Căldura obținută astfel este stocată, de obicei, într-un tampon sau acumulator termic, putând fi folosită la nevoie. Astfel este crescută autonomia centralei.

Centrale pe lemne cu combustie clasică

Sistemele de încălzire pe lemne cu combustie clasică sunt similare cu cele anterioare, mai puțin partea de gazeificare. Sistemul clasic este eficient în a arde atât lemne uscate, cât și umede. Spre deosebire de primul model, aceste centrale pot arde lemne umede pentru a obține căldură și apă caldă, însă randamentul este ceva mai scăzut. Mentenanța unei astfel de centrale este mai dificilă, deoarece sunt produse cantități mari de cenușă, care trebuie curățate deseori.

Centrale termice instalate la exterior

După cum le sugerează numele, aceste sisteme centralizate sunt așezate în exteriorul casei, în general la distanțe de 10 – 60 de metri (dar și până la 150 de metri) față de zona rezidențială sau comercială deservită. Aceasta funcționează în cadrul unui sistem existent de încălzire. O manta de apă este amplasată în jurul focarului boilerului și al moderatorului de căldură. Apa încălzită este transportată în locuință prin intermediul țevilor subterane.

Arderile la exterior reduc riscurile cauzate de incendii în cadrul șemineelor, de intoxicație cu monoxid de carbon sau de scădere a nivelului de oxigen din locuință, care afectează calitatea aerului de acasă. În plus, veți scăpa și de fum, de mirosuri urâte, de cenușă și de acumulările de funingine rezultate în urma arderilor.

Accesoriile unei centrale termice pe lemne

Cea mai bună centrală pe lemne are nevoie de mai multe elemente pentru a putea funcționa în condiții optime. Folosirea acestora este necesară pentru a vă asigura că sistemul va fi funcțional pe perioade lungi de timp. Pentru a simplifica instalarea și mentenanța sistemului, am pregătit o listă cu accesorii importante în următoarele rânduri.

Pompe de circulație

Pompele de circulație sunt folosite pentru a livra apa fierbinte aproape instantaneu, de fiecare dată când deschideți robinetul corespunzător. Această pompă menține apa caldă în mișcare în interiorul circuitului sanitar, pentru ca apa să fie disponibilă oricând. O astfel de pompă vă este necesară când e vorba de cele mai bune centrale pe lemne, pentru a avea apă caldă oricând doriți.

Vase de expansiune

Un vas de expansiune conține aer și apă din sistemul de încălzire, iar scopul său este să regleze nivelurile de presiune. Există mai multe tipuri de vase de expansiune, atât închise cât și deschise. Un vas de expansiune este necesar dacă doriți un sistem de încălzire centralizată, deoarece acesta are nevoie de reglarea presiunii.

Rezervoare tampon sau acumulatoare de căldură

Un rezervor tampon este un cilindru sigilat de dimensiuni mari, folosit pentru a stoca apă caldă la o temperatură constantă, presetată. Un astfel de rezervor sau de acumulator este necesar pentru o centrală pe lemne, deoarece asigură o îmbunătățire a eficienței, a performanței și a durabilității. Apa fierbinte poate fi folosită pe loc sau mai târziu, iar temperatura va fi aceeași.

Sisteme de siguranță

Aceștia sunt senzori instalați pentru prevenirea accidentelor ce ar putea apărea în timpul funcționării centralei. Reprezintă o precauție prin care sunt eliminate riscurile asociate folosirii unor astfel de sisteme, iar aici vorbim despre incendii sau despre emisiile de gaze toxice. Pentru siguranța dumneavoastră, e necesară să aveți un astfel de accesoriu instalat.

Termostat

Un termostat este un accesoriu care reglează temperatura în mod automat. Acesta detectează schimbările ambientale ale temperaturii și menține anumite niveluri ale valorilor din termometre. Acestea au și indicatori prin care vă anunță dacă temperaturile sunt potrivite, prea mici sau prea ridicate.

Unde trebuie să instalați centrala termică pe lemne

schema de instalazitione centrale pe lemne

Zona din apropierea boilerului trebuie să nu conțină obiecte inflamabile. Dacă așezați centrala pe podea, e important să creați și o zonă tampon sub aceasta. În plus, va trebui să vă asigurați că puteți oferi și aceste distanțe minime de siguranță:

 • Distanță față de partea frontală a centralei: 1 metru
 • Distanța dintre partea de sus a centralei și tavan: 0,5 metri
 • Distanța dintre pereți și părțile laterale sau partea posterioară: 0,5 metri
 • Capacitatea minimă de admisie a aerului: 200 cm3

Centralele pe lemne și mediul înconjurător

Sistemele de încălzire pe lemne există de foarte mult timp, dar au devenit nepopulare odată ce prețurile combustibililor fosili și ale electricității au scăzut. Totuși, în ultimii ani, pe măsură ce aceste prețuri au început din nou să crească, oamenii au căutat metode alternative pentru a-și încălzi casa. Mai mult, cercetările au dovedit că arderea combustibililor fosili dăunează mediului înconjurător, astfel că oamenii se orientează către opțiuni mai curate.

Arderea lemnului pentru căldură și apă caldă se folosea odinioară, iar acest proces revine în forță. Folosirea lemnului pentru a obține energie este mai benefică, deoarece este mai ieftin și mai puțin dăunător mediului. Costul lemnului a scăzut simțitor în ultimii ani, astfel că metoda este mult mai economică. În plus, dacă aveți o sursă proprie de lemn, vă veți preocupa doar de costurile de mentenanță.

Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă cu amplasamentul acestei centrale, deoarece gazele produse în timpul arderii pot fi nocive. Monoxidul de carbon, produs al arderii lemnului, poate fi chiar fatal. De aceea, un astfel de sistem de încălzire ar trebui montat în exterior. Dacă îl instalați, totuși, la interior, asigurați-vă are ventilația necesară.

Directiva UE cu privire la conservarea mediului înconjurător se aplică și centralelor pe lemne. Directiva arată că aceste produse pot fi comercializate doar dacă îndeplinesc anumite cerințe legate de eficiența energetică și dacă se încadrează în limitele de emisii.

Vor fi interzise sistemele de încălzire cu lemne?

Centralele care funcționează doar pe lemn nu vor fi interzise, datorită politicilor ”zero net.” Pe de lată parte, sistemele pe gaz, care funcționează cu cărbune, sau sistemele mixte ar putea fi afectate de politicile de mediu din viitor.

Directiva designului eco

Având în vedere o directivă europeană ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, cumpărarea de sobe și centrale ce nu se încadrează în designul eco va fi interzisă. Aveți grijă să nu cumpărați o centrală pe care o veți folosi doar o scurtă perioadă de timp.

Avantajele sobelor și centralelor termice cu design eco

 • Combustia este mai eficientă
 • Costurile de încălzire sunt mai reduse
 • Ratingul energetic al locuinței este îmbunătățit

Cele mai bune branduri de centrale termice pe lemne

Am realizat o cercetare cu privire la cele mai bune branduri de centrale pe lemne, iar concluzia noastră este bazată strict pe calitate. Produsele sunt bine cunoscute și folosite în multe clădiri comerciale și rezidențiale.

Burnit

Burnit și Sunsystem sunt produsele celebre ale companiei NES, specializată în crearea de sisteme de încălzire ce folosesc energie regenerabilă. Compania propune aceste produse la prețuri accesibile, oferind totodată servicii de înaltă calitate. Burnit este o companie din Bulgaria, fiind o afacere de familie.

Viadrus

Viadrus este o companie activă încă din 1888, cunoscută pentru boilerele și sistemele de încălzire de înaltă calitate. Compania a inovat de-a lungul deceniilor de existență, iar acum oferă sisteme moderne de încălzire și centrale pe lemne de ultimă generație.

Fornello

După intrarea pe piață de acum mai bine de 20 de ani, Fornello a evoluat și s-a specializat în producția de sisteme de încălzire, atât electrice, cât și pe lemn. Compania produce și accesorii pentru aceste centrale, astfel că le oferă clienților produse de cea mai înaltă calitate.

Termax

Termax este cel mai mare producător de soluții energetice și de mediu din India. Compania s-a specializat în producția de sisteme de încălzire, de răcire, de management al apei și deșeurilor. Produsele sale sunt cunoscute pentru calitatea ridicată și pentru eficiență.

Atmos

Atmos este unul dintre cei mai mari producători și furnizori de boilere cu combustibil fosil. Compania deținută de o familie din Cehia este activă încă din 1935 și continuă să ofere produse de calitate clienților săi. Compania a realizat o inovație importantă, producând sisteme solare cu circulație forțată cu golire.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 59 In medie: 3.8
Back to top button