Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Cel mai bun stabilizator tensiune 2022

Imagine
Nume
Evaluare
VerificațI prețul

În perioada anilor ’80, atunci când România se confrunta cu frecvente căderi de tensiune și oprirea programată a furnizării energiei electrice, stabilizatoarele de tensiune au prevenit deteriorarea multor televizoare (majoritatea cu funcționare pe lămpi). Astăzi, fie că este vorba despre un stabilizator tensiune centrală termică sau pentru alte dispozitive electronice care se găsesc într-o locuință (de la computer, laptop și până la imprimantă), fie că îți dorești că dispozitivele tale care folosesc curent electric să fie protejate la maxim, cu siguranță ai nevoie de un asemenea instrument fiabil.

Ce este un stabilizator tensiune?

Persoanele prevăzătoare și care deja au experimentat astfel de situații în trecut sau care locuiesc în zone unde există o fluctuație de curent ca urmare a condițiilor atmosferice și-au achiziționat un stabilizator tensiune pentru toată casa. Un astfel de dispozitiv este format dintr-un circuit pe care se regăsesc componente electronice și de natură electromecanică și al cărui rol este de a proteja dispozitivele conectate împotriva supra sau sub tensiunii rezultate din diverse cauze.

În anumite cazuri este posibil ca, pe fondul condițiilor atmosferice (descărcări electrice din gama fulgerelor) sau a altor cauze (fluctuații pe cablurile de înaltă tensiune sau amplasarea locuinței într-o zonă din aproprierea unui câmp electromagnetic dezvoltat de o rețea de tip pânză de păianjen formată din stâlpi de înaltă tensiune) un astfel de dispozitiv te va salva de orice fel de problemă de natură electrică.

La fel de util este un astfel de instrument și pentru cazurile în care locuința ta este dotată cu un sistem de încălzire centralizat, astfel încât, în situația în care se poate întâmpla ca furnizarea de energie electrică să creeze variații care să determine apariția unei sincope în alimentarea cu curent electric a centralei este recomandat să optezi pentru un stabilizator tensiune pentru centrala termică.

Chiar și mașinile se pot confrunta cu astfel de probleme mai ales atunci când utilizezi un dispozitiv de alimentare de la bateria autoturismului a diverselor instrumente pe care le iei într-o călătorie (laptop, telefon mobil, tabletă, etc.), așa că un stabilizator tensiune 12v auto îți va fi extrem de util. După cum se poate constată acest tip de dispozitiv are o largă aplicabilitate atât în cadrul gospodăriei tale, cât și în alte contexte, oferindu-ți acea protecție de care ai nevoie, mai ales că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla dacă apare o creștere sau scădere bruscă de tensiune.

Cum funcționează stabilizatoarele de tensiune?

Atunci când te afli în căutarea unui stabilizator de tensiune de calitate (în special pentru sistemul de încălzire centralizat al gospodăriei tale) ai nevoie de o recomandare stabilizator tensiune centrală termică care să-ți ofere maximul de avantaje în timpul exploatării. Trebuie să ții cont de faptul că aceste stabilizatoare se împart în cele care îți asigură fluctuație în cazul unei variații a tensiunii care se apropie de un procent de 10% (pe baza de relee) și în cele care îți asigura siguranță când nivelul de variație este de 3% (cu servomotor). Desigur, în funcție de nivelul de variație (care se poate măsură cu instrumente specifice, de mare precizie) poți alegi acel dispozitiv care să îți salveze aparatura de la implozie.

Este foarte important că acest accesoriu să îți ofere o tensiune constantă în rețea, astfel încât să nu intervină defectarea dispozitivelor pe care le conectezi; circuitul cu componente electromecanice și electronice preia surplusul de tensiune și-l convertește oferind valoare constantă prin intermediul releelor sau al servomotorului, astfel încât să se asigure dispozitivului care îl utilizează curent alternative cu o valoare constanța.

Gândește-te că un stabilizator de tensiune pentru toată casa îți va permite să ai parte de maximă protecție pentru întreaga aparatură, dar este vital că numărul de dispozitive care sunt interconectate la acest instrument să nu-l suprasolicitate (valoarea totală puterii adunate a acestor aparate să nu fie mai mare decât puterea maximă suportată de către stabilizator).

Care sunt caracteristicile principale ale un stabilizator de tensiune?

Un stabilizator tensiune trifazic este ideal pentru acele gospodării în care există o sursă de alimentare de 380 V, în timp ce unul monofazic este util pentru cele normale, cu o valoare a tensiunii de 220V. Desigur, pentru a face o alegere care să îți fie avantajoasă din toate punctele de vedere este nevoie de identificare celui mai stabilizator de tensiune tablou electric, iar acesta trebuie să întrunească unele dintre următoarele caracteristici (ideal ar fi să le regăsim pe toate):

  • Mod automat de regularizare a tensiunii de ieșire – nu mai este nevoie de niciun fel de intervenție umană pentru a efectua diverse reglaje care să permită atingerea și obținerea valorii dorite pentru a beneficia de tensiune constantă către beneficiar
  • Protecție împotriva șocurilor de orice tip – sunt vizate atât cele de natură mecanică (cauzate de manipularea greșită a dispozitivului), cât mai ales cele de natură electrică (așa cum șocurile electrice sau supra-sarcina care apare în caz de utilizare în mod excesiv a acestui instrument)
  • O greutate cât mai scăzută – desigur, cu cât este mai voluminos aparatul, cu atât acesta va furniza un număr mai mare de prize pentru conectarea a multiplelor dispozitive, dar în cazul unui stabilizator de tensiune pentru centrale termice, acesta trebuie să fie destul de compact și cu o greutate mult mai scăzută decât a unui dispozitiv destinat protejării aparatelor din întreaga locuință
  • Nivel de silențiozitate sporit – multe dintre modelele disponibile pe piață se confruntă cu problema zgomotului declanșat în timpul stabilizării curentului care trece prin aparat, de aceea, un produs de calitate va oferi cât mai puțini decibeli în timpul exploatării
  • Puncte multiple de conectare a aparatelor la stabilizator – numărul sporit de prize poate conduce la o dimensiune mărită a dispozitivului, dar, modelele de calitate vor oferi un raport echilibrat între aspectul instrumentului și facilitățile oferite

Funcție de oprire automată a stabilizatorului în caz de suprasolicitare sau de fluctuații cu valori mari în rețea- în acest mod se pun la adăpost atât stabilizatorul, cât și aparatura care este interconectată la acesta.

Prezența unui regulator tensiune generator în gospodărie te va feri de una dintre cauzele majore care au afectat peste 75% dintre dispozitivele din gospodării la nivel global – fluctuația puternică de tensiune. Fie că a fost vorba despre o tensiune subunitară, fie despre una supraunitară, efectele sunt aceleași- defectarea aparaturii, de la cea electrocasnică și până la cea electronică. Un astfel de instrument te va pune la adăpost de orice fluctuație de tensiune care poate surveni pe o rețea de alimentare cu curent electric, așa că, pentru a dormi liniștit/liniștită achiziționează-ți un astfel de dispozitiv care îți va furniza în mod continuu o tensiune la valori constante!

Care este gama de prețuri al stabilizatoarelor de tensiune?

Despre un stabilizator de tensiune prețul poate spune foarte multe, numai că, în funcție de caracteristicile care se regăsesc în dotarea dispozitivului, raportul dintre preț și calitate poate varia. De aceea, în general, aparatele simple, cu o simplă priză (poate fi Shucko/Nema), au un preț de pornire de aproximativ 75 Ron, în timp ce, cele mai bune stabilizatoare de tensiune de 1800 W pot avea un preț de zece ori mai ridicat, de aproximativ 750 Ron.

În cazul în care este vorba de stabilizator tensiune 5000VA prețul mai crește cu 100 Ron, iar în cazul stațiilor cu un nivel maximal de protecție pentru clădiri mari (de uz comercial și industrial), ce au o putere de până la 15,000 W, prețul poate ajunge și până la 5000 Ron. Desigur, raportat la nevoile gospodăriei tale, îți vei face alegerea, astfel încât, să îți asiguri o protecție cât mai largă pentru bunurile tale electronice și electrocasnice.

Aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți achiziționezi un stabilizator de tensiune

Chiar dacă poate părea o operațiune care poate fi realizată de orice persoană, alegerea unui stabilizator de tensiune nu este atât de facilă pe cât ai putea crede. În primul rând, chiar dacă trebuie să alegi un banal stabilizator de tensiune centrală termică va fi nevoie să consulți specificațiile tehnice ale centralei pentru a vedea care este consumul acesteia și pentru a putea achiziționa stabilizatorul în perfectă concordanță cu recomandările producătorului sistemului de încălzire centralizat al locuinței tale.

În situația în care cumperi un stabilizator de tensiune pentru casă, atunci trebuie luate în calcul toate valorile de folosită a curentului electric al tuturor aparatelor care vor fi conectate ulterior, pentru că orice depășire a sumei totale va avea drept efect supra-solicitarea dispozitivului de stabilizare a tensiunii și, așa cum este normal, defectarea în lanț a tuturor aparatelor conectate la acesta. Alegerea aparatului care să îți ofere cel mai ridicat grad de protective trebuie să aibă în vedere și alte aspecte, precum prezența opțiunii de oprire a stabilizatorului în cazul manifestării supratensiunii.

O altă modalitate de determinare a echivalentului puterii necesare pentru stabilizatorul de tensiune este dată de compararea datelor de pe eticheta dispozitivului cu informațiile despre puterea necesară produselor pe care se intenționează să le conectezi la acest instrument (amintește-ți că în cazul în care consumul este de 1Kw, atunci echivalentul pentru stabilizator este de 1kVa). Mergi pe această raportare și o să poți să-ți cumperi exact acest stabilizator de tensiune care să-ți fie de ajutor în gospodărie!

VA este denumirea prescurtată a volt-amperilor, această fiind unitatea de măsurare a puterii unui stabilizator tensiune, așa că, calculând în modul în care ți s-a recomandat, în cazul în care ai un consum de 4000 W, atunci trebuie să-ți achiziționezi un dispozitiv care să aibă o valoare a puterii de 4000 VA. Totuși, pentru a te proteja mult mai eficient aparatele conectate la stabilizator este recomandat să îți achiziționezi un aparat care să aibă circa 500 VA în plus (+20%) .

Trebuie ținut cont și de un alt aspect care nu este luat în calcul de către utilizatori și anume cel legat de folosirea unor aparate care au în componentă lor un motor electric și care te va “obliga” să cumperi un dispozitiv care să aibă o valoare a puterii acoperite mult mai mare (așa cum am menționat, limita de siguranță trebuie să fie de aproximativ 20-25% și trebuie raportată la numărul de aparate care funcționează cu motoare electrice – valoarea consumului va crește în mod proporțional, așa că trebuie să manifești maximul de atenție în astfel de situații).

În gama aparatelor cu motor electric se numără mașina de splat rufe, frigiderul sau combina frigorifică sau aerul condiționat, aceste aparate fiind protejate mult mai bine doar cu ajutorul unui stabilizator electric, așa că, pentru a fi în siguranță (atât produsele, cât și stabilizatorul și circuitul electric din locuință) ține cont de aceste aspecte atunci când îți cumperi acest accesoriu. Legat de un stabilizator tensiune prețul nu trebuie să reprezinte cel mai important criteriu pentru că este vorba despre o serie de produse care, în cazul în care sistemul este afectat, va determina o problemă financiară cu mult mai mare decât achiziționarea unui stabilizator de calitate.

Cum să alegi un stabilizator tensiune adecvat?

După cum se poate observa, în acest caz vom exclude din start achiziționarea unui stabilizator de tensiune ieftin, mai ales în cazurile în care este vorba despre interconectarea mai multor dispozitive care sunt consumatoare de curent electric. De aceea, iată care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi acest accesoriu:

  • Tipul și capacitatea stabilizatorului – ai de ales între cel cu relee, cu servomotor sau electric (VA-ul trebuie să fie cu 10% și 20% mai mare pentru a acoperi așa cum trebuie nivelul de consum)
  • Modul de montare – poți alege între cele care se pot poziționa pe perete (și care sunt cele mai accesibile și mai eficiente) și cele care se montează pe pardoseală – trebuie evitate la montaj zonele cu o umiditate foarte ridicată, mai ales dacă dispozitivul nu beneficiază de o protecție împotriva umidității excesive
  • Prezența unor extra funcții și dotări – afișajul digital furnizează informații utile utilizatorului, așa că alege un astfel de dispozitiv, chiar dacă în cazul unui astfel de stabilizator de curent prețurile sunt pe măsură. Funcție de protecție și oprire a aparatului în caz de supra tensiune și supra solicitare este esențială, în special în situația în care sunt conectate aparate cu motor electric

Dotarea locuinței cu un stabilizator tensiune de calitate este recomandată și vitală mai ales atunci când locuiești într-o zonă cu fluctuații constante de energie; alege întotdeauna un aparat de calitate, raportându-te la nivelul de consum al aparatelor pe care le vei interconecta la acest dispozitiv. Achiziționează-ți un instrument care să-ți acopere la nivel maxim necesitățile și care să te protejeze în mod continuu împotriva apariției oricărei probleme legate de tensiunea fluctuantă!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 52 In medie: 4.4
Back to top button