Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Cel mai bun aspirator de mână 2022

Imagine
Nume
Evaluare
VerificațI prețul
1 din 10
5.0
2 din 10
4.9
3 din 10
4.8
4 din 10
4.8
5 din 10
4.6
6 din 10
4.4
7 din 10
4.4
8 din 10
4.3
9 din 10
4.3
10 din 10
4.2

Considerat de multe gospodine drept unul dintre accesoriile care le-au ușurat în mod considerabil existența casnică, aspiratorul este unul dintre produsele care în mod obișnuit nu lipsesc din locuința noastră. Disponibile sub forma celor portabile (de mână) sau a celor de dimensiuni mai mari, acest articol electrocasnic ne ajută de fiecare dată să ne menținem locuința într-o stare impecabilă de curățenie.

Informații generale despre aspiratorul de mână

Aspiratorul portabil este unul dintre tipurile de aspiratoare care și-au început existența sub forma unor pămătufuri sau maturi despre a căror prezența există dovezi încă din anul 2000 Î.Hr. Perfecționarea acestui instrument care este atât de utilizat astăzi pe scară largă a fost continuată în anul 1791, atunci când în Anglia a fost îmbunătățită metoda de curățare a gospodăriei prin intermediul unei maturi mai solide. Totuși, adevărata istorie a aspiratoarelor într-o formă care se apropie de ceea ce știm cu toții astăzi este dată de invenția americanului Ives McGaffey din anul 1896 și continuată de către John Truman (în 1899), Hubert Cecil Booth (1901) și John Spangler (în 1907. Începând cu anul 1983, atunci când James Dyson a lansat primul aspirator de tip ciclonic, fără sac, evoluția acestor accesorii atât de utile s-a intensificat, astfel încât astăzi, putem să ne facem activitățile obișnuite de curățenie prin casă cu ajutorul unui mini aspirator.

Părțile din care este format un aspirator manual

Asemenea și celorlalte tipuri de aspiratoare (de uz casnic sau industrial), un aspirator mână se bazează pe acțiunea forței de sucție care este dezvoltată în compartimentul cu tubul de aspirare și ventilare. Fiind vorba despre un dispozitiv manual, acesta dispune de un acumulator care îi oferă o rază extinsă de acțiune, astfel încât este mult mai avantajos de utilizat în spații care sunt greu de curățat cu ajutorul unui aspirator normal. Pistonul din compartimentul de aspirare face posibilă tragerea prafului și murdăriei în compartimentul de depozitare (care poate fi sub forma unui simplu spațiu care permite curățarea la atingerea nivelului maximal de gunoi adunat), acesta acționând cu o mișcare de tip “du-te vino”, ceea ce crează forța de aspirare necesară realizării operațiunii de curățare.

Un astfel de aspirator mic este dotat cu diverse accesorii, printre care se regăsesc duze pentru spații înguste și foarte înguste, perii de diverse mărimi și forme care ușurează munca de aspirare a prafului de pe pervazul geamurilor sau din alte locuri în care este nevoie de o acțiune mai delicată, dar și cu accesorii care permit aspirarea lichidelor. În general, cel mai bun aspirator de mână trebuie să beneficieze de o multitudine de astfel de dispozitive de ajutor, care, în colaborare cu o putere ridicată de aspirație, să permită finalizarea operațiunii de curățenie într-un interval de timp mult mai scăzut și cu rezultate maxime în ceea ce privește eficiența.

Caracteristici speciale care diferențiază aspiratoarele manuale de alte produse similare

Cu siguranță că nu te aștepți că un aspirator de mână să fie atât de puternic precum sunt aspiratoarele cu alimentare electrică sau să aibă anumite particularități, dar adevărul este că de cele mai multe ori un aspirator mic și puternic este chiar echivalentul unuia mare și solid. Iată care sunt acele detalii care fac diferența în favoarea aspiratoarelor manuale:

  • Portabilitate maximă – dimensiunile îi permit acestui dispozitiv să ajungă acolo unde multe dintre aspiratoarele mari nu reușesc să ajungă (în colțurile camerelor, după calorifere, în dulapuri, etc.). Aceasta este una dintre cele mai importante trăsături ale unui astfel de aspirator, pentru că este ușor de utilizat chiar și în acele unghiuri din care praful pare că nu o să mai dispară în veci
  • Portabilitate maximă – fiind un dispozitiv ușor, acesta este ușor de manipulat spre deosebire de aspiratoarele normale, care au un nivel de manevrabilitate mult diminuat și care nu îi permit utilizatorului să ajungă în anumite locuri, așa cum o face un astfel de aspirator
  • Utilizare în spațiile exterioare – curățarea mașinii, de exemplu, nu se poate face atât de rapid cu un aspirator care are un cablu limitat de alimentare, așa că un aspirator mână puternic o să te ajute să efectuezi această procedură mult mai rapid și mai avantajos decât cu un aspirator obișnuit
  • Posibilitatea de a fi utilizat de o gamă variată de categorii de vârstă – chiar și copiii pot să aspire folosind aceste dispozitive, dat fiind faptul că greutatea medie este de aproximativ 1500 de grame
  • Perii pentru operațiuni speciale – astfel de accesorii pot fi pentru curățarea prafului de pe canapele și tapițerii, pentru spații foarte strâmte sau duze pentru anumite tipuri de pardoseli
  • Posibilitatea de a spăla geamurile – anumite aspiratoare manual permit curățarea geamurilor, operațiune care nu posibilă atunci când folosești un aspirator de dimensiuni mari

De aceea, astfel de dispozitive sunt mult mai rapide în efectuarea cu succes a unor operațiuni care nu pot fi realizate cu ajutorul aspiratoarelor care sunt alimentate printr-un cablu electric, precum au și un nivel de independență și disponibilitate mult mai ridicate decât acestea din urmă.

Care sunt dimensiunile medii ale aspiratoarelor manuale?

După cum se poate aștepta oricine, un aspirator mic de mână nu poate avea o greutate foarte mare, așa cum au cele obișnuite, cu alimentare la rețeaua electrică. Acestea din urmă pot ajunge la o greutate triplă comparativ cu aspiratoarele manuale, care au, de obicei între 700 de grame și maxim 2300 de grame. De exemplu, un aspirator normal poate ajunge în medie la o greutate de aproximativ 7000 grame, ceea ce trebuie să recunoaștem că îl face foarte dificil de operat de către persoanele care nu sunt atât de puternice.

Astfel de aspiratoare pot ajunge să aibă o lățime de de aproximativ 12 centimetri, în timp ce înălțimea este cuprinsă între 12-15 centimetri, iar adâncimea este de circa 40 de centimetri. Capacitatea de colectare a dispozitivului este cuprinsă între 500 ml și 1000 ml, dar, fiecare brand dispune de anumite dispozitive care au compartimente de depozitare a prafului și mai ridicate. În economia unui aspirator mic portabil contează foarte mult capacitatea de funcționare în regim de independență, așa că nivelul bateriei este un aspect care trebuie luat în considerare atunci când îți dorești un aspirator care să reziste mult în timpul procesului de curățare (durata bateriei poate ajunge în cazul modelelor performante la peste 45 de minute).

Cum să alegi un aspirator de mână?

Despre aspiratorul de mână părerile sunt împărțite, unii dintre utilizatori manifestându-și susținerea pentru acesta bazându-se pe nivelul sporit al spectrului de acțiune al unui astfel de dispozitiv. Ceilalți le opun argumentul volumului mai ridicat de depozitare de care dispun aspiratoarele vertical, dar și de puterea mult mai mare a acestora. Cu toate acestea, atunci când ai de ales un aspirator de mână prețul este una dintre caracteristicile care contează, dar, în realitate sunt multe alte trăsături care trebuie evaluate înainte de a-ți achiziționa un aspirator manual.

Modul de alimentare – este acel tip de caracteristică care îți va indica care este câmpul de acțiune al viitorului tău aspirator de mână, în acest caz, avantajul fiind dat de o puterea mult mai ridicată în comparație cu modelul fără fir (cu baterie), dar și de posibilitatea de a putea fi utilizat o perioadă de timp nelimitată (nu așa cum se întâmplă în cazul celor cu acumulatori). Cele pe baterie sunt mult mai operaționale, dat fiind faptul că îți oferă mult spațiu de acțiune în comparație cu modelele cu alimentare, care au nevoie de o multitudine de prize amplasate prin întreaga locuință (operațiunea de conectare la aceste prize reprezintă o acțiune care îl poate deranja pe cel care o realizează, așa că un model cu portabilitate maximă este de preferat celor cu cablu).

Puterea de aspirare – este strâns legată de tensiunea de alimentare, care în medie, în cazul acestor aspiratoare de mână puternice este de 18-18,5 V, astfel încât, nivelul de aspirație, deși nu este atât de intens precum al aspiratoarelor obișnuite, le permit acestor dispozitive să-și facă treaba rapid, eficient și cu mult mai multe avantaje decât în cazul primelor.

Capacitatea de compartimentului de depozitare praf – acesta este foarte important mai ales pentru persoanele care își doresc să curețe acest compartiment. În general, capacitatea de stocare poate ajunge până la aproximativ 1000 ml, ceea ce reprezintă destul de mult pentru cei care pun accentul pe un nivel de autonomie cât mai ridicat. Lipsa sacilor ca metodă de stocare a murdăriei reprezintă un avantaj oferit de către acest tip de aspirator, pentru că nu mai implică costuri adiționale pentru achiziționarea acestora și oferă posibilitatea de a le curăța mult mai rapid și mai simplu decât în cazul aspiratoarelor normale.

Nivelul de autonomie al bateriei – este un factor foarte important, mai ales pentru cei care au nevoie de libertate de mișcare atunci când fac curat în casă și au nevoie de un accesoriu pentru curățenie care să le ofere acces în diverse locuri strâmte și înguste, pe care nu le pot curăța în mod normal cu ajutorul unui aspirator automat. În general, nivelul acumulatorului permite obținerea unei autonomii de maxim 45 de minute, ceea ce trebuie să recunoaștem că reprezintă un interval de timp mai mult decât acceptabil pentru orice persoană care face curat în casă pentru a ajunge la nivelul de perfecțiune.

Consumul de energie electrică – este valabil în cazul acelor aspiratoare manuale care au alimentare de la rețeaua de energie electrică, de aceea este recomandată o opțiune de clasă energetică superioară, așa cum sunt cele din categoria A sau A +.

Ergonomia aspiratorului manual – acestea trebuie să fie cât mai compacte și să aibă un design care să permită să acționeze în tot felul de spații, mai ales acolo unde un aspirator normal nu poate ajunge. Cu cât este mai ergonomic, cu atât este mai ușor de utilizat în spațial strâmte, așa că aceasta este una dintre trăsăturile care trebuie luate în calcul atunci când îți alegi un astfel de dispozitiv de curățare.

Accesoriile disponibile – este vorba despre perii și duze, care sunt de mare folos în procesul de curățare cât mai temeinică a diverselor spații dintr-o locuință. Este foarte important ca unul dintre aceste accesorii să permite aspirarea substanțelor lichide, o funcție care nu este disponibilă în cazul aspiratoarelor tradiționale.

Brandul producătorului de aspiratoare – contează foarte mult în obținerea unei garanții extinse a produsului, pentru că, în general, aspiratoarele de brad beneficiază de un plus de calitate care le permite să se aibă parte de o durabilitate mult mai ridicată decât un aspirator de mână ieftin.

Prețul aspiratorului manual – în ceea ce privește această caracteristică, valoarea acestor aspiratoare începe de la un preț de aproximativ 45-145 Ron, pentru cele destinate curățării autoturismelor și între 99 și 700 Ron pentru un aspirator de mână obișnuit.

Având în vedere aceste caracteristici atunci când îți achiziționezi un aspirator manual, șansele de a-ți cumpăra un produs care să fie de calitate sunt foarte crescute. Desigur, în cazul în care produsul ales întrunește aceste trăsături, deja poate fi considerat ca fiind de calitate superioară, ceea ce nu poate decât să reprezinte un avantaj major pentru utilizarea pe termen lung.

Cum se întreține în mod corect un aspirator de mână?

Pentru că nu are atât de multe părți componente precum aspiratorul clasic, cel mai bun aspirator de mână poate fi întreținut mult mai ușor. Practic, cel mai important aspect care trebuie luat în calcul în cadrul acestei operațiuni de mentenanță este asigurarea unei curățiri corespunzătoare a spațiului de depozitare a gunoiului imediat după ce are loc expulzarea acestuia din respectivul compartiment. Acest spațiu trebuie spălat cu apă și o soluție de curățare, apoi dezinfectat, iar ulterior trebuie să fie uscat și repus la locul sau; accesoriile trebuie curățate și ele foarte atent, pentru a nu rămâne urme de murdărie, păr și alte resturi din procesul de aspirare.

Chiar dacă în cazul unui aspirator portabil prețul reprezintă un argument care se armonizează excelent cu trăsături precum portabilitate, manevrabilitate și utilizarea multiplă, acesta nu trebuie să fie argumentul decis atunci când ne achiziționăm un astfel de dispozitiv pentru curățarea locuinței noastre. Amintește-ți că un aspirator de calitate din această gamă trebuie să întrunească toate caracteristicile menționate anterior pentru a putea fi încadrat în categoria produselor de calitate și utile în orice gospodărie!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 11 In medie: 3.8
Back to top button