Ce efecte benefice poate avea folosirea unei lămpi wake up asupra dumneavoastră?

Cu siguranță vi se întâmplă să vă treziți ocazional fără să vă simțiți odihnit, cu toate că e foarte posibil să fi dormit suficient. Ni se spune deseori să dormim un anumit număr de ore în fiecare noapte, fie șase, șapte sau chiar opt. Cu toate acestea, a dormi necesarul de ore nu este suficient, iar dumneavoastră resimțiți asta mai devreme sau mai târziu.

Pentru ca un somn să fie bun, aveți nevoie să luați în calcul și alte aspecte, dincolo de orele dormite. Astfel, în următoarele rânduri, veți afla de ce sunteți încă obosit, chiar dacă abia ce v-ați trezit, dar și cum v-ați putea îmbunătăți diminețile, pentru a vă trezi mai ușor și mai plin de viață. E foarte posibil ca o lampa wake up să fie ajutorul la care nici măcar nu v-ați gândit. Vom prezenta, așadar, și avantajele pe care le are o astfel de lampă în dormitorul dumneavoastră.

De ce vă treziți obosit atunci când vă sună alarma

Somnul nostru este departe de a fi unitar și uniform pe parcursul nopții. Acesta este alcătuit, de fapt, din mai multe etape, iar acestea se repetă de-a lungul nopții în cadrul a câteva cicluri. În principiu, acestea au o durată de aproximativ 90 – 120 de minute, variind de la persoană la persoană.

Dacă v-ați setat alarma pentru o anumită oră, dar nu vă culcați sau nu adormiți la o oră tocmai potrivită, există riscul să vă treziți în mijlocul unui ciclu de somn. Dacă se întâmplă asta, vă veți simți obosit și chiar buimac atunci când vă veți ridica din pat. În schimb, dacă vă treziți la extremitățile unui ciclu de somn, vă va fi mult mai ușor să intrați în ritmul cotidian.

Respectați-vă ritmul circadian

Și ritmul circadian vă afectează somnul. Acesta se desfășoară de-a lungul unei întregi zile și reglează rutina dumneavoastră pe parcursul a 24 de ore, influențând ora la care vi se face somn, prin diverse semnale trimise corpului. Și acest ritm poate fi perturbat, mai ales dacă nu aveți un program stabil de somn și nu dormiți suficiente ore.

Lumina ambientală din dormitor, un factor deosebit de important

Un aspect la care poate nu mulți ne gândim este lumina ambientală din dormitor. Desigur, este chiar indicat să dormiți într-o cameră cât mai întunecoasă, fără stimuli vizuali. Așa veți avea un somn fără distrageri, însă dimineața, întunericul va deveni o problemă. Corpul are nevoie de stimuli vizuali pentru a se trezi din somn, încetul cu încetul.

Lumina este un factor important care anunță ritmul circadian de începerea unei noi zile. Poate că nu aveți o cameră cu vedere la rasarit, dar puteți să îl aduceți chiar în dormitorul dumneavoastră cu o lampă aparte.

Cum vă poate schimba diminețile un ceas deșteptător cu lampă

Un ceas cu alarma clasic vă trezește în prezent, dar nu e indicat pentru o trezire care să vă și împrospăteze. Mai ales dacă ceasul are o alarmă puternică și un volum ridicat; vă veți trezi mai degrabă speriat de sunetele puternice, deloc ideale pentru o trezire de calitate.

Din fericire, ceasurile cu alarmă s-au transformat radical de-a lungul timpului, iar cele mai eficiente din prezent iau forma unor lămpi cu lumină și sunete, capabile să vă trezească într-un mod treptat, natural și blând.

O lampă care simulează răsăritul de soare, ajutorul ideal pentru trezit

Un ceas deșteptător modern, cum este lampa lumie sunrise alarm, vă pregătește pentru trezire cu jumătate de oră înainte să sune alarma propriu-zisă. Lampa ceasului are o luminozitate ajustabilă, ce pornește lent și crește de-a lungul a 30 de minute, pentru ca dumneavoastră, încă dormind, să vă obișnuiți cu lumina simulată a răsăritului de soare.

De asemenea, lumina difuză pe care o oferă această lampă cu ceas deșteptător este suficient de caldă încât să nu fie deranjantă privirii atunci când vă treziți. Lumina rece n-ar fi potrivită oricum pentru un dormitor.

Pentru că am menționat nevoia unui sunet blând în momentul trezirii, o astfel de lampă este pregătită și la acest capitol. Sunetele disponibile sunt influențate de natură, astfel încât fiecare trezire, indiferent de ora la care ar avea loc, fie că e vară sau iarnă, să fie la fel de plăcută.

Astfel, un ceas deșteptător ce simulează un răsărit de soare poate deveni cel mai bun ajutor pentru un somn sănătos. Corpul dumneavoastră se va obișnui cu lumina necesară înainte de trezire, prin crearea unor condiții simulate de răsărit. Iar trezirea va fi una deosebit de plăcută atunci când alarma propriu-zisă va suna și vă va trezi încet, dar sigur.

Cum vă puteți îmbunătăți somnul și trezitul de dimineață

Pentru a vă trezi cu o adevărată poftă de viață în fiecare dimineață, va trebui să țineți cont de câteva aspecte importante.

Pregătiți-vă o rutină constantă pentru somn

Înainte de toate, va trebui să vă pregătiți o rutină clară pentru somn. Alegeți-vă ora de trezire în funcție de activitățile pe care trebuie să le desfășurați, apoi alegeți și ora de somn. Puteți estima în câte ore se traduc ciclurile de somn de care aveți nevoie, iar astfel veți ști când e cel mai bine să vă retrageți către dormitor și să adormiți. Menținerea acelorași ore seara și dimineața vă vor ajuta să vă stabilizați ritmul circadian, iar astfel va deveni din ce în ce mai ușor să vă treziți la o anumită oră.

Renunțați la elementele care vă pot distrage

Eliminați toți factorii care v-ar putea distrage vizual sau auditiv în dormitor. Păstrați sufrageria pentru televizor și renunțați la prezența unui astfel de dispozitiv în camera în care dormiți. Folosiți draperii care să reducă lumina ce poate veni de afară în timpul nopții, din surse artificiale. Ideal ar fi să renunțați și la folosirea telefonului mobil sau a calculatorului înainte de culcare, cu cel puțin o oră înainte să dormiți. Lumina albastră a acestor ecrane transmite corpului dumneavoastră semnale greșite, care îl păstrează alert, în loc să îl pregătească pentru somn.

Treziți-vă odată cu prima alarmă

prima alarma

Atunci când vă treziți, cu toate că este foarte dificil, evitați să mai folosiți butonul snooze, cu care e dotat fiecare ceas sau telefon. Va trebui să vă treziți odată cu prima alarmă și să vă începeți ziua. Va fi greu la primele încercări, dar dacă sunteți persistent, într-o dimineață vă veți ridica din pat chiar la primele sunete ale alarmei.

Pregătiți o rutină pentru care să doriți să vă treziți rapid

Ca să fiți și mai dornic să vă treziți, pregătiți-vă o rutină matinală care să vă îmbie să vă începeți ziua. Dacă aveți posibilitatea, treziți-vă cu o oră mai devreme. Fie că vreți doar să faceți un duș mai lung, fie că vreți să alergați câțiva kilometri sau doriți să faceți revista presei, alocați-vă ceva timp pentru dumneavoastră la început de zi. Fiecare dintre ele va trece mai ușor astfel.

Dacă ați reușit să vă ridicați din pat, mergeți la baie și spălați-vă fața cu apă rece pentru a vă împrospăta rapid. Serviți ulterior un mic-dejun bogat în proteine sau o cafea și continuați-vă ziua.

Concluzii

Așadar, un somn odihnitor ține de mai multe aspecte pe care trebuie să le luați în considerare și la care trebuie să lucrați concomitent. Aveți nevoie nu doar de o alarmă care să vă trezească, ci și de câteva eforturi active din partea dumneavoastră.

Pentru a vă trezi cât mai bine în orice condiții, puteți încerca un ceas ce combină o alarmă blândă cu o lumină a cărei intensitate crește treptat și simulează răsăritul. Folosiți-o cu încredere, dar nu uitați să țineți cont și de faptul că trebuie să adormiți la o oră potrivită și feriți de diverse distracții.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 0 In medie: 0
Back to top button