Care sunt materialele folosite pentru vasele de gătit și ce calități are fiecare
Fiecare vas de gătit pe care îl folosiți are o anumită destinație. Aveți în dulap diverse cratițe, oale, tigăi și tăvi, fiecare având dimensiuni și forme variabile, dar și un material anume din care sunt confecționate.
Având în vedere aceste caracteristici particulare, e indicat să vă orientați către fiecare dintre vasele dumneavoastră în funcție de felul de mâncare pe care îl gătiți. Iar, ca să vă fie mai simplu când vine vorba de alegerea potrivită, mai jos găsiți o listă cu cele mai frecvent întâlnite materiale pentru vasele de gătit, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
Materialul antiaderent pentru vase de gătit
Aflate la începutul acestei liste, materialele antiaderente au, cel mai probabil, cel mai ușor de înțeles nume. Așa cum sugerează definiția, o tigaie antiaderenta împiedică mâncarea să se lipească în timpul pregătirii.
Cel mai răspândit timp de material de acest fel este politetrafluoretilena (PTFE), pe care îl cunoașteți mai bine ca Teflon. Materialul a fost inventat la finalul anilor 1930 și a devenit unul dintre cele mai populare pentru vase, mai ales pentru tigăi.
Au existat și controverse cu privire la Teflon, datorită potențialului toxic al materialului expus la temperaturi mari. Încă mai există temeri legate de folosirea unor vase de gatit cu PTFE, însă cele produse după 2013 au renunțat la elementul care a cauzat, de fapt, controversele. Este vorba despre acidul perfluorooctanoic. Chiar și când exista în Teflon, doar o foarte mică parte din total rămânea în produsul final odată cu finalizarea procesului de fabricare.
Avantaje:
- Este extrem de ușor de curățat
- Este foarte rezistent în timp
Dezavantaje:
- La temperaturi de peste 260 de grade Celsius, Teflonul poate emite materiale gazoase nocive\
Vasele de gătit din oțel carbon
La fel ca în cazul anterior, cele mai multe vase de gătit din otel carbon pe care le veți întâlni sunt tot tigăi. Materialul este foarte versatil și este preferat îndeosebi în bucătăriile restaurantelor, unde este nevoie de vase care să reziste la folosire îndelungată și frecventă.
Oțelul carbon, după cum sugerează numele, este un tip de oțel îmbogățit cu carbon. Mai exact, este forma de oțel cea mai bogată în carbon, având un conținut de până la 2,5%. Adăugarea carbonului transformă materialul într-unul deosebit de durabil.
Oțelul carbon este capabil să reziste la temperaturi înalte pe perioade lungi de timp, fiind preferat în fața unor materiale precum aluminiul sau oțelul. Deși se încălzesc repede, astfel de materiale se comportă mai slab decât oțelul carbon pe termen lung.
O tigaie din acest material poate ține, literalmente, o viață întreagă, dar va trebui să aveți ceva mai multă grijă de ea. Trebuie să o spălați manual și să îi acordați și extra atenție, asezonând-o ocazional cu ulei. Făcând asta, nu doar că o protejați, ci îi și creați condițiile pentru a simula materiale antiaderente.
Avantaje
- Materialul este nu doar rezistent, ci și foarte ușor
- Durată de viață aproape nelimitată în condiții optime
Dezavantaje
- Materialul trebuie asezonat constant pentru a-și păstra proprietățile
Vasele de gătit din oțel inoxidabil
Vasele de gătit din oțel inoxidabil, cunoscut mai simplu ca inox, au devenit în ultimii ani din ce în ce mai populare, mai ales dacă ne referim la oale și cratițe. Materialul este foarte ușor, însă calitatea acestuia variază dramatic în funcție de prețul pe care îl plătiți pentru anumite produse.
Oțelul inoxidabil se curăță foarte ușor și puteți chiar să folosiți un burete cu textură de sârmă pentru a spăla vasele și mai repede. Unele dintre vasele de gătit din acest material conțin și o parte de cupru sau aluminiu și acestea sunt cele către care ar trebui să vă îndreptați. În această combinație, un astfel de vas de gătit conduce căldura mult mai ușor, iar mâncarea se încălzește rapid și uniform.
Materialul în sine nu este din categoria celor antiaderente, așa că trebuie să aveți grijă cu el. Mâncarea pregătită în asemenea vase la temperaturi prea mari se poate arde și lipi de fundul sau de pereții unui astfel de recipient.
Avantaje
- Materialul este inert, nu reacționează cu alimentele gătite
- În mai multe straturi, materialul devine mult mai eficient
Dezavantaje
- Materialul nu se încălzește uniform în lipsa unui aliaj
Vasele de gătit realizate din aluminiu
Aluminiul este un material pentru vase de gătit ceva mai pretențios, dar care poate fi folosit pentru mâncăruri delicioase în condiții optime. De la bun început trebuie să știți că este un material reactiv, astfel că nu trebuie să pregătiți mâncăruri acide într-o astfel de tigaie sau oală. Aluminiul reacționează la acid și elimină molecule ce ajung în mâncare. Nu doar că gustul acesteia va fi alterat, dar are și un potențial toxic în aceste condiții. Puteți rezolva acest aspect cumpărând produse din aluminiu anodizat. Acesta a fost tratat electrochimic, este mai dur și devine inert.
Din fericire, având în vedere acest aspect bine-cunoscut în industrie, veți găsi în mare parte din timp doar oale și tigăi din aluminiu tratat într-un fel sau altul. Dacă nu este anodizat, aluminiul este acoperit cu un alt strat mai prietenos cu mâncarea, fie că e vorba de Teflon sau ceramică.
Aluminiul este una dintre cele mai ieftine opțiuni când vine vorba de alegerea unui material pentru vasele dumneavoastră de bucătărie, chiar și în cazul unui vas tratat pentru siguranță. În plus, aluminiul este un excelent conductor al căldurii, astfel că mâncarea se prepară repede.
Avantaje
- Mâncarea se gătește uniform și rapid
- Materialul este foarte rezistent la zgârieturi
Dezavantaje
- Aluminiul netratat poate fi dăunător în contact cu mâncăruri acide
Despre vasele de gătit din cupru
Probabilitatea să nu aveți un vas de gătit de cupru în bucătărie este destul de mare, iar motivul e simplu. Astfel de vase sunt destul de scumpe, astfel că nu sunt accesibile tuturor. Cu toate acestea, pot fi o investiție deosebită pe termen lung, mai ales dacă vă și îngrijiți de aceste produse.
Fără doar și poate, vasele de gătit realizate din cupru arată într-un mod mult mai atractiv decât alte variante, dar beneficiile nu se opresc doar la aspect. Cuprul este ideal dacă aveți de gătit feluri de mâncare unde temperatura este crucială, pentru pește sau pentru sosuri, fie ele dulci sau sărate.
Materialul nu are proprietăți antiaderente și nici nu este recomandat la temperaturi foarte ridicate, însă poate fi ideal atunci când lucrați la foc mic. Pe de altă parte, lipsa capacităților antiaderente înseamnă că puteți folosi un vas de cupru cu ustensile de metal, fără să vă temeți de zgârieturi. La final, produsele din acest material se curăță foarte rapid, fiind și rezistente la rugină.
Este important de știut că nu veți găsi vase de cupru fără un strat protector, deoarece acesta reacționează cu alimentele. De obicei, suprafața de gătit este acoperită cu inox.
Avantaje
- Vasele din cupru oferă cea mai bună rată de transfer termic
- Designul este deosebit de atractiv datorită culorii
Dezavantaje
- Cuprul este mult mai scump decât alte materiale
Vasele de gătit produse din fontă
Fonta este un alt material care a devenit foarte popular în rândul bucătarilor, atât profesioniști cât și amatori, în ultimii ani. Tigăile de fontă sunt mult mai grele decât cele realizate din alte materiale, iar odată cu mâncarea adăugată la interior, pot fi o mică provocare pentru unele persoane.
La fel ca în cazul unei tigăi de oțel carbon, și o tigaie fonta trebuie să fie asezonată periodic. Dacă veți face asta în mod corect și regulat, puteți să păstrați tigaia pentru o viață întreagă. Din fericire, multe tigăi de fontă vin deja asezonate, însă tot mai puteți face asta ulterior.
Materialul este ideal dacă vreți să păstrați mâncarea caldă pentru mai mult timp, chiar dacă ați oprit focul. Odată ce s-a încălzit, fonta își păstrează temperatura pentru o perioadă îndelungată. În plus, materialul este probabil singurul de care vă puteți bucura că reacționează cu mâncarea. În cazul felurilor ceva mai acide, mici molecule de fier se vor transfera în mâncare, sporindu-vă aportul necesar din acest element
Avantaje
- Își menține pe termen lung temperatura, chiar și în lipsa unei surse de foc
- Învelișul nu se zgârie, nici măcar în cazul folosirii de ustensile metalice
Dezavantaje
- Necesită mai multă atenție pentru curățare și păstrare în condiții optime
Vasele de gătit realizate din fontă emailată
Fonta emailată este un material care vă poate oferi aproximativ toate avantajele fontei clasice, venind și cu alte beneficii pe lângă. Astfel de vase sunt vasele clasice de fontă, la suprafața cărora a fost adăugat un strat de email. Acesta elimină nevoia de asezonare a vasului de gătit pentru folosire, cu toate că uleiul va mai trebui folosit în timpul gătitului, deoarece mâncarea tinde să se lipească, mai ales la temperaturi înalte.
Stratul de email este foarte rezistent în timp, un aspect necesar, având în vedere că s-ar putea să spălați astfel de vase ceva mai mult. Va trebui totuși să aveți grijă să nu ciobiți sau să zgâriați stratul protector. În cazul în care se întâmplă asta, zona expusă va fi predispusă la rugină în timp.
Fonta emailată poate fi de câteva ori mai scumpă decât un vas de gătit din fontă simplă. Prețurile variază destul de mult între branduri, iar asta este în strânsă legătură și cu calitatea materialului. O investiție inițială ceva mai mare vă poate oferi vase pe care să le păstrați ani buni.
Avantaje
- Stratul de email este ideal pentru orice tip de mâncare, nefiind reactiv
- Vasele nu trebuie asezonate precum cele din fontă simplă
Dezavantaje
- Alimentele gătite la foc mare se pot lipi de stratul de email
Concluzii
Am trecut, astfel, în revistă materialele pe care le veți întâlni în căutarea dumneavoastră pentru vase de gatit perfecte. Ceea ce probabil ați realizat pe parcursul articolului este că niciunul dintre aceste materiale nu este perfect în adevăratul sens al cuvântului.
Fiecare dintre materiale are o serie de avantaje, dar și anumite dezavantaje. Înțelegând mai bine aceste aspecte, veți ști mai bine ce aveți de cumpărat pentru bucătăria dumneavoastră. În plus, veți ști și ce să alegeți din dulap pentru a pregăti un anumit fel de mâncare. Încă nu a fost inventat materialul perfect pentru orice, dar cu câteva dintre acestea vă puteți descurca în orice situație.