Când știi că ai folosit prea mult cuptorul cu microunde?

ghid cuprinzător despre modul în care se utilizează un cuptor cu microunde

Tu știi care sunt beneficiile cuptorului cu microunde, ce anume trebuie să încălzești în el și ce nu? Chiar dacă mulți oameni au în casele lor un astfel de aparat, cu toți știu cum să-l folosească la capacitate maximă.

În cazul în care ai deja un cuptor cu microunde acasă sau intenționezi să cumperi unul, acest ghid te va ajuta să înțelegi mai bine cât de util poate fi în bucătărie.

Beneficiile cuptorului cu microunde

Cuptorul cu microunde este atât de popularizat și de iubit de oameni tocmai pentru că are o mulțime de beneficii. Dar care sunt acelea?

Încălzire rapidă a mâncării și decongelare imediată

Magnetronul este sursa principală pentru producerea microundelor. Acesta reprezintă un tub electronic ce determină electronii să oscileze la o frecvență egală cu frecvența microundelor, producându-se, astfel, căldură. Acest lucru face posibilă încălzirea mâncării mult mai repede, într-un interval de timp la care nu ar ajunge niciodată aragazul fără să ardă mâncarea.

Mâncarea se încălzește atât de repede deoarece microundele încălzesc, de fapt, moleculele de apă din alimente. Microundele accelerează vibrația moleculelor de apă de aproximativ un milion de ori într-o secundă, rezultând un preparat cald, în doar 2-3 minute.

Pe lângă încălzirea rapidă a mâncării, un alt beneficiu major este posibilitatea de a decongela rapid și sănătos produsele congelate. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să uităm să scoatem pieptul de pui, spre exemplu, din congelator, iar apoi să nu-l mai putem găti deoarece nu este decongelat. Un cuptor cu microunde poate fi o opțiune foarte bună pentru dezghețarea mâncării deoarece gheața se topește, iar gustul mâncării rămâne la fel.

Poate fi folosit în loc de ceainic

Oamenii de știință au descoperit că cel mai bun mod de a prepara o ceașcă de ceai este într-un cuptor cu microunde. Ei au ajuns la concluzia că ceaiul verde făcut la cuptorul cu microunde activează 80% din cafeină, plus aminoacizi și antioxidanți.

Mai mult decât atât, cuptorul cu microunde poate încălzi apa la o temperatură ridicată, astfel încât să nu mai ai nevoie de ceainic.

Ajută la topirea ciocolatei și la încălzirea altor alimente, într-un mod gentil

Tot în categoria „beneficii” includem și faptul că poate fi utilizat pentru topirea diferitelor ingrediente. Dacă ai nevoie de ciocolată topită, unt topit sau orice alt aliment ce necesită o încălzire treptată și gentilă, poți utiliza cuptorul cu microunde. Este un beneficiu major deoarece nu mai ai nevoie de baie de aburi sau alte metode ce te fac să pierzi o grămadă de timp. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că amesteci la fiecare 20-30 de secunde, astfel încât să se topească uniform.

Obții snack-uri rapide

Un alt beneficiu este dat de posibilitatea de a utiliza cuptorul cu microunde pentru a prepara shack-uri super rapide și delicioase. Vorbim despre popcorn, budincă sau diferite preparate în cană, de la omletă la macaroane cu brânză. Internetul e plin de rețete care să-ți arate ce poți găti la cuptorul cu microunde, însă ai grijă, deoarece nu toate trebuie urmate.

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Știința din spatele cuptoarelor cu microunde este ușor de înțeles. Așa cum am menționat și mai sus, microundele sunt generate de un dispozitiv numit magnetron. Pereții metalici ai cuptorului reflectă undele magnetice în mod repetat, până ce ele sunt absorbite de alimente. Microundele fac ca moleculele de apă să se rotească extrem de rapid, iar frecarea acestora produce căldură.

Folosește-l în siguranță

Ai grijă la mâncarea fierbinte

Cele mai multe leziuni legate de cuptoarele cu microunde sunt rezultatul arsurilor provocate de căldura recipientelor fierbinți, alimentelor supraîncălzite sau lichidelor explozive. Astfel, asigură-te că recipientul pe care pui mâna este călduț sau rece, pentru a nu te arde.

Nu pune metal în cuptorul cu microunde

Niciodată să nu pui recipiente sau ustensile din metal în cuptorul cu microunde. Acest lucru va duce la crearea unor scântei și posibil explozie.

Urmează instrucțiunile cuptorului tău cu microunde

Fie că este vorba despre un cuptor cu microunde incorporabil sau de un cuptor cu microunde cu grill, trebuie să citești cu atenție manualul de instrucțiuni. Este bine să ai în vedere puterea cuptorului, astfel încât să știi să setezi timpul potrivit fiecărui tip de aliment.

Folosește recipiente și vase sigure

Asigură-te că recipientul pe care îl pui în cuptorul cu microunde este sigur, astfel încât microundele să nu reflecte asupra lui. Se recomandă utilizarea recipientelor din sticlă, ceramică și plastic special conceput pentru cuptorul cu microunde.

Păstrează distanța

Cercetătorii au descoperit că de-a lungul vieții sale, din cuptorul cu microunde se pot scurge 5 milivați de radiații cu microunde pe centimetru pătrat la aproximativ 2 inci de acesta. Astfel, ar fi bine să plasezi cuptorul cu microunde ceva mai departe de blatul de lucru.

Nu porni cuptorul cu microunde gol

Nu are niciun sens să pornești cuptorul cu microunde fără vreun aliment înăuntru. Acest lucru provoacă deteriorarea magnetronului, iar fără această componentă, funcția principală a cuptorului (să încălzească) nu va mai funcționa corespunzător.

Păstrează-ți cuptorul cu microunde curat

Ultima măsură de siguranță se referă la curățarea periodică a cuptorului cu microunde. În acest mod eviți mirosurile neplăcute și infestarea mâncării. Folosește detergent de vase, o lavetă și apă fierbinte pentru a curăța eficient interiorul acestuia.

Sfaturi de gătit

  • Utilizează toate setările cuptorului cu microunde, deoarece acestea au fost create pentru a fi utilizate. Poți să experimentezi fiecare funcție, citind atent instrucțiunile din manual;
  • Plasează alimentele uniform și amestecă-le dacă este necesar, mai ales ciocolata și untul;
  • Urmează rețetele dacă utilizezi cuptorul mai mult decât pentru încălzirea alimentelor, cum ar fi rețete de mic-dejun în cană;
  • Află ce alimente sunt bune pentru a fi gătite la cuptorul cu microunde. Spre exemplu, nu trebuie să pui niciodată struguri sau ouă crude în coajă în cuptor;
  • Ai grijă să gătești alimentele uniform, fără margini fierbinți;
  • Nu încerca fiecare rețetă virală de pe internet deoarece nu știi cum se poate comporta cuptorul tău cu microunde;
  • Evită să gătești alimente care se pot arde ușor și cele cu recomandări specifice de gătit (de exemplu, laptele se poate arde ușor în cuptorul cu microunde și vei avea un cuptor cu microunde murdar și urât mirositor).
Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 1 In medie: 5
Back to top button