Cablul cu fibră optică vs tehnologia wireless?
În zilele noastre, dezvoltarea tehnologică a făcut ca accesul la internet să devină un lucru banal. Fie că vorbim despre o rețea casnică sau de o întreprindere, fibra optică sau tehnologia wireless oferă acces utilizatorilor la mediul virtual. Dar care variantă este de preferat?
Ce este tehnologia wireless?
Tehnologia wireless, cunoscută drept WiFi sau WLAN, permite accesul la internet prin intermediul frecvenței radio. Nu sunt utilizate cabluri, acesta fiind un avantaj în situațiile în care nu există o infrastructură de fibră optică.
Cele mai cunoscute și utilizate tehnologii mobile wireless sunt 3G și 4G. În plus, odată cu dezvoltarea tehnicilor de comunicație, se lucrează la dezvoltarea tehnologiei 5G.
3G
Tehnologia de comunicație 3G a fost lansată în Japonia în 2001 de NTT DoCoMo. Această tehnologie este prima care a permis apeluri de voce și conexiune la internet simultan. În plus, prin intermediul acestei tehnologii, au fost introduse și apelurile video. Viteza maximă de descărcare oferită de un router 3G este de 2Mbps. Câteva dintre aplicațiile suportate de 3G sunt: GPS, Local-Based Services (LBS), Video on Demand (VOD), sau video conferencing (VC).
4G
4G a fost lansat în 2010 în Finlanda și este o soluție de conectivitate mult mai bună decât 2G și 3G. Rata de transmisie a datelor maximă este de 1 Gbps.
Deși 4G oferă aceleași aplicații ca și 3G, viteza maximă este de aproximativ 1Gpbs. Una dintre aplicațiile principale ale tehnologiei 4G este posibilitatea de a transmite fișiere audio, video, sau imagini în timpul unui apel video.
5G
Tehnologia 5G reprezintă una dintre inovațiile majore ale tehnologiei wireless. Deși este incă în stadiul de dezvoltare și îmbunătățire, promisiunile distribuitorilor sunt optimiste în ceea ce privește aplicabilitatea tehnologiei 5G.
Totuși, trebuie menționat faptul că tehnologia 5G promite o viteză de transfer net superioară tehnologiilor precedente. În plus, 5G ar putea oferi posibilitatea de conectare a 50 de miliarde de dispozitive mobile la o rețea IP globală, latență scăzută, scalabilitate crescută și eficiență energetică net superioară.
Tehnologia wireless, pe lângă avantajele sale, are și o serie de dezavantaje. Totuși, indiferent de aspectele pozitive sau negative, această metodă de conectare la internet câștigă o popularitate din ce în ce mai mare.
Conectarea wireless
Pentru a obține o conexiune wireless stabilă, aveți nevoie de un router wireless sau de un Access Point.
Routerele wireless reprezintă cea mai des utilizată soluție de conectare la internet. Un router 4G suportă tehnologia mobilă prin intermediul unui modul 4G. Utilizând un astfel de router puteți permite accesul familiei și prietenilor la internet. Cel mai cunoscut și des folosit model este router-ul tplink. Acesta suportă atât operațiunea de 3G/4G router mod dar și pe cea de router wireless.
Odată ce rețeaua a fost configurată, utilizatorii se pot conecta la internet accesând rețeaua respectivă din View Available Networks.
Avantaje
- Costuri scăzute comparativ cu tehnologia prin fibră optică.
- Mobilitate crescută, utilizatorii putând accesa internetul prin intermediul diverselor dispozitive mobile, precum laptop-uri, smartphone-uri sau tablete.
- Scalabilitate, ce oferă posibilitatea de conectare simultană a mai multor dispozitive noi și mărirea razei de acțiune a reţelei.
- Oferă flexibilitate prin posibilitatea de creare a hotspot-urilor.
- Reprezintă o soluție perfectă pentru conectivitatea în zonele fără infrastructură de fibră optică.
- Timpul de instalare este redus considerabil.
Dezavantaje
- Rețelele WiFi sunt relativ ușor de accesat de către orice computer sau dispozitiv mobil aflat în raza de acțiune, iar acesta reprezintă un risc de securitate cibernetică.
- Rețelele wireless sunt susceptibile la interferențele cu semnalele radio, radiații, sau orice alt tip de interferență ce poate cauza defecțiuni ale rețelei.
- În unele cazuri, rețelele wireless sunt mai lente decât rețelele pe fibră optică.
- Rețelele wireless oferă o rază de acoperire limitată, comparativ cu rețelele pe fibră optică.
Ce este fibra optică?
Conectivitatea prin intermediul fibrei optice reprezintă transmisiunea datelor sub formă de impulsuri de lumină prin tuburi subțiri de sticlă, cunoscute ca și cablu de fibră optică.
Comparativ cu tradiționalele cabluri de cupru utilizate pentru transmisiunile TV, internet, sau telefonie, fibra optică oferă o performanță net superioară. Fibra optică oferă o lățime de bandă și o viteză net superioare. În condiții ideale de mediu, viteza ajunge până la 100Gbps.
De asemenea, fibra optică nu este afectată de radiațiile electromagnetice sau alt tip de interferențe, ceea ce îi oferă o largă aplicabilitate în domeniul medical și nu numai.
Avantaje:
- Calitatea conexiunii și viteza de descărcare net superioare.
- Cablurile sunt mult mai ușoare și mai subțiri.
- Fibra optică poate fi folosită sub apă, fiind soluția folosită pentru transmiterea datelor în mediile neprimitoare.
- Transmisiunile prin fibră optică sunt mult mai sigure comparativ cu transmisiunea wireless.
Dezavantaje
- Fibra optică este susceptibilă deteriorării din cauza fragilității cablurilor.
- Costurile implicate pot fi mult mai crescute, mai ales în cazul lipsei unei infrastructuri preexistente.
- Instalarea și configurarea unei infrastructuri bazată pe fibră optică este mult mai complicată decât setarea unei conexiuni wireless.
Verdict
Este dificil de spus ce tip de conexiune este mai bună. Ambele tehnologii oferă plusuri și minusuri, iar alegerea finală aparține utilizatorului.
Tehnologia wireless vine cu un pachet de avantaje greu de combătut. Posibilitatea conectării la internet în zonele unde infrastructura prin fibră nu a ajuns reprezintă unul dintre aceste avantaje. Flexibilitatea și capacitatea de a suporta un număr crescut de conexiuni este un alt avantaj al tehnologiei wireless. Aceasta reprezintă modalitatea de conexiune la internet în zonele unde infrastructura pe fibră optică este inexistentă sau imposibilă.
Pe de altă parte, conexiunea prin intermediul fibrei optice conferă o securitate sporită și viteze de descărcare crescute. Conectivitatea prin fibră optică oferă mult mai multă flexibilitate și siguranță de funcționare, comparativ cu tehnologia wireless. Interferențele sunt considerabil reduse, în timp ce viteza de descărcare oferă posibilități nelimitate.
În majoritatea cazurilor, operatorii economici vor alege o conexiune prin fibră optică, în timp ce tehnologia wireless este preferata utilizatorilor casnici. Ambele modalități de conectivitate la internet sunt folosite pe scară largă.