Recenziidetop.com petrece multe ore cercetând și testând, astfel încât să îți ofere ție șansa de a găsi cele mai bune produse pe care să le achiziționezi. Fiecare produs de aici este selectat independent de către echipa noastră. Dacă alegi să cumperi ceva folosind link-urile de pe pagina noastră, noi vom putea primi un mic comision, care ne va ajuta să ne finanțăm activitățile.

Cea mai bună baterie auto în 2021

Majoritatea dintre noi avem amintiri cu diminețile reci, când trebuia să ajungem undeva urgent, însă mașina refuza să colaboreze. De cele mai multe ori, tot ce aveți nevoie pentru a trece peste aceste momente neplăcute este o baterie auto nouă. Cu toate acestea, dacă vreți să vă asigurați că mașina va porni chiar și la temperaturi mai scăzute și va funcționa corespunzător merită să căutați cea mai bună baterie disponibilă care să se potrivească vehiculului dumneavoastră.

Pentru a realiza acest articol, am analizat zeci de baterii, de la nouă producători de top. Le-am comparat specificațiile oficiale, feedback-ul și evaluările utilizatorilor, dar am luat în calcul și sfaturile experților. După o evaluare amănunțită, am selectat cele mai bune cinci baterii auto pentru diferite bugete, tipuri de mașini și nevoi în timpul conducerii.

Cumpărarea online a unei baterii auto vă poate ajuta să economisiți atât timp, cât și bani, dar trebuie să aveți grijă să alegeți una cu dimensiunea, amperajul și tipul de bornă potrivite pentru mașina dumneavoastră. În acest articol am analizat mai multe modele de dimensiuni diferite. Indiferent de ce baterie auto alegeți, trebuie să consultați manualul produsului (sau să folosiți filtrele de căutare de pe pagina site-ului) pentru a verifica compatibilitatea cu mașina dumneavoastră, astfel încât să puteți selecta o altă dimensiune, dacă este necesar.

În cele din urmă, dacă vreți să aflați diferențele dintre tipurile de baterii, tehnologiile acestora și cum puteți maximiza durata de viață a achiziției dumneavoastră, citiți ghidul nostru de cumpărare de mai jos. Înarmat cu toate aceste cunoștințe, veți conduce întotdeauna cu încredere.

Imagine
Nume
Evaluare
VerificațI prețul

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/txtrgzls/recenziidetop.ro/wp-content/themes/theme/parts/amazon-table.php on line 29

Ghid de cumpărare a bateriei auto

bateria auto

Bateria unei mașini este crucială nu numai pentru că pune vehiculul în mișcare, ci și pentru că influențează modul în care funcționează toate componentele electronice și gadgeturile pe care le-ați putea avea. Bateriile moderne durează cel puțin 4-5 ani, iar unele baterii de ultimă generație au o durată de viață chiar și mai mare decât atât dacă sunt întreținute și îngrijite bine.

Pe parcursul duratei de viață a mașinii dumneavoastră, cel mai probabil va trebui să înlocuiți bateria o dată sau de două ori.

În acest ghid, vă vom spune cum puteți știi când a sosit momentul înlocuirii bateriei (indiciu: nu așteptați până când mașina refuză să pornească complet), cum să alegeți dimensiunea, tipul și cum să vă mențineți noua achiziție în condiții optime pentru anii ce vor veni.

Ce este o baterie de mașină și când trebuie schimbată?

De fiecare dată când întoarceți cheia în contact, apare o reacție chimică în interiorul bateriei mașinii dumneavoastră, creând energia electrică necesară pentru pornirea ei. Apoi, odată ce sunteți pe drum, bateria furnizează tensiunea necesară pentru a se asigura că întreg sistemul și toate componentele electronice funcționează fără probleme. Dacă bateria este slabă, există un efort suplimentar asupra alternatorului și a demarorului, care vor încerca să compenseze. Astfel, întreținerea deficitară a bateriei și ezitarea înlocuirii ei poate duce cu ușurință la reparații mai costisitoare în viitor.

Cele mai frecvente semne ale unei baterii de mașină defecte sunt:

 • Martorul de baterie aprins în bord
 • Mașina nu pornește de la prima încercare (sau deloc)
 • Dispozitivele electronice, precum luminile sau radioul nu funcționează corect
 • Prezența unui sunet de declanșare când încercați să porniți mașina

Dacă observați astfel de semne, iar lucrurile nu merg bine de ceva vreme, acesta poate fi momentul oportun să înlocuiți bateria. Cu toate acestea, problemele menționate anterior pot apărea și din alte motive. O modalitate convenabilă de a verifica că bateria este suficient de încărcată este cu ajutorul unui multimetru. Acest dispozitiv este ieftin și măsoară tensiunea curentă a bateriei, permițându-vă să verificați rapid câtă putere are aceasta.

Alegerea mărimii și dimensiunii potrivite

Bateriile auto diferă prin dimensiunea, forma și orientarea bornelor. Astfel, primul pas este să verificați ce tip de baterie se potrivește compartimentului pentru baterie a vehiculului dumneavoastră, din punct de vedere al înălțimii, lungimii și lățimii. Nu este nevoie să se potrivească 100% cu dimensiunile bateriei anterioare, dar cea nouă ar trebui să se învârtă în aceeași categorie de mărime pentru a oferi siguranță.

Apoi, trebuie să vă asigurați că bornele sunt la locul potrivit. În caz contrar, este posibil ca cablurile mașinii să nu ajungă la baterie în mod corespunzător. Există destul de puține variante de poziționare a bornelor. Dacă vreți să vă cumpărați bateria online, există de obicei diagrame utile sau un număr în specificații care se referă la plasare, consultarea acestora putând oferi mai multă claritate.

diagramm of car battery specifications

Cel mai bun mod de a verifica de ce anume are nevoie mașina dumneavoastră este să căutați aceste informații în manualul produsului. Multe magazine online au și ghiduri pe care le puteți utiliza – tot ce trebuie să faceți este să introduceți marca și modelului vehiculului, apoi vor fi filtrate bateriile compatibile. Un alt detaliu destul de mic, dar crucial este să verificați dacă bateria pe care ați găsit-o are un orificiu convenabil sau un mâner de transport. Aceste baterii pot cântări cu ușurință peste 20 de kilograme, iar un mâner adecvat facilitează transportul și instalarea ei.

Specificații tehnice importante

Înțelegerea specificațiilor tehnice ale unei bateriei auto nu este deloc grea. Există două lucruri principale la care trebuie să fiți atent: amplificatoarele cu pornire la rece și capacitatea bateriei.

Amplificatoare cu pornire la rece

Amplificatoarele cu pornire la rece (de obicei prescurtate CCA) se referă la cantitatea de energie pe care o generează o anumită baterie pentru a porni mașina. Este foarte important ca bateria pe care o cumpărați să corespundă cu specificațiile amperajului mașinii dumneavoastră, astfel încât motorul să poată fi pus în funcțiune. Cu cât cifra este mai mare, cu atât puterea este mai crescută. CCA este testat la -18 °C, astfel, puteți fi sigur că bateria va funcționa și la temperaturi mai joase. Dacă trăiți într-un climat foarte rece, în care temperaturile sunt considerabil mai mici de -18 °C, vă recomandăm să alegeți o baterie cu un CCA mai mare decât cerințele minime ale mașinii.

Capacitate

A doua specificație pe care trebuie neapărat să o verificați este capacitatea bateriei, măsurată în amperi pe oră. Dacă CCA se referă la puterea de pornire, capacitatea bateriei asigură buna funcționare a mașinii în timp. Poate exista un compromis între cele două, însă dacă una dintre ele are o cifră impresionantă, acest lucru nu garantează că cealaltă va fi la același nivel. Acesta devine și mai important în cazul în care conduceți, în general, pe distanțe scurte, întrucât nu există prea multe șanse de reîncărcare a bateriei. În plus, de-a lungul timpului, tuturor bateriilor li se descarcă capacitatea. După câteva descărcări mai mari, puteți pierde aproximativ un sfert din ceea ce a fost promis inițial în specificații.

În cele din urmă, rețineți că cifrele din specificațiile tehnice sunt obținute în testele de laborator, efectuate în condiții optime (care pot să difere de scenariile din viața reală). De exemplu, temperaturile ridicate cresc capacitatea bateriei, însă îi scad durata de viață. Vremea rece are efectul opus. Dacă dispuneți de o sumă mai mare de bani, alegeți o baterie cu o cifră Ah mai mare, atât timp cât dimensiunile totale ale bateriei se potrivesc în compartimentul vehiculului.

Alte specificații

Pentru a evita accidentele electrice, bateria mașinii și componentele acesteia trebuie să aibă aceeași tensiune. Acest lucru nu este dificil de egalat, deoarece aproape toate mașinile au în prezent 12V. Cu toate acestea, vehiculele de epocă pot avea un sistem de 6V, iar camioanele pot avea 24V. Ideea principală este să căutați o baterie ce are aceeași tensiune ca bateria dumneavoastră curentă.

De asemenea, unele baterii vor avea enumerată în specificațiile tehnice și o anumită capacitate de rezervă. Aceasta indică perioada de timp în care bateria poate menține o descărcare, în cazul în care sistemul de încărcare al vehiculului eșuează (sau după ce ați uitat să opriți luminile). Bateriile mai ieftine pot să mențină o descărcare a curentului timp de aproximativ 30 de minute, iar cele mai scumpe pot ține chiar și peste 2 ore.

Durata de viață a bateriei

Verificarea dimensiunilor adecvate, a CCA-ului, a capacității, a tensiunii și a poziției polare corespunzătoare mașinii tale reprezintă primii pași pe care trebuie să îi faceți pentru a găsi bateria perfectă. O altă caracteristică foarte importantă este ca durata de viață a acesteia să fie mare, dar acest lucru este mai greu de evaluat. După cum s-a menționat anterior, vă puteți aștepta ca o baterie să țină de la 4 până la 5 ani (sau mai mulți) de la achiziționare, dacă lucrurile merg corespunzător. Haideți să trecem în revistă câteva moduri în care vă puteți crește șansele ca bateria pe care ați cumpărat-o să reziste mai mult.

 • Căutați tehnologii rezistente la vibrații și/sau coroziune. Acestea sunt printre cele mai frecvente motive pentru care bateria moare prea devreme, deoarece plăcile se pot desface sau chiar deteriora.
 • Un alt bonus este prezența unei tehnologii care minimizează acumularea de sedimente. Sedimentul de pe plăci va determina descărcarea mai rapidă a bateriei, reducându-i longevitatea. Bateriile de ultimă generație utilizează diverse inovații pentru a menține plăcile curate, îmbunătățind considerabil durata de viață.
 • Îndreptați-vă spre producătorii de renume și modelele de baterii foarte apreciate. Acest lucru vă va oferi încredere că bateria va funcționa nu numai pe hârtie, ci și în viața reală. De asemenea, mărcile de renume au, de obicei, servicii pentru clienți de înaltă calitate și respectă garanția.
 • O garanție mai extinsă este un alt indicator al unei calități mai bune a produsului. Este posibil ca astfel de baterii să-și poată ține încărcătura mai mulți ani decât variantele mai ieftine.
 • În cele din urmă, nevoile dumneavoastră din timpul condusului vor influența și performanța bateriei. Dacă conduceți la temperaturi extrem de ridicate sau scăzute, faceți de cele mai multe ori călătorii scurte (care nu permit reîncărcarea corectă) sau utilizați o mulțime de dispozitive electronice, este crucial să alegeți tipul de baterie conceput pentru aceste nevoi. Aici lucrurile pot deveni confuze, dar următoarele două secțiuni vă vor ajuta să o alegeți pe cea potrivită.

Cele mai comune tipuri de baterii auto

Este util să știți cât mai multe lucruri despre diferitele tehnologii disponibile la baterie, mai ales dacă vreți să găsiți varianta potrivită pentru dumneavoastră printre atâtea modele de pe piață. Cele mai frecvente două tipuri de baterii întâlnite pe piață sunt cele tradiționale, bateriile cu tehnologia plumb-acid, ce nu necesită întreținere și cele de înaltă calitate, cu elemente din fibră de sticlă.

Cu toate acestea, există mai multe tipuri de baterii, acestea fiind doar cele mai cunoscute. În aceste două secțiuni, vom explica diferențele dintre cele mai populare tehnologii ale bateriilor auto și modul în care acest lucru se traduce prin performanța lor. În timp ce am încercat să păstrăm aceste informații cât mai concise și mai simple, trebuie să recunoaștem că vă vor da câteva bătăi de cap, mai ales dacă cumpărați o baterie pentru prima dată.

În cazul în care detaliile tehnice nu sunt de interes pentru dumneavoastră, puteți sări peste următoarele două secțiuni și să treceți direct la sfaturile de final și sfaturile privind întreținerea. Cu toate acestea, dacă vreți să descoperiți ce se află în spatele acestor capace și supape, continuați să citiți.

În primul rând, bateriile pot fi clasificate după funcția pe care o îndeplinesc. Aici putem distinge două grupuri principale.

 • Bateriile de pornire, iluminare și aprindere (SLI) sunt cele mai des întâlnite. Acestea oferă o cantitate mare de energie pentru a pune în funcțiune motorul, luminile și alte componente electronice. Cu toate acestea, ele pot furniza energie numai în rafale scurte; după aceea, alternatorul mașinii îi preia rolul. De asemenea, bateriile SLI au cicluri de încărcare foarte scurte.
 • Bateriile cu ciclu profund – aceste baterii pot folosi descărcări mai profunde și cu eliberare mai lentă, asigurând o putere constantă timp de câteva ore. De asemenea, pot gestiona mai multe cicluri de încărcare și sunt utilizate nu numai în mașini, ci și în alte vehicule. Dacă vă place campingul, este necesară o baterie cu ciclu profund, deoarece poate alimenta gadgeturile de care ați putea avea nevoie.
 • În zilele noastre, există și baterii „hibride” sau baterii cu scop dublu, care funcționează în ambele situații.

Altă modalitate de categorisire este gruparea bateriilor după tehnologia utilizată. Construcția și materialele utilizate influențează direct durabilitatea sa, dar și cât de adecvată este bateria pentru anumite tipuri de vehicule.

 • Bateriile cu plumb sunt foarte des întâlnite în mașinile românilor. Acestea folosesc o tehnologie avansată plumb-acid pentru a crea energia electrică pentru a porni mașina. Bateriile auto cu plumb au de obicei șase celule și fiecare dintre ele constă dintr-o placă cu LED pozitivă și una negativă. Placa pozitivă este acoperită cu o pastă de dioxid de plumb pentru a declanșa reacția. Ambele plăci sunt scufundate în electrolit, format din apă și acid sulfuric. Un material izolant (numit separator) împiedică atingerea plăcilor, dar permite trecerea electrolitului și a ionilor din el. Odată ce o celulă a bateriei primește o încărcare, reacția chimică este declanșată și se produce energia. Fiecare celulă poate produce aproximativ 2V. Astfel, cele șase, construiesc împreună bateria tradițională de 12V.
 • Bateriile cu hidrură de nichel metalic (NiMh) sunt cele mai utilizate baterii în vehiculele hibride. Aici, electrodul negativ este un aliaj absorbant de hidrogen, iar cel pozitiv este hidroxidul de nichel oxid. Avantajul acestor baterii este că se încarcă mult mai repede. Dar, se descarcă rapid atunci când nu sunt utilizate în mod regulat.

li-ion bateria auto

 • Bateriile litiu-ion (Li-ion) sunt utilizate în mașinile electrice și devin tot mai populare în mașinile hibrid. Electrodul pozitiv este, de obicei, format dintr-un oxid de metal, în timp ce cel negativ este din grafit. Electrolitul este o soluție de sare de litiu. Bateriile Li-ion sunt mai ușoare decât alte tipuri și pot conține mult mai multă energie. Cu toate acestea, au o durată de viață mai scurtă și se pot deteriora la temperaturi scăzute. De asemenea, sunt foarte scumpe. Însă, pe măsură ce această tehnologie continuă să evolueze și să devină mai accesibilă, Li-ionii vor înlocui complet bateriile NiMh în viitor.

Mai multe informații despre bateriile cu plumb-acid

Deoarece tehnologia plumb-acid este încă dominantă la bateriile auto (toate cele cinci recomandări ale noastre sunt de acest tip), merită explorat în continuare modul în care aceste baterii sunt împărțite.

SLI și SLA

Majoritatea bateriilor cu plumb-acid sunt de tip SLI și nu necesită întreținere. Cu toate acestea, la început, aceste baterii necesitau să li se adauge în mod regulat apă distilată (la fiecare 2-4 săptămâni) la soluția de electroliți, pe măsură ce se evapora. Deși mai puțin populare, astfel de baterii mai pot fi găsite sub numele de celule umede. De asemenea, trebuie egalizate ocazional pentru a se asigura că fiecare celulă se încarcă în mod egal.

În zilele noastre, majoritatea bateriilor plumb-acid sunt sigilate și au o supapă de presiune. În specificații, veți vedea adesea abrevieri, cum ar fi SLA (acid de plumb sigilat) sau VRLA (plumb-acid reglementat de supapă). Pe scurt, acestea sunt concepute pentru a reține fluidul pe întreaga durată de viață și nu necesită întreținere regulată. De asemenea, acestea minimizează riscurile de scurgeri sau scurgerile de acid. Dar, dacă bateria are probleme, va trebui să o înlocuiți, deoarece nu veți putea scoate capacele.

Bateriile umede sunt cele mai ieftine. Majoritatea șoferilor preferă, în prezent, să plătească puțin mai mult pentru o baterie fără întreținere, sigilată. Cu toate acestea, bateriile umede pot fi mai avantajoase în climă caldă, unde posibilitatea de a completa în mod regulat apa evaporată poate crește durata de viață.

Dezavantajul bateriilor tradiționale cu plumb acid (fără întreținere sau nu) este că nu țin o încărcare mult timp și sunt mai puțin capabile să mențină o descărcare profundă. De asemenea, pot avea dificultăți în a porni mașina la temperaturi scăzute. Din fericire, tehnologia a avansat foarte mult, iar unele baterii moderne plumb-acid au soluționat aceste probleme.

Bateriile de calciu

În bateriile de calciu, antimoniul de plumb este înlocuit în totalitate cu calciu. Avantajele sunt date de pierderi mai mici de apă, rate mai mari de încărcare și performanțe mai bune la temperaturi scăzute. Argintul este un alt aditiv folosit de unii producători; acest lucru face ca bateria să fie mai puternică și mai rezistentă la temperaturi ridicate. Atât bateriile de calciu, cât și cele de argint, sunt sigilate și nu necesită întreținere. Performanța lor îmbunătățită și prețul relativ accesibil le fac o alegere populară și mai potrivite pentru mașinile moderne cu cerințe mai mari de putere. Însă, ele trebuie utilizate regulat pentru a-și păstra descărcarea.

EFB

Într-o subcategorie mai avansată se află bateriile umede perfecționate (prescurtate ca EFB). Datorită plăcilor mai groase cu aditivi de carbon, EFB-urile se încarcă mai repede și durează mai mult decât bateriile tradiționale și sunt proiectate pentru a fi utilizate în vehicule cu sisteme de pornire-oprire. După cum sugerează și numele, acestea sunt baterii umede și trebuie instalate vertical. EFB-urile nu necesită întreținere complexă, au o durată de viață lungă, iar cele mai bune au calități similare cu bateriile cu placă absorbantă din sticlă (AGM). Țineți minte că EFB-urile sunt printre cele mai scumpe baterii de pe piață.

Bateriile cu gel

Bateriile auto cu gel funcționează prin adăugarea siliciului la electrolit, ceea ce duce la o rezistență mai bună la șocuri, vibrații, evaporare mai redusă și un ciclu de viață crescut. Dezavantajul tehnologiei este că aceasta trebuie încărcată la o tensiune mai mică decât alte baterii. Utilizarea unui încărcător obișnuit va genera un exces de gaz, care poate duce la apariția golurilor în gel și la scăderea capacității bateriei. Deși încă există baterii cu celule gel disponibile pe piață, acestea sunt înlocuite treptat cu AGM-uri, care sunt și mai puternice. Destul de des, oamenii le încurcă pe cele două și folosesc termenul de baterie cu gel atunci când se referă, de fapt, la un AGM.

AGM

Bateriile cu placă absorbantă din sticlă (AGM) sunt considerate pe scară largă cele mai bune, chiar dacă unele EFB continuă să lupte cu îndârjire. În aceste baterii, electrolitul este legat într-o fibră de sticlă (similar cu un burete), fără să plutească liber. AGM-urile sunt de obicei mai mari și mai grele decât alte tipuri de baterii și pot avea o instalare mai complexă. Vestea bună este că pot fi montate în aproape orice poziție.

Alte avantaje constau în faptul că aceste baterii funcționează fără probleme în timpul iernii și pot fi descărcate și reîncărcate mai frecvent decât alte tipuri. AGM-urile sunt complet sigilate, etanșe și nu necesită întreținere, fiind în același timp foarte rezistente la vibrații și șocuri. Dar sunt foarte iubite și pentru puterea lor mare, descurcându-se de minune și dacă aveți pornite mai multe dispozitive electrice sau diferite accesorii moderne. AGM-urile pot funcționa atât ca baterie de pornire, cât și ca baterie cu ciclu profund; de asemenea, se recuperează mai bine după perioade neutilizate și descărcări profunde.

În ceea ce privește dezavantajele, rezistența la căldură este limitată, iar căldura excesivă din camera motorului poate cauza probleme. În plus, AGM-urile au o toleranță scăzută față de supraîncărcare și tensiuni ridicate. În cele din urmă, această tehnologie a crescut costurile de producție și, în consecință, prețul de vânzare. Un AGM poate costa cu ușurință de două sau de trei ori mai mult decât o baterie clasică plumb-acid.

Cum să alegeți tipul de baterie potrivit pentru mașina dumneavoastră

Acum că știți ce se ascunde în spatele tuturor acelor abrevieri ciudate ale bateriilor, iată o descriere concisă pe care o puteți consulta în momentul în care vă alegeți bateria.

În primul rând, trebuie să verificați documentația vehiculului (sau puteți utiliza filtrele de pe pagina magazinului online) pentru a vedea ce baterii sunt potrivite. Nu toate tipurile de baterii pot fi utilizate la toate mașinile. De exemplu, multe mașini care au venit cu o baterie tradițională cu plumb-acid, sunt compatibile pentru înlocuirea cu una AGM a EFB. Dar dacă mașina a venit la pachet cu o baterie AGM sau EFB, probabil că are cerințe de energie prea mari pentru o baterie standard.

 • Deoarece majoritatea mașinilor vor accepta diverse baterii de diferite tipuri, iată câteva alte sfaturi care vă vor ajuta să faceți alegerea potrivită:
 • Dacă aveți o mașină de dimensiuni mici sau mijlocii, cu puține componente electrice și nu vreți să investiți mulți bani, puteți cumpăra pur și simplu o baterie plumb-acid, ce nu necesită întreținere, de la un producător cunoscut.
 • Îndreptați-vă spre bateriile plumb-acid umede pentru climă foarte caldă. În caz contrar, prețul mai mic nu egalează efortul suplimentar cu întreținerea regulată.
 • Dacă vreți să aveți parte de o performanță mai eficientă la temperaturi scăzute și aveți și câteva dispozitive electronice suplimentare, căutați baterii de calciu sau (chiar mai bine) de calciu-argint. Acestea vor avea mai multă putere și o durată de viață mai lungă, fără a fi exagerat de scumpe.
 • Pentru autoturismele moderne cu sisteme start-stop, veți avea nevoie de o baterie avansată, cum ar fi EFB sau AGM. Acest lucru este valabil și pentru mașinile mai mari, echipate cu dispozitive electronice de lux. EFB-urile sunt considerate, în general, o opțiune de nivel inferior pentru mașinile cu start-stop; de multe ori, sunt și puțin mai ieftine. Totuși, ambele tipuri sunt excelente pentru conducerea în medii solicitante.
 • Dacă aveți o mașină care folosește mai multe tehnologii avansate, care duc de cele mai multe ori la descărcarea bateriei, sau sunteți pasionat de expedițiile pe teren accidentat sau de camping, AGM va fi cea mai bună alegere. AGM-urile suportă mai bine descărcările profunde și cerințele electrice suplimentare, precum și vibrațiile și temperaturile scăzute.
 • Pe lângă bugetul de care dispuneți și tipul de mașină, trebuie să aveți în vedere și condițiile meteorologice locale (sau condițiile destinațiilor dumneavoastră de călătorie preferate). Dacă este necesar, cumpărați baterii special optimizate pentru vreme foarte rece sau foarte caldă.
 • În cele din urmă, dacă vă puteți permite, merită să cumpărați o baterie mai avansată, atâta timp cât se potrivește tipului de vehicul și nevoilor dumneavoastră de conducere. Bateriile mai scumpe tind să fie mai eficiente și să reziste mai mult; astfel, economisiți pe termen lung atât bani, cât și dureri de cap.

Cum să vă întrețineți bateria

Chiar dacă majoritatea bateriilor din zilele noastre sunt etichetate ca fiind fără întreținere, există câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a le prelungi durata de viață și a economisi bani. Așadar, suflecați-vă mânecile din când în când și aruncați o privire sub capotă.

Păstrați-o curată – praful rutier care se acumulează în compartimentul motorului se poate așeza pe stâlpii bateriei și poate accelera autodescărcarea acesteia. Dacă o veți șterge periodic cu o lavetă curată și uscată, acest lucru va împiedica descărcarea ei.

Verificați tensiunea – după ce bateria a fost utilizată câțiva ani, cel mai bine este să verificați tensiunea cel puțin o dată pe an (sau mai des dacă aveți de gând să faceți călătorii lungi). Cel mai bine este să mergeți la un mecanic pentru a testa bateria, dar puteți utiliza și un multimetru pentru a vedea care este capacitatea reală. Dacă vreți să verificați singur care este capacitatea bateriei, asigurați-vă că bateria nu a fost utilizată (sau încărcată) cu cel puțin o zi înainte de a efectua măsurarea.

Mențineți-vă bateria încărcată – dacă mașina dumneavoastră are multe dispozitive electrice și/sau faceți în mare parte călătorii scurte, care nu permit o reîncărcare completă, bateria se va descărca încet. O descărcare profundă poate scurta durata de viață, chiar dacă bateria se reîncarcă cu succes. Când bateria a scăzut la aproximativ 50% din capacitatea sa, este timpul pentru o încărcare nouă. Trebuie să vă asigurați că utilizați un încărcător adecvat pentru tipul de baterie al mașinii dumneavoastră și urmați recomandările din manual.

Reciclați bateria veche – bateriile auto conțin compuși toxici care pot dăuna mediului. Prin urmare, ele nu pot fi pur și simplu aruncate la gunoi. Din fericire, bateriile pot fi reciclate, iar majoritatea comercianților le iau înapoi pe cele vechi pentru a asigura reciclarea lor corespunzătoare.

Concluzie

Toate bateriile despre care am vorbit în acest articol sunt fabricate de producători de top și acoperă diferite bugete, sunt potrivite pentru tipuri de vehicule și întrunesc multe nevoi de conducere. Pentru majoritatea șoferilor, linia Bosch S4 oferă un echilibru optim între preț și performanță și poate fi montată cu ușurință într-o gamă largă de vehicule.

Silver Dynamic de la Varta este o altă linie de baterii SLA de încredere, deosebit de potrivite pentru utilizare solicitantă și temperaturi mai scăzute. Pentru cei care au nevoie de o baterie puternică pentru un vehicul cu un sistem start-stop sau alte echipamente electrice care au nevoie de multă energie, bateriile Tudor Exide EFB și Caranda AGM sunt opțiunile perfecte. Exide produc, de asemenea, baterii excelente pentru șoferi cu un buget mai restrâns, cum ar fi EA640 – alegerea noastră.

Toate modelele din lista noastră sunt foarte apreciate de șoferi și recomandate de experții auto. Indiferent de ce alegere faceți, puteți fii sigur că nu veți rămâne blocat într-un anumit loc.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
Total: 0 In medie: 0
Back to top button